Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Telemarkvälineet olivat about vuosituhannen vaihteeseen keveimmät vuorten ja tunturien ylös-alas reissaamiseen. Samoilla kamoilla eestaas. Se oli ajatus. Moni takamaaston koluaja löysi tämän kunkkukäännöksen.

Sittemmin telemarkhiihtäjiä on vaihtanut splitboardiin ja alppivaellusvälineisiin. Dynafitin patentin vapautumisen jälkeen alkoi todellinen ski alppinismin nousu. Side- & monovaihtoehtoja alkoi olla aikasta monta. Harrastajamäärät nousivat.

Telemark eli hiljaiseloa. Rottefellan New Telemark Norm (NTN) toi nimensä mukaan uutta kun samalla monolla pystyi laskemaan sekä heidän siteillään että dynafit-tyyppisillä alppivaellussiteillä. Olen laskenut Scarpan NTN monoilla ihan perus alppisiteilläkin. Kerran kun lentoyhtiö jätti sukset jonnekin.


Varastoon kertyneitä siteitä vuosien varrelta.

Taisi olla välillä jokunen vuosi kun NTN:ää odoteltiin, että mikään valmistaja ei kehitellyt siteitä eteenpäin. Markkina ei ollut tarpeeksi suuri tuotekehitysponnisteluihin. Tellusiteisiin ei saanut silloin hankirautoja eikä niissä ollut vielä "touring-moodia". Skinnausvaiheessa siteen saa asentoon jossa sen nivel on varpaiden edessä. Tämä pidentää askelta ja helpottaa lapinkäännöksen tekemistä. Varsinkin kun rinne on kaltto ja lunta enemmän. Itse en kovin mieluusti lähtisi skinnaamaan enään ilman tätä ominaisuutta. 

Dynafit patentin vapautuminen auttoi myös tellusiteiden kehittäjiä. NTN-monoista löytyville dynafit-inserteille alkoi löytyä käyttöä.

Moonlight Mountain Gear 
Yritys sai alkunsa noin viisi vuotta sitten kun Pohjois-Norjassa eräs Bjarte Hollevik halusi hiihtää päiväsaikaan keskitalvella. Se onnistui vain täyden kuun aikaan. Hän sai tehtyä voimakkaan otsalampun. Kaverit halusivat myös semmoisen. Niinpä niitä alettiin tehdä. Seuraava kehityksen kohde oli kevyet mutta helppolaskuiset sukset. Bjarte tapasi italialaisen kaverin jolla oli huippuosaamista suksiteknologiasta ja geometriasta. Niinpä suksia alettiin tehdä. Telemarksiteessäkin oli parantamista. NTN-side oli raskas ja siinä ei ollut kunnollista touring-moodia. Niinpä siteitä alettiin kehittää. 
 
Pääsin mukaan hyvää porukkaan juhannuksen alla kun Italiaan Stelvioon kutsuttiin kolmisenkymmentä AT- (AlpineTouring aka Alppivaellus) ja telemarkosaajaa ympäri Euroopan ja jenkkilän. Oli oppaita, maajoukkuetyyppejä, toimittajia, vuoristonauriita, kuvaajia, pro-laskijoita, taviksia ja jibauttelijoita. Ja mie. 

(kuvat: Vas: Angel Joaniquet, oik: Kjell Ellefson)

Mikä homma?

J.T. Robinson kertoo mistä siteessä on kyse.
Video by: Stephane Riendeau

 


Niitä tehdään kahta mallia.

TeleRando -mallissa on kääntyvä kanta minkä saa lukittua. Samanlainen kuin Dynafit -tyyppisissä siteissä ruukaa olla. Pure Tele -mallissa kannassa on V-mallinen osa joka sulahtaa sopivasti monon dynafit -hahloon. Tämä patentti saa etujalan monon pysymään sivuttaissuunnassa paikallaan. Se on täysin mahdoton ajatus 75mm vaijerisiteissä. Nykymonot ovat melkoista jäykät ja sukset monesti kohtuu leveät. Varsinkin kovalla rinteellä leikkaavaa käännöstä tehdessä tai jäisessä kurussa slaidaillessa huomaa miten suksi alkaa pomppuuttaa ja hakata. Siihen auttaa kun ottaa painetta pois kantilta. Mutta jos idea on juuri saada painetta kantille jarruttaakseen tai kääntääkseen niin yhtälö ei toimi.

MMG TeleRando side koostuu AT etukappaleesta ja takakappaleesta, Voilén vaijerista ja jousista sekä kappaleesta mihin jouset tulevat kiinni. Jouset voi ottaa pois halutessaan. Silloin side on kuin mikä tahansa alppivaellusside.


