Miksi matkustan yksin?

Tässä blogissa tulen kertomaan erinäisistä retkistäni, joita teen itsekseni Suomessa ja ulkomailla.

Mutta miksi ihmeessä kukaan haluaisi matkustaa yksin?

No, minäpä kerron.

Tiedätkö sen tunteen, kun olet juuri polkenut täyteen pakatun pyöräsi korkean mäen päälle, jolta avautuu henkeäsalpaavan kaunis maisema? Tippa linssissä ja pala kurkussa koet lukemattomia tunteita yhtä aikaa etkä haluaisi tuon hetken loppuvan koskaan. Tunnet olevasi ainut ihminen maan päällä, joka on saanut kokea maiseman juuri tällaisena, täydellisenä. Ja sitten matkakumppanisi saapuu rinnallesi ja ähisee: "Ei....ei helevetti... Mulla on ihan hirveet hiertymät kankussa... voit sä kattoo onko ne jo ihan vereslihalla? Oota, mä otan nää housut pois..." Ja siinä samassa huippuhetkesi on hajonnut tomuksi. Maisema on enää heijastuma verkkokalvollasi ja jäljellä on vain nousun aiheuttama rasitus kropassasi.

Siksi.

Toisekseen, olen itsellinen nainen, sinkku ja kaikin puolin "independent womaaan-ah" ja blablabla... Haluan kerta toisensa jälkeen todistaa, että pärjään yksin.
Ja minä todella tarvitsen tällaista todistelua, sillä olen toisinaan vähän avuton. Olen mestari hukkaamaan omaisuuttani, pyöränkumin täyttäminen on vienyt minulta kerran yli tunnin ja tänä kesänä tökkäsin vasta ostamaani telttaan reiän vasta ostamallani puukolla. Lisäksi omistan iskuporakoneen, jota en vielä koskaan ole uskaltanut käyttää. Noin niin kuin esimerkiksi. Kaikista mokailuista ja vastoinkäymisistä huolimatta jokaista reissuani on seurannut onnistumisen, toisinaan jopa itsensä ylittämisen, tunne. Toivoisin, että tulevat kirjoitukseni innostaisivat myös muita naisia tien päälle, joko pyörällä fiilistellen tai maita ja mantuja patikoiden. Yksin tai yhdessä.

Ja olisihan näitä syitä enemmänkin, mutta viimeisenä vielä mainittakoon ehkä se minulle kaikista tärkein aspekti.

Yksinolo pakottaa kohtaamaan itsensä. Jokainen matkan aikana koettu onnistuminen, vastoinkäyminen, henkeäsalpaava maisema, jokainen kohdattu ihminen on käsiteltävä sielunsa sopukoissa yksin. Ajatukset saavat tilaa hengittää, karata tai kiertää kehää, ihan miten tahtovat. Arjessa ajatukset pyörivät paljon ihmissuhteissa, urassa, harrastuksissa, tavoitteissa, haaveissa, ihmisten odotuksissa, omassa epävarmuudessa... tien päällä nämä ajatukset saavat väistyä konkreettisempien asioiden tieltä. Reissaan, koska haluan, että mieleni askartelee oikeiden ongelmien kanssa, kuten "Missä olisi mukava paikka pysähtyä kahville?", "Vaatteeni ovat kastuneet. Miten saisin ne kuiviksi jälleen?" tai "Ulkona tuulee ja sataa räntää, olen teltassa ja minua pissattaa. Mikä neuvoksi?". Totuus on tuolla ulkona.

Käyttäjän Johanna K. kuva

Johanna K.

frostig
Käyttäjän frostig kuva
Re: Miksi matkustan yksin?

Hieno kirjotus, taidat olla sielunsiskoni! Ihan samoja ajatuksia, monessa suhteessa. Ja itsellä on myös käynyt mielessä, että jos sitä olis jakanu kaikki kommellukset ja siistit hetket juuri näin, vaikka blogissa.

Onnea uusiin seikkailuihin ja juttuja odotellen. Minä jatkan täällä pohjoisessa samoissa merkeissä!

huitelua.wordpress.com

Johanna K.
Käyttäjän Johanna K. kuva
Re: Miksi matkustan yksin?

Kiitti! Joo, nimenomaan haluaisin välittää sen, että ei se ole maailmanloppu, jos kaikki ei reissun päällä mene niin kuin Strömsössä. Kunhan pitää itsensä hengissä. Riittääpähän juttuja, mitä kertoa kavereille sitten kotipuolessa..:)

Mukavaa syksyn alkua sinne pohojoseen!

satunnainenhaah...
Käyttäjän satunnainenhaahuilija kuva
Re: Miksi matkustan yksin?

Tuo on niin totta. Minusta kysymys kuuluukin: miksi ihmeessä kukaan haluaisi retkeillä porukalla? Parhaita hetkiä ovat ne, jotka saa kokea yksin, omassa rauhassa, juuri sillä itselleen oikealla tavalla.

Bär
Re: Miksi matkustan yksin?

