Haaveena permapuutarha - vinkkejä alkuun

Pyydettiin helppoja viljelyohjeita. Vasta parin vuoden harrastelija-testailijan kokemuksella annan jotain niksejä. Virallista permakoulutustahan saa tehdä vain tutkinnon suorittanut. 

Jos ei halua tuhota symbioottisia sienijuuristoja, kasvimaan voi perustaa ja helposti sitä parantaa kattamallaKattaminen suojaa maaperää luonnonvoimilta. Maa pysyy tasaisemmin kosteana ja lämpimänä.  Voit käyttää esim. ruohosilppua, olkia, lehtiä, kompostia, merilevää, järvikasvillisuutta, märkää pahvia tai raparperinlehtiä. Ruohon silppuaminen ja asettelu on itseasiassa koukuttavan hauskaa. Tuoksuu hyvältä. Voi melkein kuulla, kuinka maan pikkueliöt kiittävät herkuista ;)

Kasvimaani näyttää nyt tältä (kuvat ennen ja jälkeen kattamisen). Kuvassa oikealla näkyy yllätyksekseni talvehtinut lehtikaali. Kauempana siintävät tomaatti, omenapuu ja maahan unohtuneet, myöskin maassa talvehtineet, sipulit, perunat ja nauris! Keltainen pienikukkainen luonnon kasvi keskellä on peltokanankaali. Sen lehdet ovat syötäviä. Oikealle puskee vadelmapuska  - tulkoot, lehdistä saa hyvää teetä. Keskelle on tullut voikukkaa. Senkin lehtiä ja nuppuja syön, jopa päivittäin (pyöreän muotoiset voikukan lehdet ovat muuten miedomman makuisia kuin ne sahalaitaiset). Aniksenmakuisen saksankirvelin luonnontaimi taisi harmillisesti nuupahtaa, ehkä maaperä oli väärä tai liian yksinäinen. Vuohenputkia odottelen metsämullasta vielä nouseviksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvissa näkyvät pienet taimet ovat melkolailla sekaisin kylvettyjä salaatteja, retiisejä, nauriita, porkkanoita ja punajuuria. Luonnollista anarkiaa :)

Nämä toimivat

 • Kylvä sekaisin. Taimi siellä, toinen täällä. On mielenkiintoista seurata, mikä kasvi viihtyy missäkin parhaiten.
 • Tee erilaisia kasvukohtia. Varjoisempia, aurinkoisempia, multaisempia, savisempia, hiekkaisempia...
 • Vaihtelee kylvökohtia. Satoa korjatessa maasta lähtee ravinteita. Eli kylvä joka vuosi siemeniä vähän eri päihin penkkiä?
 • Suosi monivuotisia kasveja ja yrttejä. Ne ovat helpoimpia hoitaa. Yrtit myös torjuvat tuholaisia (en pidä tuosta "spesististä" sanasta) ja houkuttelevat pörriäisiä tuoksumalla voimakkaasti.
 • Jätä naatit ja lehdet silputtuna maahan pieneliöille. Kun nappaat “rikkakasvin” pois, katko se vain katteen päälle kuivumaan. Kasvun aikana kasvin maasta sitomat ravinteet palaavat silloin samaan paikkaan takaisin.
 • Tee herkku- ja piilopaikkoja ötököille. Kiviä, lahopuuta, lehtiä, katteita, makupaloja keittiöstä… Mitä enemmän kuhinaa, sen parempi.
 • Perusta multaa tuottava ilmava lehtikomposti. Sinne voi dumbata keittiöstä kaiken kasvijätteen. Hyvää multaa löytää myös luonnosta kaivamalla.
 • Kylvä paljon maata parantavia (ilman typpeä sitovia) kasveja esim. herneitä ja papuja.
 • Syksyllä kerää kaikki siemenet palkoineen talteen. Sain kaupan 0,99 € salaatin (kuvassa) ja korianterin villiintymään ja kukkimaan! Niiden siemenistä kasvattaa pitkään uutta ruokaa ja vaikka kuinka paljon. Samoin retiisit, rucolat ja herneet lähtivät siemenistä helposti itämään!

salaatti

Ilmaisia luomulannoitteita

Kasvien pääravinteet ovat fosfori, kalium ja typpi (PKN). Lisäksi kasvit toki tarvitsevat satoja erilaisia hivenaineita ja tieteelle tuntemattomia(kin) biomolekyylejä. Nimenomaan niitä ne pikkueliöt maaperään tuottavat.

Lannoitteista testailen parhaillaan (googlaa lisätietoja esim. sanalla "nokkosvesi"):

 • Nokkosvettä (seos kuvassa, seisota raakana 1-4 vrk, alkaa haista “mahtavalta”, sis. paljon typpeä eli N)
 • Peltokortevettä (kasvi kuvassa, keitä 20 min, sis. piitä ja tukee kasvisolukon kuntoa)
 • Kompostia ja hevosen lantaa (PKN, ovat kai vasta kahden vuoden maatumisen jälkeen sopivia, mutten ole tätä sääntöä aivan jaksanut noudattaa…)
 • Pissaa (N)
 • Komposti”teetä” (kompostia veteen likoamaan, jo vain tulee muhevan hajuinen PKN- ja bakteeriymppi maahan!)
 • Ruohosilppua (PKN, vielä kerran, on kuulemma paras lannoite mitä on)
 • Munankuoria (jos maa liian happaman oloinen esim. näkyy sammalia)

Näköjään lannoittaminen on oma taiteenlajinsa ;) Eipä muuta kuin kokeilemaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viime vuonna etanat tai jotkut muut rei-ittivät salaatit. Toisaalta mitäpä siitä, salaatit olivat silti pesemisen jälkeen erinomaisen hyviä. Mutta jotkut vihreät toukat söivät karviaiselta melkein kaikki lehdet. Ne napsin käsin pois. Yritin kattaa harsolla myös ohjeistetusti naurispenkkiä, mutta kaalikärpästen toukat löysivät silti nauriit. Tänä vuonna en ole tehnyt mitään, ja kaikki on mennyt toistaiseksi hyvin. Talitiaspariskunta asuu pihallani, joten ehkä he ovat syöneet toukat?

karviaiset

Käyttäjän MaJu kuva

MaJu