Tässä tuorein kuva siteen etuostasta. Hokasin, ettei ollut takaosasta kuvia. Haalin niitä ja laitan tulemaan. (kuva: Moonlight Mountain Gear)

Miltä se vehe tuntuu? 
Minulla kesti aikoinaan pari päivää tottua NTN:ään. Takasuksen ulkokantti oli tuntui oudolta. Se että takasuksi on just niin päin kuin jalan laitat tuntui oudolta. Lerpummissa 75mm siteissä takasuksi kun hakeutuu pohjalleen. Kun siihen tottui niin aloin todella pitää siitä että suksi menee loogisesti sinne suuntaan minne ensin polvea painat. 

Sama kuvio oli tässä siteessä. Meni pari päivää opetellessa laskemaan. Tuntuma on oudolla tapaa sekoitus vanhaa nahkamono/kärkiside -comboa ja NTNää. Nahkamono/kärkkäricombo siinä mielessä, että takajalan painon voi oikeasti laittaa päkiälle. Vaijerien kiinnityskohta on päkiän kohdalla. Sitä voi siirtää muistaakseni 2 senttiä eestaas jolla saavuttaa erilaista jousen vastusta jalkaa nostaessa. Tätä luksusta NTNssä ei ole vaan takajalkaa nostaessa päkiä nousee myös väkisin. Sen kanssa voi elää mutta asento tuntuu tasapainoisemmalta MMGn kanssa.

Yksi totuteltava juttu on myös, että jos on tykkää laskea jenkkityyliin syvällä asennolla niin että takajalan polvi kolkkaa sukseen niin tällä siteellä niin syvälle ei pääse. Ainakaan kesän prototyypillä. Koska vaijerit pitävät päkiän about suksessa kiinni niin on monon joustosta kiinni miten syvälle saa kyykättyä. Minulla oli kauden lasketut Scarpa TX Pro:t (http://www.scarpa.net/en/tx-pro.html) ja niiden flexi ei vääntämättä päästänyt pohjalle asti. 

Kevythän se on. Mahoton kun jalka nousi vaikka oltiin yli kolmessa kilsassa. Se on plussaa.

Siteeseen ei valitettavasti saa stoppereita tai hankirautoja. Kannan korotus löytyy. PureTelessä se on noin 6,5 senttiä. TeleRandossa 6 senttiä. Kannan korotuksia ei näy nettisivuilla olevissa demokuvissa.

Samoin kuin kaikki AT-siteet niin kun laittaa monoa kiinni kannattaa puhdistaa monon kiinnityskoloset lumesta. Ja samoin kuin kaikilla AT-siteillä niiden jalkaan laitto kestää kotvasen. Jos vertaa klik-klik-mene -tyyppiseen laskettelusiteeseen.

For the record. Tämä sidemerkki saattaa olla kuluvalla kaudella minun yhteistyökumppani niin tämän kirjoituksen objektiivisuudesta saa olla montaa mieltä. Laitoin nyt kuitenkin omia huomioita siitä.

Hyvää keskustelua uusista tellusiteistä on tässä relaan keskustelussa

Taktiset tiedot:
TeleRando Paino: 250 grammaa jos laitat jouset reppuun nousun aikana. 550 grammaa tellulaskukunnossa (23,5-28,5 koko) Pidemmät vaijerit + 50 grammaa.
Hinta: 519€ + 24% alv tullissa.
(edit 20141024 klo 20:50: korjattu hinta ja paino)

PureTele Paino: 200 grammaa jos laitat jouset reppuun nousun aikana. 500 grammaa laskukunnossa. (23,5-28,5 koko) Pidemmät vaijerit + 50 grammaa.
Hinta: 343€ + 24% alv tullissa.
(edit 20141024 klo 20:50: korjattu hinta ja paino)

Moonlight Mountain Gear
Facebook https://www.facebook.com/moonlightmountaingear
Kotisivut http://moonlightmountaingear.com/

(edit 20141029 kuvia takapuolesta)
Tässä kuvatuksia siteen takaosasta:

Tele/Rando:

Pure Tele
Tämä V:n muotoinen lärpytin pitää kannan kohillaan kun kurvaa ja karvaa menemään.

Käyttäjän johansen kuva

johansen

hardman
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Ja evoluution seuraava vaihe: kantapää pysyvästi kiinni?

johansen
Käyttäjän johansen kuva
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Eheii.
Seuraava evoluution vaihe: propeli selkään!

keljukoo
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Aluksi olin vähän et "hei, mihin se kantapää nyt taas pitäis laittaa kii?! ja et "onneks ei oo pakko kuitenkaan". En kaipaa, enkä ole edes osannut kaivata kehitystä Ascentin G3:n jälkeen. Sitten kuitenkin alkoi toi MMG jotenkin ihmeellisellä tavalla kiinnostaa. Okei, vähän. No joo, tää on tätä kehitystä, että mikäpäs siinä. Pois mielestä, pois mielestä...

johansen
Käyttäjän johansen kuva
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

keljukoo: Sama viilis oli mullakin. Enkä kaipaa kannan kiinnitystä.

Mutta on porukkaa jotka haluaisivat laskea mansikkapaikoilla tellua. Mutta siihen tarvitsisi eri välineet.

Tai jos laskee pääasiassa tellua ja tulee lähtö alpeille tai on pikkasen jänskempi paikka niin voi laittaa kannat kiinni.

johansen
Käyttäjän johansen kuva
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Tässä parempi taustoitus tuohon MMGn syntyyn.

http://www.nord24.no/Bjarte_ble_lokket_til_utkantbygd_av_kj_rlighet_og_s...

Ja tämän kanssa tuosta ymmärtää jotain ;)
https://translate.google.com/

laihomx
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Tai jos laskee pääasiassa tellua ja tulee lähtö alpeille tai on pikkasen jänskempi paikka niin voi laittaa kannat kiinni.[/quote]

Totta. Niin totta.

HannuV.
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Mulle on ollut aina haastavaa ymmärtää ihmisiä, jotka fakkiutuvat omaan lajiinsa sokeasti. Pahimmillaan se on silloin, kun toisen lajin harrastajat täytyy mollata maan rakoon. Jos harrastat retkimelontaa, haukut koskimelojia. Jos hiihdät murtsikkaa, tulee sinun inhota alppihiihtäjiä, jotka vuorostaan morkkaavat lautailijoita. No, eihän se ole minulta pois, jos joku tyytyy vain yhteen lajiin. Itse yritän hakea parhaat puolet kaikista.

Telemark on upeaa ja alppikamoilla lasku melkein yhtä upeaa. Jos samoilla kamoilla voi harrastaa toista lajia täysillä ja toistakin tyydyttävästi, miksei sitä mahdollisuutta käyttäisi?

Tein viime talvena kolmen päivän reissun Alpeille. La ja su rinteet olivat tupaten täynnä väkeä, offarit lähes laskukelvottomia ja rinteet lämpöaallon jälkeisen pakkasen jäljiltä jäässä, alla mid fatit tellut - ei kiva. Onneksi oli Frankentelet: kannat kiinni ja homma oli pirun mukavaa. Maanantaina rinteet olivat autiot ja mukavasti pehmenneet - kannat irti ja taas oli pirun mukavaa. No, kukin tekee niin kuin parhaaksi näkee :).

PS: Ja em. raapustus ei ollut sitten suunnattu kenellekään tämän ketjun kirjoittajalle

johansen
Käyttäjän johansen kuva
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Peukkua Hannulle :)

Olen myös antifakkityyppi.

johansen
Käyttäjän johansen kuva
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Päivitin kuvia siteen takaosasta blogitekstiin.

HUOM: Jos niitä haluaa tulla näpläämään niin ne (ja minut aina aika-ajoin) löytää nyt lauantaina SkiExpossa Savon Suksistudion osastolta 6h70.

Onpi nuo siteet mukana.

keljukoo
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

No niinpä niin. Ja ne NTN-monothan tuohon sideratkaisuun sitten tietenkin tarvitaan myös, eiks niin?

Henkka
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Nyt kun lumilaudasta on tullut splitboard ja osa lautailijoista laskee kovilla randokengillä, jotka on nousussa kiinni Dynafitin etukappaleissa niin eikähän nekin kohta tajua, että lumilaudan evoluutio on sukset. Pari talvea ja kaikki laskee taas kuten nuoruudessani: suksilla kannat kiinni. Turha taisterlla kehitystä vastaan.

johansen
Käyttäjän johansen kuva
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

keljukoo: Jovain.

hardman
Re: Telemarkin evoluutio - kantapään saa kiinni

Samaa mieltä paljosta edellä kirjoittaneiden kanssa. Lasken itse mielelläni alppisuksilla sekä telluilla ja hiihdän murtsikkaa vapaalla ja pertsaa. Siitähän ei välttämättä ole kyse, vaan siitä haluaako tehdä sitä samoilla välineillä. Sujuuhan tuo rinnakkaiskäännös mallikkaasti vapaillakin kantapäillä varsinkin nykyajan järeillä kamoilla. (Sujui tietysti tekijöiltä hienosti hankalissakin olosuhteissa aikoja sitten kaposilla vehkeillä a la Paul Parker. Mutta jokainenhan saa vapaasti laskea juuri sellaisilla sivakoilla ja siteillä/monoilla kuin haluaa.