Voi Lapin rieska, minkä teit!Muutto Ylläkselle kevääksi on ollut yksi elämämme parhaita päätöksiä. Sen lisäksi, että leijahiihtokoulumme toiminta sai Helsingissä lyhyeksi jääneen talvikauden päätteeksi kaksi kuukautta jatkoaikaa, olemme päässeet nauttimaan talvesta pitkästä aikaa kunnolla. Niin siistiä.

Alla parhaat ja pahimmat pätkät Lapin keväästä. 

Parasta Lapin keväässä on ollut suunnitella ja toteuttaa leijahiihtoretkiä hissittömille Ylläksen tuntureille. Monilla saattaa olla Ylläksestä suppea mielikuva sen tarjoamista mahdollisuuksista leijahiihtoon, kun katse jää tähyilemään vain Yllästunturin hissirinteisiin. Ylläkseltä löytyy kuitenkin seitsemän hyvin erilaista tunturikokonaisuutta tarjoten huimasti mahdollisuuksia kokeilla leijahiihtoa tunturissa. Leijahiihtoretkistämme Kesängille ja Aakenukselle löytyy jutut Viiman blogista.
Martta leijalautailemassa Lapin tuntureiden aiheuttaman kestohymyn kera. 


Aakenustunturin laelta on mahtavat näkymät! Etelätuulella hauskasti kumpuilevaa lakea pitkin pääsee taivaltamaan pitkät matkat leijalautaillen tai leijahiihtäen.
Pakollinen pariskuntaselfie tunturiretkellä Aakenukselle. Lounaana Lapin rieskaa. Pahinta Lapin keväässä oli maaliskuun ensimmäinen viikko, kun leijahiihtoretket tunturiin kutkuttivat, mutta kelit tökkivät pahasti. Niinä päivinä, kun tunturissa näkyvyys oli hyvä, tuuli liikaa ja niinä päivinä, kun tuuli olisi ollut ok, tunturi oli pilviharsojen peitossa eikä näkyvyyttä ollut yhtään. Viikon aikana leijahiihto onnistui kuitenkin Ylläsjärven jäällä ja siksi Ylläs onkin nasta paikka leijahiihtoon: yleensä aina jommassa kummassa paikassa, järvellä tai tunturissa, pääsee harrastamaan. 
Ylläsjärven putskua ja spotilla heti ruuhkaa, no ei! Ylläsjärvellä ei ole ikinä ruuhkaa, luksuspaikka opetella rauhassa lajin alkeet. Kuumottavinta Lapin keväässä oli lumivyöryvaara offareilla tuntureilla. Olen sen aina ennenkin toki tiedostanut ja siihen suhtautunut vakavasti. Mutta erityisesti nyt pienen lapsen äitinä riskinottoa tulee mietittyä pintaa syvemmältä, entä jos…Riskialtteinta oli nousut puurajasta tunturien laelle ja turvallisinta (ja samalla kivointa) olikin taittaa matka leijoilla mahdollisimman alhaalta asti. Jyrkät seinät jätimme tarkoituksella väliin. 

Yks kertanousu kiitos! Timo starttaamassa puurajasta Kesängitunturin lakea kohti henkilökohtaisen hissinsä, 10 neliöisen patjan, vetämänä. 
Martta nauttimassa lumilautailusta leijaillen Ylläksen Keskisenlaen tuntumassa.  Arjen helmiä Lapin keväässä oli pariskuntanousut ankkurihissillä. Ankkurihissit ovat siitä nastoja vekottimia Gondoliin tai tuolihissiin verrattuna, että niissä ei herkästi kaiva kännykkää taskusta näppien jäätymisen pelossa. Ja tästä seuraa, että hissiseuralaisen kanssa on pakko olla läsnä siinä hetkessä. Siellä me noustiin Ylläksellä monet kerrat kahden kuukauden aikana mun parin Timon kanssa ankkurihissillä hissukseen ylös tunturiin eikä kummallaan ollut mitään erityistä asiaa toisilleen. 

Timo yrittää ajaa takaperin karkuun ankkurihissipariaan Ylläksen rinteillä.  

Odotuksemme ylittyivät Lapin keväässä leijahiihtokoulumme oppilasmäärästä. Alkeiskursseille ja tunturiopastuksille löytyi kysyntää viikoittain. Erityisen kivaa oli tavata meille jo tuttuja oppilaitamme Helsingistä ja Tanskasta, mutta saimme iloksemme tutustua myös meille uusiin harrastajiin.


Lapissa vedetyistä leijahiihtokursseista 20% oli lajin alkeet jo hallitseville suunnattuja tunturiopastuksia. Tunturissa harrastaminen vie leijahiihdon ihan uudelle tasolle!Lapin rieskan ansiosta VIIMA - konseptiin syntyi uusin tulokas VIIMA Deli!  Jäimme koukkuun Sammalvaaran lisäaineettomaan, maukkaaseen Lapin rieskaan ja VIIMAN gourmetkokki Timo taikoi siitä leijahiihtopäivien päätteeksi muun muassa erittäin maukkaita haloumnihampurilaisia. VIIMA Delin ympärille onkin jo suunnitteilla oma reseptikirja! Voi Lapin rieska minkä teit! 

Pääsiäisen jälkeen on aika hyvästellä Ylläs ja suunnata Tanskaan ajamaan VIIMA Kite B&B  - majatalon pihamaalla pitkäksi kasvanut rairuoho lyheksi ja avaamaan kitesurffikausi! Kiitos Ylläs mahtavasta kahdesta kuukaudesta! Kiitos myös kaikille Ylläksellä lomaa viettäneille ystävillemme, harrastajille ja kitekoulumme oppilaille,  yhteistyökumppaneille ja toimintaamme peukuttaneille, joita meillä on ollut ilo tavata kevään aikana.  

Ehkä näemme jälleen ensi keväänä? 


Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK