Pyörä

share

Kävimme tällä kertaa tutkimassa Porkkalan bunkkereita polkupyörällä. Tutkimme Jarmon kanssa Sarfvikin aluetta Kirkkonummella. Tämä maatilojen, metsien ja merenrannan alue on suljettu vain alueella asuvien käyttöön, ainakin autoliikenteen osalta (miksi?). Pyörällä ja kävellen sinne toki pääsee, tosin matkat ovat melko pitkiä koska alue on laaja.

share

Teksti Joel Kauppinen, kuvat Piia Simi IDEA Helatorstaina hiihtelin Pyhäkeron sivua pitkin kohti Pyhäkurua. Siellä täällä oli jo pälvipaikkoja ja nätti polku pilkisteli lumen seasta. Se näytti ajettavalta – siis pyöräiltävältä, ja tiedossa oli, että pyöräilyä ollaan vapauttamassa kansallispuistossa tänä kesänä. Ajatuksiin jäi bike&ski-retken toteuttaminen kesämmällä.

share

Tänä aamuna pohdin, että mikä olisi tyhmin idea, jota voisin kokeilla tänään.

share

Tähän aikaan vuodesta maailmalla pidetään suuria pyöräalan messuja ja esitellään kilvan tulevan vuoden uutuuksia. Havaittavissa on, että erilaisiin käyttötarkoituksiin on tulossa selkeästi spesifisempää kalustoa. Erilaiset rengaskoot, runkogeometriat ja joustomatkat ovat vallanneet pyörävalmistajien valikoimat ja sähköä on alkanut esiintymään niin vaihteissa, kuin poljinmoottorissakin. Myös Hikiset Siivut on ajan hermolla ja tutustuu parhaansa mukaan tuleviin uutuuksiin talven aikana.

share

Cyclocrossista on tullut viimeistään 2010-luvulla todella iso juttu Suomessa, mutta miten tähän on päädytty ja miksi tämä niin tuskaisen hapokas laji on saavuttanut niin suuren suosion?

share

Syyskuun toisena lauantaina järjestettiin Fiskarsin ruukissa maastopyöräilyreittien avajaistapahtuma. Luvassa oli ohjattuja lenkkejä, pyörätestimahdollisuus, burgereita ja mahdollisuus tutustua paikalliseen panimoon. Matkaa paikalle kertyy Helsingistä reilu tunti, Turusta vajaa puolitoista tuntia ja Tampereelta reilu kaksi ja puoli tuntia. Iltareissuna Fiskarsin pyöräilyt on isommista kaupungeista vähän hätäisiä, mutta leppoisen päiväretken tekee jo helposti. Toki paikalla voi viihtyä pidempäänkin, koska siellä on pieneksi kyläksi hyvät matkailupalvelut.

share

Jo blogin nimenkin mukaisesti Kapuan kanssa pääsee matkalle, monellakin tapaa. Jo nyt – puolessa välissä vuotta – on selvää, että vuoden kapuaminen on myös huikea päänsisäinen matka, jolta ei kaiketi voi välttyä. Se ihan konkreettinen matka meitä odottaa marraskuussa: patikka Everestin perusleiriin.

share

Nyt kun talvikausi on saatu pakettiin, niin ei malttaisi odottaa melonta- ja kalastuskauden aloitusta.  Me vietämme kesän pääosin Nuorgamissa ja kutsumme muitakin ihastumaan pohjoisimman Suomen kesään. Nuorgamissa aurinko pysyy horisontinyläpuolella aina heinäkuun loppuun saakka. Tenolle tullaan yleensä lohen perässä, mutta täällä pystyy tekemään myös paljon muutakin! Kokosimme muutaman vinkin:  

share

Tenojoki on vielä jäässä, mutta pian sitä jo melotaan. Kuva: Timo Morottaja 

share

Teksti & kuvat: Timo Morottaja  

share

Tervetuloa tutustumaan elämään Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa! ​    ​ Arktisen jäämeren kainalosta, noin 500 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen löytyy Nuorgam, joka mainostaa itseään onnellisten ihmisten kylänä. Onnellisia ihmisiä pienessä kylässä asuu noin 170 ja he elävät luonnosta, matkailusta ja rajakaupasta. Parhaiten Nuorgam tunnetaan lohestaan kuuluisasta Tenojoesta. Kaupassa kuulee puhuttavan pohjoissaamea, norjaa ja suomea.

share

Korvaavatko sähköiset kartat ja karttasovellukset perinteiset kartat? Kokemuksia Ylläksen offarikartan ja Oulun maastopyöräilykartan tekijältä.

share

Vuonna 1891 ranskalaisherra nimeltä Pierre Giffard keksi, että on hyvä idea polkea pyörällä Pariisista Brestiin ja takaisin. Elokuun toisena lauantaina, 124 vuotta myöhemmin istuimme Pariisin keskustassa lounaalla toisen ranskalaisherran Francousin kanssa, joka on iäkäs ranskalainen opettaja ja sattumalta asunut vuoden Suomessa. Keskustelemme pyöräilystä ja hän kysyy miksi reittimme kulkee Ranskan tylsimpiä teitä, mutta ei totea mitään siitä, miksi ylipäätään ajamme pyörillä melkein neljä vuorokautta putkeen.

share

Otsikko tiivistänee olennaisen juhannusta edeltävän viikon ohjelmasta. Tavoitteena oli  jumpata Paris-Brest-Parisin viimeinen 600km karsintabrevetti ja sopivasti painetta polkemiseen toi tieto siitä, että team PBP:n toinen jäsen Ilpo oli klaarannut matkan tyylikkäästi vain pari päivää aiemmin Helsinki-Satakunta-Helsinki ajoissa. Itse en noihin kekkereihin Tanskasta ehtinyt, joten luvassa oli zen-henkistä soolopyöräilyä ensimmäiset 400km ennenkuin isäukko tuli kirittämään viimeiselle 200km veiville.  Tour de Päijänne

share

Team PBP:n matka kohti elokuussa Pariisissa odottavia pitkänmatkanpyöräilyn karkeloita etenee kuin Siperian pikajuna kohti Vladivostokia.  Epäonnistuneen 200km kaudenavauksen jälkeen (ks. edellinen blogi-postaus) tiimin Tanskan-jaosto eli allekirjoittanut päätti ryhdistäytyä ja 200km, 300km ja 400km brevetit on nyt suoritettu onnistuneesti. Viimeisin 400km pyöräilytuokio antoi jo esimakua siitä, miltä oikeastaan tuntuu viettää satulassa istuen koko päivä ja kenties toinenkin.

share

On hyviä päiviä – ja sitten on niitä ei niin hyviä päiviä. Eilinen meni tuohon jälkimmäiseen kategoriaan, kun tämän vuoden brevetti-kausi ja Paris-Brest-Paris karsinta-sarjan metsästys alkoi 200km polkaisulla. Meidän pyöräily-projektin uusille seuraajille mainittakoon, että homman nimi on siis hankkia starttipaikka viiden vuoden välein järjestettävään Paris-Brest-Paris (PBP) pyöräilytapahtumaan, joka ajetaan seuraavan kerran tämän vuoden elokuussa  ja sisältää polkimien pyörittelyä 1200km edestä 90 tunnin aikarajalla.

share

Lauantai–aamu, lievä päänsärky, joulustressi ja paljon tekemättömiä asioita. Viimeinen viikonloppu Maltalla on alkamaisillaan, mikä tarkoittaa viimeistä mahdollisuutta lisätä muutamat pyöräilykilometrit tämän vuoden lenkkipäiväkirjaan. Tuumin, että mahdollisuuteen on tartuttava. Burana, kaksi kuppia kahvia parvekkeella ja pieni probleema: viime viikonlopun lenkillä ketjut kitisivät kaameasti, asialle tarvisi tehdä jotain, mutta Maltalla on kansallinen juhlapäivä ja fillariliikkeet kiinni.

share

Jostain syystä viime aikaiset blogipäivitykset ovat omalta osaltani keskittyneet reissurapsoihin ja keskeisenä tematiikkana ovat olleet pari vapaapäivää, halvat vuokrapyörät ja sopivan summittainen "mitäs tänään tehtäisiin" -mentaliteetti. Niin tälläkin kertaa, kun lentokone suuntasi perjantai-iltana Maltalta kohti Menninkäisten (ja Guinnessin) mekkaa eli Irlantia.  

share

Tämä teksti on julkaistu ensimmäisessä ilmestyneessä Huippu - Freeride -lehdessä (01/2013). Tässä pureskelemani asia on niin monen vuoden tuumimisen filtteröimä ja kouriin tuntuvasti läsnä päivittäin että halusin tuoda sen esiin myös blogissani.

share

Talviajokengät jalkaan, eväät reppuun ja kohti Luukkia. Suunnitelmana oli ajella Reitti 2000 suurin piirtein ympäri päivän aikana.

Sivut