Tuumasta toimeen taas pienen tauon jälkeen eli kamat rinkkaan, rinkka selkään ja kohti luontoa. Tällä kertaa määränpäänä ei ollut varsinaisesti metsä, vaan Isokarin saari Selkämeren kansallispuistossa. Isokariin pääsee Uudestakaupungista lähtevällä vesibussilla, ja merimatkan kesto on 1,5 tuntia.

Isokari taidetaan tuntea parhaiten majakastaan, ja sitä suurin osa vesibussin kyydissä olleista ihmisistä olikin tullut katsomaan. Saari on selkeästi tyypillisimmin päiväretkikohde, mutta sieltä löytyy myös muutamia majoituspaikkoja majakanvartijan vanhoissa rakennuksissa sekä vierasvenesatama. Telttailuun varattua aluetta ei ole, mutta saarella on lupa telttailla lyhytaikaisesti jokamiehenoikeuden nojalla. Varmistin tämän vielä ennen saarelle saapumistani Isokarin matkailuyrittäjältä.

Vaikka telttailuun on lupa, ei saaren luonto tee telttailua kovin simppeliksi. Teltan pystyttämiseen sopivia paikkoja on ainakin rantojen läheisyydessä nihkeänlaisesti, sillä rannat ovat pääosin joko kivikkoa, katajikkoa tai kalliota. Lisäksi mereltä puhalsi oman Isokari-reissuni saapumispäivänä sen verran komea tuuli, että teltan saaminen ylipäätään pystyyn oli tavallista hankalampi projekti. Sopiva kolo teltalle kuitenkin löytyi, ja tuplakiiloilla sain juntattua teltan tukevasti maahan kiinni. Yöllinen ukkosmyrsky testasi teltan kiinnitykset vielä kertaalleen, ja onneksi tämäkin testi tuli läpäistyä.

Isokari on kooltaan varsin iso (180 hehtaaria) ja luonnoltaan monipuolinen saari. Itseäni miellytti erityisesti saaren lounaiskolkan karut kalliorannat ja länteen aukeava täysin aava meri. Majakka oli tietysti myös mielenkiintoinen sekä komeana maamerkkinä että yhä toiminnassa olevana merenkulun turvalaitteena. Majakkaan ylös pääsee kiipeämään vain opastetuilla kierroksilla. Itse tyydyin lähes 50 metrin korkeudessa sisätiloihin, mutta myös ulkotasanteelle oli pääsy.

Erähenkisimpiä retkeilijöitä Isokari ei ehkä puhuttele, sillä saarella vierailee noin 4500 henkeä vuodessa eli ihan omissa oloissa siellä ei saa olla. Aloittelevimmille retkeilijöille sen sijaan Isokari on mielestäni oikeinkin mainio vaihtoehto niin päivä- kuin pidemmällekin retkelle. Saaresta löytyy perusfasiliteetit (ulkohuuseja, pikkukahvila, sauna…) oleskelua helpottamaan, ja sen verran isosta saaresta on tosiaan kyse, että omalle teltalle löytyy varmasti rauhallinen pystytyspaikka. Saaren luonnossa riittää hyvinkin nähtävää ainakin yhden viikonlopun tarpeiksi. Jos luonnon- ja majakantutkiskelu alkaa kyllästyttämään, saaren itäpuolen rannat tarjoavat hyvät uintimahdollisuudet. Ja jos tekeminen vieläkin loppuu kesken, niin Isokarissa laiduntavia lampaita voi aina käydä rapsuttelemassa.

Numerotietojen osalta lähteenä on käytetty Isokarin internet-sivua (www.isokari.fi).

Ummikko