Akkuja lataamassa

Talven ja alkukevään retkeilyinnostuksen jälkeen ummikot kaatuivat ensin lapsiperheitä kiertäviin kulkutauteihin ja sitten muihin arkisiin velvollisuuksiin. Näiden takia metsässä tai ulkona ylipäätään on tullut vietettyä suunniteltua vähemmän aikaa. Jotain pieniä pyrähdyksiä eräelämän pariin on kalenteriin saatu kuitenkin menestyksekkäästi ympättyä blogin hiljaiselosta huolimatta.

Lähestyvä kesälomasesonki tarjoaa toivottavasti akkujen lataamisen lisäksi kelpo joukon erilaisia retkeilyelämyksiä. Muutamia suunnitelmia on kesän varalle olemassa, ja toivottavasti ne täydentyvät spontaaneilla ulkoilu- ja metsäilyideoilla. Pääkopan sisäisillä akuilla on taipumus latautua varsin tehokkaasti luonnossa ollessa, joten sinne pääsemille on vaan opittava ottamaan aikaa kaiken muun kiireen keskelläkin.

Alkukesän kolmen yön mittainen telttaleiripätkä toi toisen ummikon eteen ensimmäistä kertaa tilanteen, jossa sähköpistoketta ei ollut saatavilla, mutta puhelin oli toivottavaa pitää silti toimintavalmiudessa. Henkisten akkujen lataamisen lisäksi täytyi siis löytää tapa myös IPhonen akun lataamiselle. Jonkinmoisen nettitutkiskelun perusteella annoin itseni ymmärtää, että aurinkokennoiset varavirtalähteet eivät ole yhtä luotettavia kuin ns. tavalliset varavirtalähteet, jotka ladataan täyteen sähköpistokkeesta tai usb-johdolla tietokoneesta ennen metsään menoa. Siksi päädyinkin jälkimmäisen kaltaisen apparaatin hankintaan. Nettikehujen ja sopivan tarjouksen innoittamana päädyin ostamaan Brunton Revolt 9000 -merkkisen varavirtalähteen.

Käyttökokemusta kyseisestä härvelistä on vasta tuon yhden reissun verran, mutta asiansa laite ajoi mainiosti ainakin silloin. Latasin puhelimeni reissun aikana kolme kertaa (akku oli joka kerta suunnilleen puolillaan latausta aloittaessa), ja varavirtalähde riitti todella hyvin tähän tarpeeseen. Ymmärtääkseni onnistuin kuluttamaan vain noin kolmanneksen virtavirtalähteen kapasiteetista eli virtaa yhden puhelimen lataamiselle olisi riittänyt karkean arvion mukaan varmasti viikoksikin. Latasin puhelinta teltassa öisin, jolloin lämpötila tippui selvästi alle kymmeneen asteeseen. Viileästä laite ei näyttänyt häiriintyvän, ja tuotekuvauksen mukaan sen pitäisi olla myös sekä roisketiivis että kolhuja kestävä. Ihan pienestä esineestä tässä ei kuitenkaan ole kyse, sillä sen mitat ovat karkeasti 10x10x3 cm ja painoakin kertyy inan vajaa 300 grammaa, joten kyllä se auttamatta lisätäytettä rinkkaan jonkin verran tuo.

Näppärä kapistus joka tapauksessa erilaisten laitteiden hengissä pitämiseen metsäoloissa. Millaisia muita toimivia ratkaisuja akkujen lataamiseen olette löytäneet silloin kuin sähköpistoketta ei ole ulottuvilla? Vai pärjäättekö metsässä kokonaan ilman moderneja laitteita?

Ummikko

Uba
Re: Akkuja lataamassa

Varmaan se perus akunsäästökikka on laittaa luuri vähintään lentotilaan (jos ei tarvitse heti olla tavoitettavissa) niin ei kentän hakeminen syö akkua. Tai sitten sammuttaa luurin kokonaan.

Toki jos nykyisessä, hetkisessä internet-ajassa täytyy olla tavoitettavissa mettäreissuillakin, niin sitten näyttäisi olevan kelpo vehje tuollainen. Ja voihan sillä ladata muitakin aparaatteja, esim peztl nao otsalamppu käsittääkseni.

jariarkko
Re: Akkuja lataamassa

Komppaan Ubaa säästökikkojen suhteen. Mutta sitten on tietysti se, että iltaisin telttaillessa yms haluaa käyttää laitteitaan, joten sitä sähköä tarvitaan. Olisi hauska nähdä jokin testi noista aurinkopaneeleista.

Ummikko
Re: Akkuja lataamassa

Joo, lentotilaa pitäisi kyllä oppia käyttämään enemmän akun säästämiseksi. Täytyisi vaan ensin päästä jotenkin eroon siitä tunteesta, että pitää olla aina tavoitettavissa...

Tajusin muuten tässä välissä, että vaikka tuo esittelemäni varavirtalähde toki on näppärä puhelimen/pädin/otsalampun jne. lataamiseksi metsässä, niin potentiaalisen käyttäjän on hyvä muistaa, että ihan mitä tahansa sillä ei saa ladatuksi. Esimerkiksi minun kamerani akun lataamiseen siitä ei ole mitään iloa, sillä latauspäät ovat juuri vain ja ainoastaan ne, mitkä tuossa kuvassa näkyvät.

Ehkä joku voisi jakaa tänne ajatuksia tuollaisista Jariarkonkin mainitsemista aurinkopaneelilatureista. Kenellä olisi kokemuksia, miten näppärästi ne toimivat?