Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

Täällä toimituksessa seurataan tarkkaan Relaan keskustelufoorumia. Yksi viime kesän lempiaiheistamme oli pohdinta siitä mille outdoor-lajille Suomen luonto tarjoaa lähes maailman parhaat olosuhteet. Ajatus tällaisista kansainvälisistä helmistä hyväilee omaa suomalaista itsetuntoa.

Listaahan tuli. Maastopyöräilyä, polkujuoksua, retkimelontaa, retkiluistelua,...

Relaan toimitus on kymmeniä vuosia aktiivisesti ulkoilemalla oppinut myös sen, että outdooria pitää tehdä säiden ja olosuhteiden ehdoilla. Silloin on taottava kun rauta on kuumaa. Olosuhteiden iskiessä päälle on heti puettava kalliit ulkoiluvälineet ja painuttava ulos. Huomenna se ei ehkä enää onnistukaan.

Tänään rauta oli sitten Helsingissä kuumaa! Tai jää jääkylmää.

"Sellainen kymmenen senttiä kirkasta teräsjäätä", totesivat pilkkijät Hakaniemessä Siltavuorensalmella. Yhtä teräksistä jäätä ei kuulemma ole pohjalla läheskään joka talvi.

Toimituksessa siis suljettiin läppärit ja puhelimet. Lounastauko päätettiin käyttää luistelemiseen. Retkiluistimia ei edes tarvittu. Jäällä pääsi melkein paremmin tavallisilla hokkareilla ja kaunoluistimilla.


Laitureilta pääsee jäälle helposti. Rantakiviltä vaarallisemmin.
 

Mikä laji tämä on?

Retkelle emme lähteneet. Emme malttaneet. Luisteleminen pienellä alueella oli niin hauskaa. Vauhtia, tiukkoja kaarroksia, piruettaja ja hyppyjä.

Jään päällä oli pari senttiä lunta. Tai oikeastaan pumpulipuuteria. Niin kevyttä lunta että sitä tarvittaisiin lasketteluun metri tai sukset ja laudat kolisivat suoraan pohjan kiviin ja kantoihin. Tämä pumpulipuuterilumi ei haitannut luistelua ollenkaan. Sen läpi kiitää aivan samaa vauhtia kuin kirkkaalla lumettomalla jäälläkin.

Emme siis olleet retkiluistelemassa. Emmekä voi siis sanoa että nyt Suomessa on maailman parhaat olosuhteet retkiluisteluun. Mutta voimme luvata että tähän toistaiseksi nimettömään talviseen hauskanpitoon fiilis oli takuulla maailman paras!

Oliko tämä retkirusettiluistelua? Vai puuteriluistelua tai puuteripiruettiluistelua?

Jos olet koskaan kaivannut puuterilumen ja luistelun yhdistämistä, niin Helsinki on nyt oikea hokkari-Hokkaido.


Markku Jussila kokeilee tasapainoaan.
 

Varovaisuus kannattaa

Jäälle kannattaa siis Helsingissä nyt mennä. Hyviä paikkoja on Eläintarhanlahdella, Töölönlahdella, Hakaniemen torin ja Kruununhaan välissä, Merihaan ja Hanasaaren hiilikasojen välissä, Lapinlahdella, Vanhankaupunginselällä, Herttoniemessä, Seurasaaren vieressä,... Oikeastaan kaikkialla sadan metrin sisällä rannasta ja suojaista rantaviivaahan Helsingissä riittää.

Rannalta voi olla vaikea mennä jäälle. Merenpinnan korkeus on vaihdellut ja rannassa jään sekä veden välissä on paikoitellen ilmaa. Tyhjän ilman päällä oleva teräsjääkään ei kanna, vaan räsähtää helposti alta. Jäälle kannattaa siis mennä laituireita tai portaista tai ainakin rantakiviltä jäälle mentäessä on oltava varovainen ja kokeiltava huolella tukevat kohdat astuttavaksi. Muutenkin aivan rannan tuntumassa voi olla esimerkiksi viemärien vuoksi muita paikkoja heikompaa jäätä.

Viimepäivien venereitit kannattaa huomioida. Venetakseilla ja isommilla lautoilla on liikennöity edelleen jäistä huolimatta. Parin sentin puuterilumi on peittänyt pahasti niiden tekemiä pieniä väyliä. Mahdolliset veneväylät kannattaa arvioida huolella ja kiertää mahdolliset väyläkohdat kaukaa.

Pilkkijöistäkään ei ole jäällä luistelijalle iloa muussa kuin asiantuntevan jäätiedon tarjoamisessa. Pilkkireiät ovat nimittäin pahoja miinoja kovavauhtiselle luistelijalle.

Muita vaaroja ei suojaisissa paikoissa rantojen lähellä sitten olekaan. Luistelu on nyt hauskaa ja turvallista!

Otetaan siis ilo irti tästä harvinaisesta ulkoilukelistä. Näin kivaa ei rento luistelu ole aikoihin ollut eikä lähivuosina todennäköisesti tule uudestaan vastaavia olosuhteita. Olosuhteet ovat erinomaiset jäällä luisteluun hokkareilla ja kaunoluistimillakin seuraavaan lumisateeseen asti.

