Topptur-vapaalaskun perusteet naisille

Maanantai, 14. maaliskuu 2022 - Perjantai, 18. maaliskuu 2022
Isfjorden, Norja

Tekeekö mielesi nautiskella koskemattomasta lumesta hiihtokeskuksien hälinän ulottumattomissa? Oletko aina halunnut oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan itsenäisesti turvallisia vapaalaskuretkiä haastavissa maastoissa? Tämä topptur-vapaalaskun peruskurssi naisille antaa valmiudet omien laskuvaellusten turvalliseen suunnitteluun ja toteutukseen, ja tarjoaa osallistujilleen hienoja ja ikimuistoisia laskuelämyksiä ainutlaatuisissa Norjan Romsdalin vuoristomaisemissa. 

 

5-päiväisen koulutuksen aikana keskitymme seuraaviin teemoihin: 

 • varusteet ja niiden käyttö
 • kiipeämis -ja laskutekniikat ja liikkumismallit
 • lumivyörytietous ja turvallisuusajattelu
 • turvallisen retken suunnittelu ja kohteen valinta
 • kartan ja kompassin käyttö
 • sää ja lumi, maaston muodot, laskuolosuhteet
 • päätöksenteko ja ryhmädynamiikka
 • kaveripelastus ja hätätilanteessa toimiminen

Jokainen koulutuspäivä muodostuu erillisestä topptur-retkestä alueen upeille vuorille. Päivät ovat noin 9 h mittaisia ja opetus tapahtuu retkillä sekä ylös- että alaspäin mentäessä.  Suunnittelemme yhdessä iltaisin myös seuraavan päivän retken, jolloin harjoittelemme monipuolisesti ja syvällisesti turvallisten nousu -ja laskureittien suunnittelua. Osana kurssin suunnittelua,  suunnittelemme myös yhteiset ruokailut ja kokkaamme viikon ajan yhdessä nauttien hyvästä ruoasta vuoristo -ja vuonomaisemassa. 

 

Kurssin hinta 910€ / hlö

Sisältäen kouluttajien palvelut, majoituksen 6 yöksi, kurssin aikaiset kuljetukset sekä toiminnan vastuuvakuutuksen. Hinta ei sisällä kurssilaisten varusteita, matkoja, ruokailuja eikä tapaturmavakuutuksia. 

  

Majoitus ja matkustaminen 

Majoitumme tunnelmallisessa Nyheimin-majatalossa Isfjordenin vuonon rannalla; 

https://www.airbnb.fi/rooms/30009832?source_impression_id=p3_1572014254_TYmzWo52f%2FkES8Wf

Instagram:  nyheim.vacation.house

Kurssille otetaan 7 henkilöä, ikäraja kurssille on 18 vuotta. Ryhmä kokoontuu ja tapaa kouluttajat majapaikassa  14.3.2022 klo 9:00. Majoittuminen on varattu ajalle 13-19.3.2022, osallistujien toivotaan tulevan paikalle jo sunnuntaina 13.3.2022, paluumatkalle voi lähteä kurssin päättymispäivää seuraavana päivänä 19.3.2021.

Kuljetus ei sisälly kurssin hintaan. Suosittelemme matkustamaan Osloon lentäen (Gardemoen lentokenttä), josta on suora ja vaivaton yhteys junalla Åndalsnesiin. Paikan päälle voi halutessaan tulla myös kimppakyydeillä Suomesta (laiva Turku-Tukholma). Norjan maanteillä on tietullimaksuja, jotka laskutetaan automaattisesti auton rekisterinumeron perusteella noin 3 kuukauden viiveellä. 

Kurssin aikana liikumme alueella vuokra-autoilla. 

Varusteet

Jokainen osallistuja vastaa kurssilla vaadittavista varusteistaan itse. Voimme auttaa varusteiden vuokraamisessa tarvittaessa. 

 • Offarisukset vaellussiteellä TAI Splitboard ja nousukarvat
 • Sauvat / Teleskooppisauva ja kypärä
 • Kompassi (mieluiten kaltevuusmittari eli inclinometri –kompassi, jolla voi mitata jyrkkyyksiä
 • Lumivyörylähetin eli piippari, lapio ja sondi
 • Reppu tilavuudeltaan 30-40 litraa
 • Muistiinpanovälineet
 • Ensiapuvälineet
 • Tarkempi varustelista toimitetaan osallistujille lähempänä kurssia. Sukset ja niihin sopivat nousukarvat, monot ja sauvat voi vuokrata tarvittaessa Romsdalenista n. 400NOK /päivä. Splitboard:t kannattaa vuokrata Suomesta. 

 

Kouluttajamme Urpu Hapuoja

Urpu on Iistä kotoisin oleva,  ensimmäinen suomalainen naispuolinen UIAGM/IFMGA/IVBV vuoristo-opas. Urpu on asunut Norjassa jo yli 25 vuoden ajan ja työskentelee tällä hetkellä ympärivuotisesti vuoristo-oppaana.  Talvisin Urpu työskentelee myös Norjan lumivyörytiedotukselle lumentutkijana. 

Lue lisää Urpusta  täältä.

Ilmoittautuminen  10.1.2022 mennessä; 

https://www.lyyti.in/Toppturvapaalaskun_peruskurssi_naisille_141832022_7183

Osallistuakseen kurssille osallistujan on pystyttävä laskemaan punaisia rinteitä sujuvasti, omattava jonkinlaista kokemusta pehmeän eli puuterilumen laskemisesta sekä oltava peruskunnoltaan hyvä. Kurssi ei ole vapalaaskun tekniikkakurssi vaan keskittyy itsenäisten turvallisten vapaalaskuretkien suunnitteluun ja toteutukseen.

Osallistuminen vahvistetaan maksamalla 150€ varausmaksu, joka lähetetään sähköpostitse. Jokaiselle ilmoittautuneelle lähetetään lisätietoja viimeisen sitovan ilmoittautumispäivän jälkeen tarvittavista varusteista sekä saapumisohjeista.  Kurssin voi halutessaan maksaa osissa, ilmoitathan tästä  jo ilmoittautumislomakkeessa. Koko kurssi tulee olla kuitenkin maksettuna ennen kurssin aloituspäivää. 

Turvallisuus ja vakuutukset

Jokaisen osallistujan on kurssin luonteesta johtuen ymmärrettävä, ettei täydellistä turvallisuutta voida taata. Kyseessä olevan koulutuksen luonteeseen kuuluu tietty määrä riskejä. Riskit pyritään minimoimaan hyvällä suunnittelulla, varautumalla ongelmatilanteisiin sekä ammattitaitoisella opastuksella. On kuitenkin muistettava, että jokainen osallistuja on myös itse vastuussa omasta ja ryhmän turvallisuudesta valmistautumalla huolella retkeen ja noudattamalla annettuja ohjeita.

Turvallisuuden vuoksi keräämme osallistujien terveystiedot ennen kurssia. Lähetäthän ilmoittautumisen yhteydessä sähköpostitse. Lataa tästä terveystietolomakepohja, tallenna omalla nimelläsi ja lähetä sähköpostitse toimisto@outwardbound.fi.

Jokainen vastaa omista henkilö- ja välinevakuutuksistaan. Osallistujalla tulee olla oma tapaturmavakuutus, ja vakuutustodistus tulee esittää matkan järjestäjälle pyydettäessä. Järjestäjän puolesta retkelle on toiminnan vastuuvakuutus.

 

Lue aikaisempina vuonna osallistuneiden naisten kokemuksia kurssista ja lähde mukaan!

  

Tiedustelut

Outward Bound Finland:
toimisto@outwardbound.fi
+358 40 5050 35

 

 

 

Foorumit: