Minnan yksinvaellus

 

 

 

Pitkä yksinvaellus

Aion toteuttaa haaveeni pitkästä reissusta elokuussa. Olen vaelluksen aikaan täyttänyt juuri 40 vuotta. Olen naimisissa oleva eräopas, kolmen lapsen äiti Keski-Suomesta Jämsän Juokslahdelta. 

Vaellan yksin Sevettijärveltä Pulmankijärvelle, menen Kaldoaivin erämaan halki Utsjoelle, Paistunturin erämaasta Kuivin reitille ja lopulta Karigasniemelle. 

Jos tuntuu, että jaksan reissata enemmänkin, käyn katsomassa Kevon reitin nähtävyydet. 

Varsinainen reissu on noin 250 kilometriä ja aikaa retkelle varaan koko elokuun. Kilometrit eivät ole pääasia, vaan matkan tekeminen.

Reissun tavoite on oppia rauhoittumaan, kokea täydellinen luontoyhteys keskellä erämaata. Yksinäisyyden sietäminen ja arkipäivän ärsykkeiden, rutiinien ja velvollisuuksien jättäminen koko kuukaudeksi on haaste, johon aion tarttua.

Ja nyt varmaan herää kysymys miten voi jättää perheen noin pitkäksi aikaa. Ja miksi. Sehän tässä se haaste onkin. En ole koskaan ollut yksin. Sain vanhimman lapseni nuorena ja minulla on aina ollut joku, josta olen huolehtinut ja kantanut vastuuta. Olen ollut kotona lasten kanssa suurimman osan heidän lapsuuttaan tekemällä töitä kotoa käsin. 

Olen nyt tullut elämässä risteykseen, jossa tämä esikoiseni täysi-ikäistyy ja minä ylitän 40 ikävuotta. Tunnen tarvetta saada olla yksin ja huolehtia hetken vain itsestäni. Nuoremmat lapset ovat kouluikäisiä ja en ole heitäkään kotiin heitteille jättämässä, vaan isänsä hoiviin. Ihmisen on hyvä välillä tuntea ikävää ja katsoa asioita kauempaa. Asiat saavat uusia merkityksiä.

Olen muutenkin ajatellut elämäni niin, että minun on tehtävä asioita, jotka ovat minulle tärkeitä. Kahdeksasta viiteen elämä ei ole minun heiniäni. Jotkut sanovat minua tämän reissun takia rohkeaksi, mutta minulla ei riitä rohkeus elää tylsää elämää. Jokainen muodostaa itse oman elämänsä ja tekee siitä omanlaisensa, kaikilla on siihen oikeus. Minulla on hyvä olla luonnossa.

Ja onhan tämä nyt paras synttärilahja mitä ihminen voi saada! Lupa lähteä tämmöiselle seikkailulle! Olen tästä miehelleni ikuisesti kiitollinen.

 

Reitti

Vaellus alkaa merkatulla reitillä Sevettijärveltä Pulmankijärvelle (70km).  Reitin loputtua siirryn maastopyöräreitille ja vaellan sitä seuraten katsomaan Junkersin hylkyä ja Aatun kammia (35km). Kammilta otan suunnaksi pohjoisen ja siellä olevan seitakiven (35km). Sähkölinjoja oppaana pitäen suuntaan Utsjoelle (noin 30km).

Utsjoella täydennän ruokavarastoja ja lataan tarvittaessa akkuja. Jatkan sitten matkaa Kuoppilasjärvelle Utsjoen retkeilyreittiä pitkin. Kuoppilasjärvellä poistun merkatuilta reiteiltä kohti Erttevarrin vanhaa poroerotusaitaa (noin 20km). Nilijokea seuraillen siirryn massiivisille Paistuntureille ja sieltä suuntaan Guiville (noin 45km). 

Kuivin reittiä pitkin tulen Karigasniemelle menevän tien varteen (32km).

Vaelluksella maasto vaihtelee Sevetti-Pulmanki -reitin metsäisistä maisemista Kaldoaivin ja Paistuntureitten avotuntureihin. Retkellä on tarkoitus kalastaa ja hyödyntää kaikki luonnosta löytyvä ravinto.

En aio pitää kiirettä, vaan aion nautiskella luonnon rauhasta. Opettelen asenteen, ettei ole kiire mihinkään ja että olen vastuussa vain omasta hyvinvoinnistani. Varaudun pitämään lepopäiviä ja tarkkailemaan eläimiä ja luontoa. Matkan ajan aion kirjoittaa tarkkaa ja yksityiskohtaista päiväkirjaa reissun etenemisestä, luonnosta ja omista ajatuksista.

Reissuun valmistautumista ja itse reissua on mahdollisuus seurata facebookissa sivulla ”Kuukausi yksin erämaassa” (https://www.facebook.com/yksinvaellus) ja www.erataival.com, päivitän retkeltä myös instagramia, joka näkyy Retkipaikka-sivuilla.

Terveisin Minna Jakosuo, seikkailija.


 

 

Käyttäjän TeaT kuva

TeaT