Ollaan varovaisia, mutta nähdään jäällä ja taotaan tämä rauta yhdessä. Ja menkää juttelemaan kaikille maailman iloisimman näköisille tyypeille. Saattavat olla Relaan porukkaa.

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
mako
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

Kielitoimistosta päivää. Saanko ehdottaa esitetylle lajille nimeä? Villiluistelu (engl. wild skating) on luistelua luonnonjäillä ilman turvavälineitä.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

Espoon pikkujärvillä 5 cm teräsjäätä eikä juuri lunta, vain kuuratupsuja; kauempaa näyttää lumiselta, mutta ei haittaa luistelua lainkaan.

Markku Jussila
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

[quote=mako]Kielitoimistosta päivää. Saanko ehdottaa esitetylle lajille nimeä? Villiluistelu (engl. wild skating) on luistelua luonnonjäillä ilman turvavälineitä.[/quote]

Tykkään!

Toisaalta olisi kiva jos kävisi suoraan selväksi että mitään retkiluistimia tässä touhussa ei tarvita. Kaunoluistelu ja rusettiluistelu on perinteisiä termejä sellaiselle "tavalliselle luistelulle."

Villirusettiluistelu.

Jenni
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

Rusettiluistelu ei ole "tavallista luistelua", vaan luistelutapahtuma. Osallistujille jaetaan numerot tai tunnus, ja tehtävänä on löytää (vastakkaista sukupuolta oleva) henkilö, jolla on sama numero tai tunnus. Tämän parin kanssa sitten vietetään mukava päivä luistellen ja jos hyvin käy, aikaa vielä myöhemminkin. Kaunoluistelu on puolestaan taitoluistelun entinen nimi.

Puuteriluistelu on hauska termi. Silloin kun puuteria ei ole, termi lienee luonnonluistelu. Villiluistelu puolestaan sopii termiksi todellakin silloin, kun jäällä ollaan ilman turvavälineitä!

niilo
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

Sehän on tietty vapaaluistelu, taidankin ottaa omalta kohdalta käyttöön, koska harrastan meri/järviluistelua ilman reppua, vain jääsauva ja naskalit.

mako
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

Vapaaluistelu on jo varattu (taitoluistelun ohjelma). Niilo ja muutkin villiluistelijat, miettikää kuinka pitkälle haluatte lähteä ilman vaihtovaatteita, eli kuinka pitkään pysytte toimintakykyisenä märillä vaatteilla vaikka nyt yli kymmenen asteen pakkasilla. Käykää kokeilemassa jossain avantouintipaikassa, jos ei mielikuvitus riitä.

niilo
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

^Taitoluistelussa se on vapaaohjelma, vapaaluistelu-vapaalasku-vapaasukellus, kyllä niissä on ajatuksellista samankaltaisuutta.

Olen luistellut plutauksen jälkeen 5km kymmenen asteen pakkasessa, jonkinverran tuntumaa on. Ratkaisevaa kuinka pahasti on kastellut itsensä, jos kastuu n. napaan asti niin tilanne ei ole kovin paha, jos kaulaa myöten niin jäähtyminen on ylösnoustua huomattavasti voimakkaampaa.

niilo
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

Tänään oli paljon vapaaluistelijoita Espoon edustalla, enemmän kuin olen oikeastaan ikinä nähnyt, tainnut jääurheilu lyödä läpi oikein voimalla. Joku oli lyönyt läpi Kytön selän N-reunassa, plutausavanto, jäljistä päätellen suuremman retkiryhmän vetäjä uhrautunut muiden puolesta, paikka olisi ollut kyllä ihan huomattavissa, selvä vanhan ja uudemman jään raja.

mako
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

[quote=niilo]^Taitoluistelussa se on vapaaohjelma, vapaaluistelu-vapaalasku-vapaasukellus, kyllä niissä on ajatuksellista samankaltaisuutta. [/quote]

Katopa monta osumaa vapaaluistelu saa googlella. Retkiluistelustahan tässä kuitenkin puhutaan, oli luistimet mitä mallia tahansa.

[quote=niilo]
Olen luistellut plutauksen jälkeen 5km kymmenen asteen pakkasessa, jonkinverran tuntumaa on. Ratkaisevaa kuinka pahasti on kastellut itsensä, jos kastuu n. napaan asti niin tilanne ei ole kovin paha, jos kaulaa myöten niin jäähtyminen on ylösnoustua huomattavasti voimakkaampaa.[/quote]

Rantaplutauksia tai railoon kompurointia ei lasketa. Ilman reppua, joka toimii kellukkeena, kastuu vähintään kaulaan asti.

niilo
Re: Helsinki on nyt puuteriluistelun paratiisi

^Vapaaluistelussa terät saa olla minkälaiset vaan, retki/pika/lätkä/kauno, vapaaluistelussa ei ole säädeltyä varustusta kuten retkiluistelussa. Sitten on vielä matkaluistelu joka tarkoittaa kuntoluistelua hoidetuilla luonnonjäille(järvet, meri) auratuilla radoilla.

Plutasin syvään veteen ilman reppua, onnistuin kuitenkin tukeutumaan jään reunaan ja kastuin vain n. napaa myöten, luistelu onnistui puolimärkänä tyydyttävästi.