Vapaalaskijat kokoontuvat Pyhälle Free’kendiin

Kuvat: Harri Tarvainen

Pyhän vapaalaskutapahtuma Free’kend kokoaa kotimaiset vapalaskijat Suomen vapaalaskupyhättöön 27.-30.3. Jo kolmatta kertaa järjestettävässä tapahtumassa kisaillaan rennolla fiiliksellä, opitaan uutta maan parhaiden laskijoiden johdolla ja pidetään hauskaa iltabileissä.

Tuttu ohjelma ja pieniä uudistuksia

Free’kendin ohjelma noudattaa pitkälti samaa runkoa kuin aikaisempinakin vuosina, mutta pieniä uudistuksia on tehty viime vuoden kävijöiltä saadun palautteen perusteella.

Tapahtuma käynnistyy jo torstaina (27.3) iltapäivällä, jolloin mennään porukalla laskemaan Pyhän lähioffareita. Laskijoiden toiveesta välineitä voi testata torstaina City Sportin testikylässä. Alkuillasta availlaan kehoa  ja mieltä joogatunnilla, joka pidetään hotellin kuntosalin jumppahuoneessa. (Joogaamaan pääsee aamuisin ja iltaisin läpi viikonlopun.) Torstai-ilta jatkuu Calle-talon Free’kend-etkoilla, jossa nähdään muun muassa Nietos Photo Challengen esityksiä ja välineuutuuksia. Bliss Adventuren hakkuroikuntakisassa voi voittaa ilmaisia jääkiipeilytunteja.

Laskijoiden toiveesta Free’kendin ohjelmaa on jatkettu myös sunnuntaille. Sunnuntai aloitetaan vapaalaskubrunssilla hotellilla, jonka jälkeen mennään vielä porukalla virkistymään mäkeen. Kysynnän mukaan City Sportin testikylän välineitä on mahdollisuus testailla vielä sunnuntainakin.

Vapaalaskuklinikoissa oma ryhmä naislautailijoille

Suositut vapaalaskuklinikat pyörähtävät käyntiin perjantaina. Telluklinikkassa guruna on totuttuun tapaan Jani Johansén. Ape Majava opastaa alppityylillä laskevia.

Lumilautaileville tytöille on tarjolla oma klinikka, jossa vetäjänä on vapaalaskukisoissakin paljon kiertänyt Kaisa Härkönen

Tapahtuman järjestäjät suosittelevat laskijoita varaamaan paikkansa klinikoihin hyvissä ajoin, sillä ne ovat perinteisesti olleet loppuunmyytyjä. Klinikat järjestetään sekä perjantaina että lauantaina.

Kukkulan kuninkaalliset kruunataan kolmessa kisassa

Free’kendissä kisaillaan kolmessa eri kisassa. Viikonlopun aikana parhaiten pärjäävät laskijat kruunataan kukkulan kuningattareksi ja kuninkaaksi. Viime vuodelta voittoa puolustavat Heljä Rahikkala ja Tero Poikajärvi.

Perjantaina puolilta päivin pyörähtää käyntiin GoPro Joker Ride, jossa yhdistyvät banked slalom, ski cross ja offarilaskeminen. Kisassa lasketaan kahden laskijan eriä, joista voittaja menee jatkoon. GoPro Joker Ride sopii kaikentasoisille laskijoille ja kisassa voi myös haastaa laskukavereita. Lisäksi jaossa on villejä kortteja, eli tappio yhdessä erässä ei välttämättä tarkoita kisan loppumista.

Perjantai-iltapäivällä kisataan Salomon Poker Rando, rento randokisa, jossa voittaja ratkeaa vasta korttipöydässä. Salomon Poker Randossa kierretään nopea reitti Pyhän offarimaastoissa. Reitin varrella kukin kisaaja kerää itselleen viisi korttia. Nopeus ei siis ratkaise tätä kisaa vaikka siitä onkin hyötyä: nopein saa vaihtaa maalissa kolme korttia, toinen kaksi ja kolmaskin vielä yhden. Kisa sopii sekä suksijoille että lautailijoille. Calle-talo toimii kisan lähtöpaikkana ja maalina. Myös kortit käännetään pöytään Callessa randon jälkeen.

Free’kend huipentuu lauantaina Haglöfs Freeride -kisaan legendaarisessa Aittokurussa. Viime vuonna Aittokurun parhaat linjat laski Antti Autti. Muutenkin lautailijat näyttivät luovuutensa Suomen tunnetuimmassa vapaalaskumontussa. Tänä vuonna odotetaan suksijoiden ja telluilijoiden vastausta. 

Haglöfs Freerideen voivat osallistua kaikentasoiset laskijat. Vaikka  Aittokurussa on joitain hurjiakin linjoja, löytyy sieltä myös turvallisia vaihtoehtoja. Aittokuruun voidaan ottaa mukaan vain rajoitettu määrä osallistujia, joten mukaan haluavien kannattaa ilmoittautua ennakkoon! 

Mahdollisuus harjoitella piipparin käyttöä harjoituskentällä

City Sportin testikylässä (Calle-talon piha) pääsee testaamaan uusimpia vapaalaskuvälineitä koko viikonlopun ajan. Mukana on ovat muun muassa K2, Salomon, Armada, Black Crows, Black Diamond ja Jones Snowboards. Myös GoPron kameroita voi kokeilla viikonlopun aikana. 

Tänä vuonna on myös mahdollisuus harjoitella lumivyörypiipparin käyttöä Ortovoxin piiparikentällä, joka rakennetaan Calle-talon lähistölle viikonlopun ajaksi.


Seuraamme viikonlopun tapahtumia tiiviisti ja näytämme muun muassa Aittokurun kisan suorana nettilähetyksenä viime vuoden tapaan. Pysy siis kuulolla!

 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: ski.pyha.fi/freekend

 

 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä