Siskot lumenmetsästyksessä Salamajärven kansallispuistossa

Hiihtovaelluksella 24-26.1.14 Salamajärven kansallispuistossa

Siskoille ei ole vielä ehtinyt syntyä pitkiä perinteitä, mutta tammikuisesta hiihtovaelluksesta on hyvää vauhtia muodostumassa ensimmäinen perinteemme. Viime vuoden tammikuussa hiihdimme viikonlopun Seitsemisen kansallispuistossa ja tänä vuonna reissu suuntautui Perhon suuntaan Salamajärven kansallispuistoon.

Lunta Salamajärvellä oli tiedossa vain noin 7 cm. Lisää lunta odotellessamme päätimme vasta viimeisellä viikolla, että suksillehan on päästävä, vaikkei lunta tulekaan. Loistava päätös!

    

 

Vaellukselle meitä lähti 5 Siskoa, joista kahdelle talvella ulkona nukkuminen oli uusi kokemus. Lähtiessämme Helsingistä Lauttasaaressa oli pakkasta vain -14 astetta, ei paha. Tampereelle päästyämme pakkasta oli jo -19 astetta, mutta viimeistään Jyväskylän -21 astetta sai aikaan huolestuneita huokauksia takapenkin ensikertalaiselta. Jyväskylän jälkeen ilman alkaessa lämmetä takapenkiltä alkoi kuulua iloinen kiljahdus joka kerta, kun mittarin lukema nousi! Perille päästyämme mittari näytti enää -7 astetta.

Autot jätimme perjantai-iltana Huttukankaan parkkipaikalle, josta on lyhyt 1,3 km:n matka merkattua reittiä pitkin Heikinjärven laavulle (kuvassa), ensimmäisen yön leiripaikallemme.  


 

Heikinjärven laavu on kotoisan pieni, jonne mahtuu helposti 3-4 nukkujaa. Meistä pari nukkui teltassa, me muut kolme laavulla. Pakkanen ei kivunnut yöllä kuin noin -10 asteeseen, joten kaikilla oli lämmin yö.   

 


Alussa oli suo, kirves ja Piia!

Launtaiaamun härväilimme niin kaikessa rauhassa, että lähdimme hiihtämään vasta puolenpäivän aikoihin. Meillä oli "ahkioina" muutaman euron lasten pulkkia, joihin on itse tehty aisat naruista ja sähköputkista. Halpa ja toimiva ahkio helpoille viikonloppureissuille. Piialla oli testissä pulkka pelkillä naruilla ilman putkea, mutta eihän se pysynyt pystyssä suomättäillä. Jossain vaiheessa kirves taisi meinata päättää pulkkaparan päivät, mutta ainakin henkilövahingoilta säästyttiin. Tasaisella pelkät narutkin toimi ihan hyvin. Alla olevassa kuvassa näkyy meidän pulkka-ahkioita.    

 

 

Hiihdimme Heikinjärvennevan kautta mahdollisimman aukeita suoalueita seuraillen Sysilammen varaustuvalle. Samassa rakennuksessa on myös autiotupa, jossa on kerrossängyt (rautahetekat tietysti!) 4 hengelle. Varaustupa on 2 hengelle ja maksaa 60e/vrk sisältäen saunan käytön. Saunassa sai mahtavan pehmeät löylyt, suosittelen! 

 

 

 

 

Jälkien seurantaa ja vesihiihtoa!

Sunnuntain kuningasajatus oli, että jätämme pulkat ja tavarat varaustupaan ja hiihdämme autoille ilman suurempia kantamuksia. Suunnittelimme taas reitin avoimimpien suoalueiden kautta. Salamajärven kansallispuistoon on siirretty 2 metsäpeurahirvasta ja 8 vaadinta Kuhmosta vuonna 1979. Tänä päivänä alueella on yli 1000 yksilön metsäpeurakanta. Bongailimme hiihtäessämme metsäpeurojen jälkiä ja näimme ahmankin jäljet. Ahmojakin on siirretty pohjoisesta alueelle 1990-luvulla. Metsäpeurojen nukkumajäljetkin onnistuimme bongaamaan pari kertaa.   

 

 

Välillä homma meinasi mennä vesihiihdoksi! 

 

 

Kartalla meidän viikonlopun hiihtolenkki. Todella leppoisa 17 km:n viikonloppu, mutta välillä tällaiset rennot reissut hyvässä seurassa ilman kilometrien haalimista on paikallaan. 


 

Siskojen toimintaa vuodelle 2014

Meillä on taas paljon mahtavia suunnitelmia tälle vuodelle:

-Tammikuussa vuoden ensimmäinen yhteinen reissu oli, kun kävimme Siskoporukalla pari viikkoa sitten päiväseltään kävelemässä 22 km:n lenkin Oittaa-Pirttimäki suunnalla. Lenkki päättyi Oittaalla avantoon ja saunaan.

-Ystävänpäivää vietämme 14.2 Yrjönkadun uimahallilla nautiskellen.

-Helmikuussa on tiedossa myös kiipeilysunnuntai Salmisaaressa.

-Huhtikuussa ainakin pari Siskoa lähtee pääsiäisen tienoilla viikoksi Käsivarteen hiihtovaellukselle ja minullakin on suunnitelmissa pääsiäisenä hiihtovaellus Itä-Suomeen, Patvinsuolle. 

-Toukokuulle on suunnitteilla yhteinen tapaaminen Pyhä-Häkin kansallispuistossa.

-Elokuussa kutsuu Norja: Siskoja on lähdössä vaeltamaan Lofooteille ja toinen porukka suunnittelee jäätikkö- ja alppikiipeilykurssille osallistumista Narvikissa.

-Melontareissujakin jokireiteille on jo ollut suunnitelmissa keväälle..

Ja selvähän on, että reissuja ja tapaamisia tulee vain lisää, kunhan kevät etenee!  

Psst:

"Use your smile to change the world.
Don´t let the world change your smile." 

-Tea

 

 

 

  

   

 

 

Käyttäjän TeaT kuva

TeaT