Samoilla linjoilla!
Itsellä ollut samoja syitä. Kun tavarat ja nainen itse hukkuu siellä täällä ja väärässä paikassa, niin joskus sitä ihan suuttuu, että minähän näytän, että pidän kamat tallessa ja pärjään itsekin.
Nautinnollisia reissuja! Ja muuten: Yksinhän ei ole koskaan yksin.

erailija
Re: Miksi matkustan yksin?

Hyvä teksti, varsinkin viimeinen kappale.

Windywalk
Re: Miksi matkustan yksin?

... juuh noi kommellukset kuuluu asiaan (näin selitän itselleni miksi olen onnistunut saattamaan kunnialla päätökseen tasan yhden pitkänmatkan vaelluksistani :) loput ovat jääneet kesken syystä tai toisesta, mutta tuo ainoa jonka onnistuin vaeltamaan alusta loppuun, onkin se josta muistan vähiten mitään!

Yksin reissatessa muiden ihmisten kohtaaminenkin on tehtävä itse. Ei voi vaan töniä kaveria ja sanoa että kysy sä missä helvetissä me ollaan tolta mummolta joka ei puhu sanaakaan samaa kieltä mitä me...

Olen huomannut miten yksin vaeltaessa näkee paljon enemmän eläimiä, ehkä se johtuu siitä että sitä pitää vähemmän meteliä. Kävin juuri Perhossa jossa hirvi bongas mut housut kintuissa (olin pissalla)... ja tämä ei ollut ensimmäinen kerta :)

MsFields
Re: Miksi matkustan yksin?

Kerran olin puoli vuotta enemmän tai vähemmän yksin matkalla. Seuraa oli aina kun sitä kaipasi. Itse pärjäämisen tunne on sellainen, mitä suosittelen kaikille sukupuoleen katsomatta. Nyt taas lähdössä pitkästä aikaa yksin vain viikon reissuun. Sääliviä katseita oon saanut, eikös tuo rukka ole kaveria mukaan saanut, mutta mä vaan lasken päiviä. Se on vaan niin siistiä. Toki kivat kokemukset ja maisemat on ne mitkä jää mieleen ja joita ei pysty sanoin toisille kertomaan eikä kuvasta välittämään. Pakko päästä olla yksin, omien ajatusten kanssa. Saada etäisyyttä perusarkeen ja ihmissuhteisiin, varsinkin ihmissuhteisiin. Ne on sitten niitä asioita, mitä arvostaa kun palaa taas ihmisten ilmoille.

Hobgob
Re: Miksi matkustan yksin?

[quote=satunnainenhaahuilija]... Minusta kysymys kuuluukin: miksi ihmeessä kukaan haluaisi retkeillä porukalla?..[/quote]

Erämaan tuntu yksin mukava (jos koiran kanssa vaeltamista yksin oloksi voi laskea), mutta:

Yksin pohojoseen ajaminen vituttaa! JOS pääsee perille, on pari päivää niskat jumissa valmiix..

Yksin pakkaus painaa radikaalisti enemmän, koska yhden hengen majoite &keitin painaa enemmän/naama &pussinkin täytyy olla paksumpi.

Yksin joutuu touhuamaan paljon enemmän: pystytä teltta, kerää puita, laita ruokaa, kalasta, pakkaa kamat. Ihme, jos ehtii hengähtää...

Koska pakkaus painaa &tekemistä on enemmän, kävellessä ei ole heijastetta, eikä kalastaakkaan voi yhtä aktiivisesti tarvitsee enemmän ruokaa, joten pakkaus painaa VIELÄ enemmän.

Edellisiin lisättynä gramman viilauksen hintavuus &yksin autoilu, niin rahaakin palaa!

Vaikka taas saattaa olla pitkä yksinvaellus edessä heinäkuussa kaverin puutteessa, niin houkuttais vaeltaa kunnolla optimoidussa porukassa joskus! esim. 2 paria, neljän hengen teltta, 1 keitin... Pysyisköhän erämaassa 3 viikkoa pakkauspainolla /vaeltaja, joka vastaa yhden viikon sooloreissun pakkauspainoa? Tai miksei saman tein 6 vaeltajaa..

Jake82
Re: Miksi matkustan yksin?

Ymmärrän niin hyvin tuon pointin!! Itse kaipaan niin paljon yksin matkustamista, siinä on sitä jotain! Nyt perheen kanssa matkustaessa muistaa kaikkia positiivisia yksin matkustamisesta, toisaalta on tässäkin puolensa. Mun blogi on täällä http://pumpulihotelli.vuodatus.net/lue/2016/01/ois-taas-aika-varata-vuod...
Kun lapset on isoja, aion kyllä pakata pelkästään oman reppuni kerran vuodessa!!! :)

nilakka
Re: Miksi matkustan yksin?

Yksinreissaamisessa on se jokin, jonka avulla ylipäätään jaksaa taas muita naamoja sen seuraavan vuoden.
Edes oma äijä ei ole niin tärkeä että sitä jaksaisi koko vuotta tulematta hulluksi.
Saat viettää aikaa itseksesi tehden asiat juuri niinkuin ne itse haluat tehdä.
Juuri siinä aikataulussa, missä haluat ne tehdä.
Kukaan ei käske, eikä pyydä mitään.
Saat olla aidosti oma itsesi.(