Rakenna itse helppo kasvikuivuri!

Marjat, sienet, yrtit, omenaviipaleet… Kuivaaminen olisi hyvä tapa säilöä ravintoaineet. Mutta onnistuuko se, jos ei halua ostaa massiivista sähköllä toimivaa kuivurikodinkonetta?

Ideasta kiitos Kemiön saaressa asuville ystäville. He ovat rakentaneet rimoista kehikon, johon on viritetty hyttysverkko. Sen he nostavat puuhellan jälkilämmölle. Tai saunan lauteille.

IMGP1260

Kukapa ei tykkäisi helposta nikkaroinnista. Naapurin remontista saa aina pari roviolle tuomittua rimaa. Muutama naula, niitti, kangasta kireälle ja valmista tuli. Minikokoista kehikkoa voi käyttää sähköhellan jälkilämmöllä. Tai takkasydämen päällä. Huomenna on jo rapsakoita tatteja ja päivien päästä mustikoitakin.

IMGP1331  IMGP1327

Sama kehikko toimii kesähelteellä ulkona, varjossa. Suorassa auringon paisteessa kasveja ei kannata kuivattaa. UV-säteily rikkoo monia biomolekyylejä. Esimerkiksi meille terveellisiä kasvien väriaineita. 

Kuivauslämpötila ei ylipäänsä saisi ylittää 35 – 42 °C, jossa biomolekyylit alkavat hajota (vrt. kuume ihmisen kehossa). Liian kuumassa tuote voi paistua – tai koko puukehikko kärähtää!

Maltilla kuivaamisessa menee tuotteesta ja olosuhteista riippuen muutama päivä.

IMGP1329  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennen kehikkoa kuivasin tillipuskan jämät ja metsämarjat ihan vain lautasella, hitaasti sisäilmassa. Horsman lehdet kuivuivat uuniritilällä ulkona. Että toimii nuokin, mutta hitaammin kuin upea kehikkokeksintö.

Näillä eväin – omia, luomuisen villejä myslejä ja retkimuonia rakentelemaan.

Käyttäjän MaJu kuva

MaJu