Kun musiikintekijä ja surffari kohtaavat

Huhhui,  tänään koittaa No Pressure - lyhytdokumenttielokuvan ensi-ilta Kontrasti 2015 -surfffileffaillassa Andorassa. 

Aloimme etsimään musiikkia kitesurffia käsittelevään dokkariimme viime syksynä. Tavoitteena oli löytää musiikkia, mikä syventää elokuvan draaman kaarta ja saa tarinan uppoamaan katsojaan entistä vahvemmin. Kerta toisensa jälkeen palasin kuuntelemaan netistä löytämääni kappaletta No Pressure Nor gravity. Ihan sairaan hyvä. Timokin tykkäsi.

Muutaman päivän päästä sähköpostiini kilahti viesti.

Olen erittäin mielelläni mukana projektissa.

Biisin sanoittanut ja säveltynyt Johannes Laitila vastasi myöntävästi lyhytdokumenttielokuvan musiikkiyhteistyökutsuumme.

I look at the sea and I feel free and now I can see further than I've ever seen. 

Sanat ovat Johanneksen vuonna 2012 julkaiseman albumin Hearts Somewhere biisistä Highway.

-  Tämä tematiikka, jossa ajetaan moottoritietä oman liittymän ohi ja saavutaan merenrantaan, jossa nähdään ihan superkauas, kauemmas kuin koskaan, kiehtoo minua paljon ja on aina kiehtonut, kuvailee Johannes Highway-biisin sanoituksia.

Huh! Biisin tarjoama tunnelma sanoituksineen ei voisi sopia paremmin Tanskassa Pohjanmeren rannalla kuvattuihin leffan maisemiin ja tunnelmiin. Merenrannalla on tullut istuskeltua aika usein etsien horisontista vastausta arjen ongelmiin kuten siihen, miksi kehittyminen surffissa sahaa edestakaisin. 


No Pressure - lyhytdokumenttielokuva on kuvattu Tanskan länsirannikolla Hvide Sandessa ja Klitmøllerissä.  

Vuonna 2012 julkaistun albumin lisäksi Johannes on julkaissut myös kaksi muuta albumia, Trains (2013) ja Feathers (2010).

My heart keeps beating, I don't know this feeling, but I don't feel sad at all. 

Alive - biisin sanoitukset uppoavat täydellisesti hetkiin vesillä. Aika usein sydän tuppaa hakkaamaan siellä ollessa. Aaltojen keskellä kelluessa lainelaudan kanssa tai leijan vetämänä liittyy aina vähän jännitystä, välillä vähän enemmänkin. 

Halusin debyyttilevylleni onnellisen lopun, ja tämä täyttää minusta sitä tarkoitusta. Että kaiken kyntämisen jälkeen kaikki lopulta onkin aivan todella hyvin, kertoo Johannes biisistä Alive.

En paljasta, millaisen lopun dokumenttielokuva tarjoaa, mutta sen voin sanoa, että tunnen surffarina olevani usein kovin onnellinen siitä, että olen elossa. Meri on meille surffareille superhauska leikkikenttä, mutta leikimme luonnon voimien kanssa. 

So now I'm living in a world with no pressure nor gravity, and I'm floating in air.

Niin, se ensimmäinen kappale, mikä villitsi meidät ja sai lähettämään sähköpostia Johannekselle. Yhteistyöstämme ja lyhytdokumenttielokuvan nimestä voi syyttää puhtaasti No Pressure Nor Gravity - biisiä, mikä on Johanneksen mielestä optimistinen laulu.

- Halusin tehdä kappaleen ensimmäisen b-osan jälkeisestä räjähdyksestä jokseenkin vimmaisen. Että nyt sitä painovoimaa ei sitten enää ole, ja tässäpä vain leijumme ilmassa kaikki. Kai sellainen ainakin hetken verran voisi olla ihan jännittävää.

Niinpä. Jos missä, niin leijasurffauksessa ja surffauksessa "leijuminen ilmassa" on tuttu tunne varsinkin silloin, kun lauta syöksähtää yllättäen alta pois. Siltikin ja ehkä juuri siitä syystä, harrastus on jännittäviä hetkiä pullollaan. 


Musiikintekijä Johannes Laitila. Kuva: Minna Saarinen. 

Dokkariimme valikoitui lopulta viisi Johanneksen biisiä. Edellä mainittujen No Pressure Nor Gravityn, Highwayn ja Aliven lisäksi leffassa päästään nauttimaan biiseistä February ja The Second Time I Saw You

Tänään on iso ilta. Dokkarimme ensi-illan lisäksi kohtaamme ensi kertaa musiikintekijämme. 

Nähdään illalla!  Jos et pääse paikalle, leffamme ei vielä tule julkiseen jakoon, mutta Johannes Laitilan musiikkia pääsee kuuntelemaan ostamalla levy omaksi esimerkiksi Levykauppa Äxästä tai lataamalla musiikkia iTunesista ja Spotifysta ja muista digikanavista!

 

 
Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK