Teltta pystyyn! Vinkkejä sopivan teltan valintaan

Millainen teltta olisi hyvä? Tilannetta kannattaa lähteä purkamaan käyttötarkoituksesta. Tarvitsenko teltan melontareissuille, jolloin vaarnoja ei voi välttämättä kiinnittää kallioiseen maaperään, vai käynkö kesäaikaan vaeltamassa avotunturin tuulissa?

 

Kannattaa myös miettiä haluaako lähteä talvivaelluksille, vai riittääkö niin sanottu kolmen vuodenajan teltta. 

 

Oma merkityksensä on myös porukan koolla. Lähteäkö yksin vai kaksin, vai isommalla porukalla? 

 

Lähtökohtaisesti kupoliteltta on hyvä perusteltta satunnaiseen käyttöön. Rahalla saa lisää ominaisuuksia, jolloin teltan paino putoaa, varustus paranee, vesipilariin tulee lisää millimetrejä ja kaaret tukevoituvat. 

 

Kupoliteltat seisovat myös omillaan, eikä lämpimällä säällä tarvitse välttämättä vetää edes vedenpitävää ulkotelttaa sisäteltan päälle. 

 

Tunneliteltta on tilavampi. Kun kaaret kiinnitetään ulkotelttaan, voi tunnelin pistää pystyyn myös sateella sisäteltan kastumatta. Tunneliteltassa on iso absidi, jossa esimerkiksi ruoanlaitto onnistuu tilavammin kuin kupoliteltan vastaavassa - vaikka hyvissä kupoliteltoissakin absidit ovat varsin kookkaita.

Merkittävin ero on, että kupoliteltta pysyy pystyssä itsekseen, mutta tunneliteltta pitää aina saada kiinnitettyä johonkin.

 

Entä väri? Vihreä sulautuu luontoon, mutta hätätilanteessa, pimeässä ja ilmasta etsittynä värikäs näkyy paremmin.

  

Etsimme yhdessä Trekin asiantuntijoiden kanssa vaihtoehtoja teltan hankkijalle.Hyvä perusteltta ulkoiluun

Peruskäyttäjämme tarvitsee telttaa loma-aikoina sekä maastoon että välillä ehkä festareille. Rahaa ei ole tarkoitus polttaa tuhansia euroja, mutta ihan kahdenkympin vehkejään ei nappaa.

Teltan olisi hyvä kestää monta vuotta. Eikä tarvitse olla liian monimutkainen.

 

VASTAUS
Marmot Limelight 3P

Peruskupoliteltta, joka on yksinkertainen pystyttää eikä siihen tarvita juuri taitoa. Kupoliteltta pysyy pystyssä itsestään parilla kiilalla, toisin kuin tunneliteltta, joka pitää saada kiinni kunnolla maahan tai viritellä kivien kanssa pystyyn.

 

Teltan kaaret ovat sisäteltan ulkopuolella, mikä luo lisää tilaa sisälle. Kaksi absidia eli teltan eteistä tarkoittaa, että retkikumppanit saavat omat reppunsa ulos, eikä sisälle tarvitse ottaa mahdollisesti märkiä välineitä.

 

Pikaklipsit auttavat kiristelyssä. Vaikka suosituksissa telttaan mahtuu kolme, voi mukavuutta arvostava ottaa aina luvatusta luvusta yhden henkilön pois. Tällainen perusteltta kestää sadetta, mutta ei ole tarkoitettu hirmumyrskyihin.

 

Kolmen vuodenajan kupoliteltta kolmelle hengelle. Paino 2,7 kiloa ja hinta 330 euroa. Lisätietoja valmistajan sivuilta.
Laadukas kevyt teltta kahdelle

 

Säännöllisesti seikkaileva kokenut ulkoilijamme haluaa laatua, keveyttä ja käytettävyyttä.

 

VASTAUS
Hilleberg Anjan 2 gt

Hillebergin Anjan on laadukas teltta. Se on kevyt – vain pari kiloa, mutta materiaalit ovat kestävät. Tunneliteltta on helppo pystyttää ja se pysyy pystyssä neljällä kiinnityksellä. Jatkettuun eteiseen mahtuvat helposti kahden hengen rinkat.

 

Hillebergin teltat ovat pitkäikäisiä. Valmistaja lupaa, että jos teltasta menee jotakin rikki, he hoitavat korjauksen mahdollisimman pienillä kustannuksilla. Suomessa Hillebergejä korjaa Vilkman, eli telttaa ei ole tarpeen lähettää Ruotsiin asti.

 

Kolmen vuodenajan tunneliteltta kahdelle. Paino 2,1 kiloa, hinta 739 euroa. Lisätietoja valmistajan sivuilta.
Neljän vuodenajan luotettava teltta

 

Reipas ympäri vuoden ulkoilijamme tarvitsee jämäkän kohtuuhintaisen teltan kovaan käyttöön. Teltan pitäisi kestää myrskyt, pakkaset ja muutkin kovat kelit.


VASTAUS

Vaude Space 3p

Neljän vuodenajan teltta ei sisällä välttämättä suuria kikkoja verrattuna edullisempiin ja kevyempiin keleihin tarkoitettuihin perustelttoihin. Talvikeleihin tarkoitetuissa teltoissa materiaalit ovat kestävämpiä. Telttakaaret kestävät enemmän taittelua ja reipasta käsittelyä.

Laatuluokkaa paremmissa teltoissa kaaret ovat alumiinia, jolloin ne eivät ole niin alttiita viilloille. Vetoketjut ovat isompia ja helpompia käsitellä myös hanskat kädessä. Ulkoteltassa on lumiliepeet, jotka estävät lumen tuiskuttamisen sisälle.

 

Talviretkeilyssä ilmastoinnista huolehtiminen on tärkeää. Kattoon kertyvä kondensaatiovesi on haitallista esimerkiksi taukotakeille ja untuvamakuupusseille.

 

Ristikkäin kulkevat kaaret kestävät reippaammankin lumikuorman alla. Ne voi myös purkaa vain puoliksi ja ahtaa kätevästi ahkion kyytiin. Kaksi sisäänkäyntiä ja kunnolliset absidit helpottavat leirielämää ja kamojen säilytystä.

 

Space kestää pystyssä myös ilman naruja ja kiiloja, joten se on hyvä teltta esimerkiksi merimelojille.

 

Neljän vuodenajan kupoliteltta kolmelle hengelle. Paino 3,8 kiloa, hinta: 650 e. Lisätietoja.

 

 

 

Teltta sivistyneeseen retkeilyyn

 

Polkupyöräilyä harrastava ulkoilija, joka arvostaa tilaa ja korkeutta myös telttaillessaan – ja on tietää, että kunnon sateet voivat kestää päiviä.

 

VASTAUS

Vaude Chapel Sul

Jo nimi Chapel kuvailee tätä telttaa – tilaa nimittäin riittää todellisuudessakin kolmelle. Teltassa erityistä on kappelimainen korkea etuosa, johon mahtuu jopa seisomaan. 

 

Teltassa mahtuu vähän pyörimään, jos esimerkiksi Olhavalla iskee koko viikonlopun mittaisen sadekuuron päälle.

 

Teltta on kaikin puolin laadukas. Vedenpitävyys on hyvällä tasolla. Nylonkankaat ja teipatut saumat pitävät huolta siitä, että Chapelissa viihtyy muutenkin kuin nukkumaan käydessä.

 

Kolmen vuodenajan tunneliteltta kolmelle. Paino 3,5 kiloa, hinta 800 euroa. Lisätietoja valmistajan sivuilta.
Yksinäisen grammanviilaajan unelmateltta

Kolme tärkeintä perustetta ostaa teltta ovat keveys, keveys ja keveys.

 

VASTAUS

Vaude Power Lizard Ul

Power Lizardista näkee, että nyt puhutaan kevyestä yhden hengen majoitteesta. Painoa on vain reilu kilo. Käytännössä paketista löytyy paljon kangasta ja vähän mitään kovaa.

 

Teltta pystyy pystyssä yhdellä kaarella. Pienet kiinnitysvaarnat tuntuvat kädessä painottomilta. Ne saakin suhteellisen kevyellä paineella vääntymään, mikä kannattaa ottaa huomioon kun telttaa pystyttää.

 

Mukana ei ole edes erillisiä kaaria absidille, vaan se muodostuu kevyistä kiinnikkeistä.

 

Kyseessä on käytännössä yhden hengen teltta ja kahden hengen hätämajoite. Tarjolla on siis intiimiä yhdessäoloa kahdelle tai mukavaa keveyttä yhdelle.

 

Kolmen vuodenajan tunneliteltta yhdelle. Paino 1,05 kiloa, hinta 440 euroa. Lisätietoja valmistajan sivuilta.

 

 

 

Metsien miehelle ja naiselle

Vaeltajamme kalastaa ruokansa, juo koivunteejuomansa itse koverretusta kuksastaan ja kantaa tarvitsemansa varusteet Savotassa.

 

VASTAUS
Savotta Pena-laavu

Kevyt ja edullinen valinta. Laavussa tulee mukana kangas ja naruja, joilla sen voi virittää usealla tavalla pystyyn. Tuuletus hoituu joka puolelta.

 

Laavun sisäpinta heijastaa lämpöä, joten nuotion hehku lämmittää laavun myös kylmemmällä kelillä. 

 

 

Kolmen vuodenajan laavu kolmelle. Paino 1,1 kiloa, hinta 89 euroa (putkisarja 62 euroa). Lisätietoja valmistajan sivuilta.

 

 

 

Festareille ja rannalle

Seikkailijalle, joka haluaa saada teltan nopeasti pystyyn. Paino ei ole ongelma.

 

 

VASTAUS
Jester 200 -heittoteltta

Jester on helppo. Teltta lennähtää auki kun sen vaan ottaa pois kuljetuspussistaan. Seisoo itsestään ja on hintaansa nähden itse asiassa hyvin varusteltu. Neljä kiinnitysnarua, iso sisäänkäyntiaukko ja hyttysverkko oviaukolle omilla kiinnikkeillä.

 

 

Näppärä esimerkiksi festareilla ja rannalla, jos haluaa auringolta suojaa. Vedenpitävyysarvo on 1500 mm, eli se on lakien mukaan vedenpitävä. Sitä ei voi silti suositella kuin korkeintaan kuurosateelta suojaamaan.

 

Kesäajan teltta kahdelle. Paino 1,9 kiloa, hinta 79 euroa. Lisätietoja valmistajan sivuilta.

Arttu Muukkonen

akallio

Eikös voitaisi jo luopua tästä ajatuksesta, että kupoliteltat ovat aina sisäteltta aluksi pystytettäviä? Se kun ei pidä ollenkaan paikkansa. Ulkoteltta edellä pystyttäminen on pitkälti pohjoismainen juttu, kuten ovat myös tunneliteltat. Siksi kai ihmisille on syntynyt kuva, että niiden pitäisi jotenkin mennä käsi kädessä.

varg62
Käyttäjän varg62 kuva

Teltta on persiistä ja painava.Mielummin kota 1,7kg ja tilaa on.
Norjalainen XXL tulee keväällä tänne nettikauppoineen ja laskee kodan hinnat reippaasti silloin.Itse maksoin Lavvu light+pohja 340€ tarjous xxl.no kun olin siellä.
http://varg.kuvat.fi/kuvat/Vaelluskuvat----Mine+turer/Varusteita/Lavvu+L...

Sarekretkeilijä

Akka R/S 3 Skule on todella hyvä, jos haluaa kunnon tilat. Rinkka sisään telttaan ja silti mahtuu olemaan. Siis yksinvaeltajan hotelli, vaikka ei paina kuin reilu 2 kg. Eteiseen saa kyllä märän rinkan mahtumaan ja vielä silti keittelemään teltasta käsin.

Ainoa ikävä juttu on se, että saumat joutuu lahmaamaan silikonilla ennen 1. käyttöä tai voi rankkasateella vuotaa muutoin.

nilakka

Korkeita telttoja on Suomessa aivan liian vähän.Ja ne vähät,kota-malliset on ihan törkeän kalliita!
Mulla nivelet taipuu vielä lyhkäsiin reissuihin,mutta kun ei voi kontata pahemmin...
Onneksi sain ostettua Jack Wolfskinin Pyramid-tarpin toissasyksynä niin on edes joku majoite,jonne pääsee konttaamatta.

Tuo Wauden kappeli vaikuttaa kivalta myös,mutta se hinta....
Kyllä näköjään on niin,että Kelan päivärahalaiset ja pienipalkkaiset pysyköön vaan kotonaan betoniviidakossa...

akallio

Jos korkeutta kaipaa, niin kannattaa katsella pienen norjalaisen valmistajan, nimeltään Holmeslett, telttoja. Niissä on korkeutta ja myös keittimen käyttöä sisällä ajateltu.

http://www.holmeslet.no/index.htm