Ensimmäinen kisapäivä

Nukahdin siihen, että kuvittelin mielessäni huomista sukellusta. Herään siihen, että on liian kuuma. Tänään on ensimmäinen virallinen kilpailupäivä. Lajina on DNF, eli pituussukellus ilman räpylöitä. En tiedä muiden naisten tasoa, eikä siis aavistustakaan kuinka paljon pitäisi sukeltaa päästäkseen A-finaaliin. Tai tiedänhän minä. Tosi paljon.

A-finaaliin pääsee kahdeksan parasta, B-finaliin seuraavat kahdeksan. Tietenkin haluaisin A-finaaliin, mutta B-finaaliin joutuminen tuntuisi minusta enemmänkin rangaistukselta. Silloin olisi pakko sukeltaa pitkä sukellus, josta varmaa olisi vain se, etten kuitenkaan olisi sijoitukseeni tyytyväinen.

Aamupalan jätän väliin. Syön suolaa ja juon vettä. Siirrymme kisapaikalle. Katselen muiden sukelluksia. Sukeltajat hengittävät, sukeltavat ja tulevat pintaan. Näyttää helpolta.

Miltä pitkä sukellus tuntuu? minulta usein kysytään. Se tuntuu tosi paljon, se on ihan varma. Kokeilkaa. Luulisin, että se tuntuu minusta ihan samalta. Lopulta, kun tulee pintaan se tuntuu aina hyvältä.

Minun vuoroni tulee. 5 minuuttia lähtöön ja laskeudun altaaseen. Lähtölaskenta alkaa, 2 minuuttia lähtöön. Hengitän rauhallisesti ja yritän rentoutua. 1:30 lähtöön. Suljen silmät ja tunnustelen sormiani. Minuutti lähtöön. Puhallan keuhkot tyhjiksi ja päätän käynnistää sukellusrefleksin jo ennen sukelluksen alkua. Päätän laskea kymmenen palleanykäystä ja jatkaa hengittämistä. Lasken mielessäni nykäyksiä. Havahdun, kun olen jo kahdessatoista. Hupsista. Vedän keuhkoihin ilmaa voimakkaammin kuin olin ajatellut. Rauhoitu, kaikki on hyvin. 30 sekunttia lähtöön. Suunnitelmani on: kaksi voimakasta sisäänhengitystä, pakkaus ja lähtö. 20 sekunttia lähtöön. On pakko hengittää vielä kolmannen kerran, tai lähden liian aikaisin. Hengitän. Kymmenen pakkausta ja hetken rentoutus. Kuulen lähtölaskennan 4, 3, 2… Suunnitelman mukaan 8 pakkausta lisää ja lähtö. Yhtäkkiä en tiedä kuinka paljon olen pakannut, keuhkot ovat jo täynnä. Olen kuitenkin 10 sekunnin aikaikkunassa, jolloin lähdön pitää tapahtua. Hyvä. Sukellan.

Potku päädystä. Liuku. Käsiveto. Hmm.. minunhan piti potkaista ensin kaksi kertaa ennen käsivetoa. Potku. Se ei ollut kovin hyvä. Käsiveto. Keuhkoissa on liikaa ilmaa, joten painoja on liian vähän. Sukellusasento on huono. Olen liian pinnassa, pitäisi sukeltaa lähempänä pohjaa. Suuntaan lähemmäs pohjaa, kunnes olen liian lähellä. Pohjaa saa kyllä koskettaa sukelluksen aikana, mutta vaarana on, että pohjakosketus lasketaan vauhdin ottamiseksi pohjasta. Sukellan ylöspäin. Pääty. 25 metriä sukellettu. Päätypotku. Liuku. Käsiveto. Taas käsiveto? Minunhan piti potkaista ensin. Vauhtikin on aivan liian kova. Hidasta Johanna, ajattelen. Puristava tunne alkaa hiipiä rintakehään. Rentoudu. Taas ollaan päädyssä. 50 metriä takana. Käännös ja potku seinästä. Käsiveto. Taas.. hmm. Pistän silmät kiinni ja sukellan. Puristava tunne rintakehässä kasvaa. 75 metrin käännös. Keskityn liukuun. Käsiveto. Liuku. Avaan silmät, olen taas liian lähellä pintaa. Pitää liukua pidempään ennen seuraavaa potkua tai käsivetoa, vai pitäisikö tulla pintaan. Joudun keskittämään kaikki ajatukseni siihen, että olen rento. Tuntuu pahalta. Vielä pitäisi sukeltaa ainakin päätyyn, ja takaisin. Sadan metrin käännös. Palleanykäykset tuntuvat, mutta eivät ehkä tunnukaan ylitsepääsemättömiltä. Oikeastaan olo ei ole kovinkaan paha, olosuhteet huomioon ottaen. Yli sata metriä sukellettu. Keskityn rentouteen, hyvinhän tämä menee. Jatkan sukeltamista. Liuku. Rentoudu. Potku. Vauhti hidastuu. Keskityn enemmän rentoutumiseen kuin etenemiseen. Voinko potkaista vielä kerran. Voin. Potkaisen. Liuku. Voinko tehdä vielä yhden käsivedon. Voin. Liuku. Vielä uudelleen? Onnistuu. Ja uudelleen. Pääty. 125 metriä. Voin vielä kääntyä. Potku seinästä. Käsiveto. Nyt on tultava pintaan.

133 metriä. Valkoinen kortti, hyväksytty suoritus. Se saattaa ehkä riittää finaalipaikkaan. Tai sitten ei. En tiedä. Olen kuitenkin tyytyväinen sukellukseeni. En olisi voinut sukeltaa pidemmälle.

Viralliset tulokset julkaistaan iltapäivällä. Sukellukseni oli kuudenneksi pisin. Olen finaalissa. Hyvä. Sitten takaisin altaalle, valmistautumaan huomisen päivän räpyläsukellukseen.

Johanna

Käyttäjän Johanna kuva

Johanna