Uusitalon muistonäyttely kertoo elämäntavasta

Kuvat: Paula Ylipulli

 

Viime toukokuussa Denalilla menehtyneen vapaalaskija, kiipeilijä ja valokuvaaja Ilkka Uusitalon (1975–2012) muistoa kunnioitetaan tämän kuun ajan Oulun kaupungin pääkirjastossa Uusitalon omista valokuvista kootulla valokuvanäyttelyllä. 

Muistonäyttelyn kuvat sisältävät tunnelmia kiipeily- ja laskureissuilta sekä jylhiä näkymiä niin vuorilta kuin kaupunkiympäristöistäkin. Kuvia on yhteensä 31 kappaletta.

"Kuvissa on neljä teemaa, jotka muodostavat eräänlaisen draaman kaaren: Liikkeelle lähdetään muutamasta Oulussa ja Lofooteilla otetusta meriaiheisesta kuvasta. Lasku- ja kiipeilyaiheisten kuvasarjojen kautta siirrytään viimeiseen teemaan eli Denali-kuviin", kertoo Johanna Ylipulli, edesmenneen Uusitalon avovaimo. 

Ylipulli on valinnut suuren osan näyttelyn kuvista. Valintaa tehdessään hän on pyrkinyt saamaan mukaan paljon sellaisia kuvia, joista Uusitalo itsekin erityisesti piti. Valokuvanäyttelyn käytännönjärjestelyissä on ollut mukana myös Paula Ylipulli sekä kuvat näyttelykuntoon käsitellyt Matti Möttönen

"Näyttelyn tarkoitus on toimia kunnianosoituksena Ilkalle, joka oli loistava valokuvaaja ja eli kiipeily- ja laskureissuilla unelmaansa", Ylipulli sanoo. 

Lisäksi Ylipulli toivoo, että näyttely välittäisi elämäntapalajien tunnelmia näitä lajeja harrastamattomillekin. "Toivottavasti joku saa näyttelyn kautta edes jonkinlaisen ahaa-elämyksen siitä, minkä vuoksi näitä touhuja harrastetaan ja niiden takia joskus kuollaankin."

Muistonäyttely on avoinna 30.4. saakka osoitteessa Kaarlenväylä 3, 90100 Oulu.

 

Lauantaina 20.4. Talkeetnan kaupungin hautausmaalle Alaskaan kiinnitetään muistolaatta kaikkien Denalilla viime vuonna menehtyneiden muistoksi. Uusitalo menehtyi viime toukokuussa Alaskassa kiivettyään ensin onnistuneesti Denalin, Pohjois-Amerikan korkeimman vuoren, huipulle.

Lue myös: Kokenut vapaalaskija Ilkka Uusitalo menehtyi Denalilla

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=45449.0

Antti Laiho