Kehumatta paras?

Vielä vuosi sitten kukaan ei tuntunut ymmärtävän mua eikä mun tarpeita. Ja nyt en puhu mun ja mun miehen suhteesta enkä väleistäni vanhempiini enkä ystäviini vaan yrityksestäni puhua tanskaa Tanskassa. Takeltin niin pahasti yritysteni kanssa, että jo pelkkä ruokakaupan kassa vaihtoi lennosta saksaan tai englantiin. Mua ei vaan ymmärretty.

Otin käyttöön uusia tekniikoita ja löysin itseni juttelemasta itsekseni ääneen kaduilla treenaten dialogeja ja ääntämistä ennakkoon ennen kauppaan menoa. Pienestä lämmittelystä huolimatta  lopputulos oli aina sama; mulle vastattiin saksaksi takaisin. Hitto se söi naista, yritin kuitenkin ihan sata lasissa.

Kyllä tää leijasurffauksen takia uuteen maahan siirtyminen on rankkaa.


Koitapa ääntää tanskaksi "Kan jeg få seks stykke rødspættefile? " 

Nöyryyttävimpiin tanskan kielen ääntämisharjoituksiin lukeutuu kalakauppiaan vastaus, kun yritin tilata kuusi kappaletta punakampelafileitä ”Kan jeg få seks stykke rødspættefile”. Kalakauppias ymmärsi kysymyksestäni vain neljä ensimmäistä sanaa.

Miten kehut otetaan vastaan?

Muistan kun opettelin leijasurffausta ja ensimmäisen 10 tunnin ajan oppimiskäyrä kirmaili yläilmoja kohti. Fiilis oli huikea ja halu oppia ajamaan laudalla pitkiä matkoja kaatumatta kova. Mutta sitten iski taantuma ja kehitys pysähtyi. Leijasurffauksen aloituksessa on samoja fiboja kuin tanskan kielen opettelussa. Kun luulee jo osaavansa, ei vielä osaakaan. Sit pitäis löytää motivaatio jostain jatkaa treeniä. Mutta mistä?


 Board off - kitesurffaustemppu vai perseelleen mennyt hyppy-yritys? Jälkimmäinen. 

Keväällä tuli täyteen kaksi vuotta Tanskaan muutosta ja kun siitä vähennetään talvet Suomessa, tanskan kieleni voi sanoa kehittyneen salakavalasti 1,5 vuodessa tasolle, mikä yllättää päivittäin. Jossain vaiheessa huomasin, ettei minulle puhuta enää saksaa takaisin, vaan tanskaa. Huomasin myös, että ymmärrän jo lähes kaiken, mitä minulle vastataan tanskaksi. Kaikki on tapahtunut hetkessä, vaikka siihen on palanutkin jo pian kaksi kokonaista vuotta!

Mutta treenaan edelleen tanskan kieltä itsekseni ääneen kävellessäni kaduilla ja siihen on syynsä.

Nyt kun asiointitilanteissa tulen ymmärretyksi, kielitaitoni ei ymmärrettävästi vielä kuitenkaan kuulosta tanskalaisen puheelta.  Tiedän sen siitä, että hyvin usein minulta kysytään, mistä olen kotoisin. Tähän asti olen kertonut, että olen kotoisin Suomesta, mutta asun Tanskassa. Tänään tapahtui kuitenkin jotain ihan käsittämätöntä. Vaatekaupan myyjä kysyi ensin, mistä olen kotoisin ja kun vastasin, että Suomesta, hän jatkoi:

- Mutta asut varmaan Tanskassa, kun puhut kieltä niin hyvin.

Tajuntani sumeni. Mun tanskan kielen taitoani ei vain ymmärretty vaan sitä kehuttiin. Muutuin suomalaiseen tapaan levottomaksi selittäen ”neii, jeg synes ikke, men tak….”  eli että eiii, enhän mä nyt sitä hyvänenaikasentään hyvin puhu, mut kiitti vaan. 

No hitto puhunhan mä sitä nyt hyvin verrattuna vuoden tai kahden vuoden takaiseen tilanteeseen!
Mikä siinä on, että kehuja on niin vaikea vastaanottaa? Kun niitä saa niin harvoin.

Nyt siis puhun edelleen tanskan kieltä itsekseni ääneen kaduilla ja treenaan, miten tanskaksi otetaan kehut vastaan. Jos vaikka tilanne toistuisi uudelleen *wink*


Yllätä kaveri kehulla ja katso reaktio! 

Nyt varmaan jo arvaatte, mitä yritän kertoa oppimisen edistämiseen vaikuttavista tekijöistä ja motivaatiosta oppia.  Kehuilla ja kannustamisella on suunnattoman suuri vaikutus motivoitua opettelemaan asioita ja olla luovuttamatta. Kehuminen ja kannustaminen vaatii antajaltaan pientä panostusta, mutta kaveria kandeis kehua ja kannustaa ihan pienissäkin jutuissa ilman mitään maailmanennätyksiä. Miks? No se antaa mukavan pirteän punan kaverin poskille ja moneksi päiväksi sumeen hyvän olon. Kokeile vaikka!

Leijasurffas ja tanskan kieli on siis mahdollista oppia, vaikka aina ei ihan siltä tunnu eikä kehuja joka päivä satele. Mutta niiden oppiminen tapahtuu salakavalasti ja yht’äkkiä huomaat, että olet ajanut jo pitkää siivua leijalaudalla ja mietit jo hyppykäännöstä.  

Tanskan kieleni kehittymisen seuraava steppi on varmaan rohjeta kokeilla ostaa uudelleen kuusi punakampelafilettä.

Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK