It’s SUP time!


Pitkästä aikaa tukka märkänä, jes! 

Talvi päätti tulla myös tänne Tanskan länsirannikolle joulukuun alussa ja jäädytti samalla meidän hiekkalaatikon eli freestyle kitesurffiin sopivan leikkikenttämme Ringkøbing Fjord -sisälahden. Fjordin jäätyminen ei ole mitenkään tyypillistä eikä joka vuotista täällä. Samaan aikaan on pidellyt pakkasta ja tuulen suunnat ovat pysytelleet idänpuoleisina eli meren puolelle ei ole ollut asiaa leijasurffaamaan. Itäkelillä meren puolella tuulee offina eli maalta merelle ja siksi se ei ole turvallinen tuulen suunta kitehommiin. Näistä syistä tukan kastuminen kitesurffauksen parissa ei ole ollut joulukuun alkuviikoilla tyypillistä.  

Ringkøbing Fjord

Matala sisälahti Ringkøbing Fjord jäätyi joulukuun alussa, mutta suli lähes kokonaan jouluun mennessä

Ringkøbing Fjord jäässä

Joulua edeltävän viikon sääennusteista erottui edukseen yksi päivä. Päivä, jolloin luvattiin aurinkoa ja plusasteita. Oli aika korkata paikallisen kitekoulun kollegalta lainaan saatu pumpattava SUP - lauta! 

SUPEILU = hyvää treeniä syville lihaksille

SUPIT ovat ihan järkyttävän kokoisia lautoja, pienimmät ovat kooltaan 9'2" ja suurimmat peräti 12'6". Hikeä pukkasi jo etukäteen ajatus laudan kantamisesta korkean dyynin yli meren rantaan, mutta ainakin nämä pumpattavat SUPIT ovat yllättävän kevyitä kantaa. 

Pumpattavan SUPin pumppaus
Näin täyttyy pumpattava SUP-lauta. Takana siintävien dyynien takana on Pohjanmeri. Dyynille kävelee noin viisi minuuttia.  

SUP-laudat ovat kookkaita kuin mitkä
SUP-laudan kantaminen meren rantaan on hyvä lämmittelylenkki ennen hyiseen meriveteen menoa. Meloin vasemmalla näkyvää särkkää kohti, mutten päässyt aivan perille asti virran tullessa vastustelemaan yritystäni. 

Edellisestä SUP-kokeilusta oli jäänyt muistikuva, että lautaa on vaikea saada nurin ja sen päällä pysyy helposti. Vaikka meren puolella oli lähes peilityyntä, pienet mainingit tekivätkin menosta yllättävän kiikkerää. Ei ole meikän keskivartalon syvät lihakset ihan tikissä kunnossa, sillä onnistuin vetäisemään kunnon lipatkin laudan päältä veteen! Ensi kesän tuulettomille päiville on siis luvassa paljon SUPEILUA. Omat laudat saapuvat kesäksi ja ovat myös meidän B&B -kitemajoituksen asiakkaiden ilona.  Suunnitteilla on mm. testata, miten SUP taipuu kalaverkkojen viemiseen...

SUPEILUA Pohjanmeressä joulukuussa

Himmee aalto! Pakko saada kiinni! heh...

SUPEILUA Pohjanmeressä
Jes, tukka (ja pipo) märkänä jälleen surffin jäljiltä! 


Virran viemänä

On melkoisen hurja tunne yrittää meloa takaisin rantaan ja huomata, etten pääse liikkumaan haluamaani suuntaan. Meren virtaukset täällä ovat paikoitellen voimakkaita, mikä on hyvä tiedostaa ennen vesileikkejä. 

Leijan kanssa surffatessa virrasta pääsee suht nopeasti pois leijan vetämänä. SUPILLA virran kanssa voi tehdä yhteistyötä ja liftata virran kyydissä ulos aaltojen pariin. Lainelautailussakin käytetty metodi toimii siis myös tässä. Virran kyydistä hypätään pois melomalla sivusuuntaan virrasta haluamassaan paikassa. Pääasia on muistaa pitää laudasta huolta, sillä se toimii tarpeen tullen pelastuslauttana, jos vaikkapa voimat uupuu kesken matkan. Virtojen kanssa ei ole kuitenkaan leikkiminen ja on hyvä varmistaa aina ennen virtaaviin vesiin menoa, miten toimia joutuessaan virran viemäksi. 

Viimaista uutta vuotta! 

Surffikausi jatkuu Fjordinkin puolella joulun jälkeen, sillä sisälahti on taas lähes auki jäästä. Mutta meidän Viimalaisten on aika vaihtaa surffiasusteet talvitamineisiin ja pyrähtää heti joulun jälkeen Suomeen avaamaan vihdoin snowkitekausi! 

Ringkøbingin joulukatu
Joulutunnelmaa Ringkøbingin mukulakivikaduilta

Joulupukki Ringkøbingissä
Joulupukin menopeli Ringkøbing Fjordilla Jyllannin tapaan

Hyvää joulua ja viimaista uutta vuotta 2013 kaikille Relaa.comin lukijoille!

Viimaisin terveisin, 

Martta 

 

 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=43333.0
Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK