Tehokkuus on ekologisuuden välivaihe

Relaan ekoekstra etsii tapoja lasketella rasittamatta ympäristöä. Lentomatkojen vaihtaminen kotimaan matkoihin on iso askel. Mutta kotimaan keskuksillakin on paljon tehtävissä laskettelun muuttamisessa entistäkin ekologisemmaksi.

Lentämisen tavoin laskettelulla kotimaassakin on väkisin oma ympäristövaikutuksensa. Senkin pienentäminen vaatii oikeita valintoja. Esimerkiksi laskettelukeskuksen ja matkakohteen valinnassa voidaan huomioida keskuksen ekologisuus ja ympäristöasioiden hoitaminen.

Laskettelukeskuksista ympäristöasioissa ollaan pisimmällä mahdollisesti Pyhällä ja Rukalla, joista Pyhä on hiilineutraali. Pyhällä ostetaan siis ekosähköä ja keskuksen alueen kaukolämpö tuotetaan uusiutuvista luonnonvaroista. Pyhä kompensoi lisäksi kaikki syntyneet fossiilisten polttoaineiden päästöt.

Ajatushautomo Demos Helsinki on auttanut useita yrityksiä ja isoja toimialoja vähentämään omia päästöjään ja energiankulutustaan. Demos Helsingin kokemukset pätevät varmasti myös laskettelukeskustoimintaan.

- Päästöjen kompensointi ja vihreä sähkö ovat yleensä merkkejä siitä, että energiankulutusta on alettu seurata tarkasti. Se on hyvä alku, arvioi ajatushautomo Demos Helsingin tutkija Roope Mokka esimerkiksi Pyhän panostuksia. Mokka tutkii muun muassa vähähiilisiä ratkaisuja yhteiskunnassa.

Seuraavia vuosikymmeniä tarkasteltaessa energiaa pidetään yleisesti niukkana resurssina. Niukkuuden vallitessa energiankulutuksen vähentämistarve korostuu. Energian päästöttömyys tai hiilineutraali energiantuotanto ei siis riitä lopulliseksi ratkaisuksi. Lähivuosikymmeninä on panostettava voimakkaasti itse kulutusmääränkin vähentämiseen.

Ensimmäinen vaihe energiankulutukseen vähentämisessä on usein energiatehokkuus. Mittaamiseen, laiteinvestointien ja tekniikan avulla voidaan parantaa energiatehokkuutta ja leikata huomattavastikin energiankulutusta.

- Energiatehokkuudessa tulee kuitenkin aina seinä vastaan. Sen jälkeen kulutus ei enää pienene tehostamalla. Silloin on pakko luoda täysin uusia liiketoimintakonsepteja ja hylätä vanhoja malleja. Silloin ei ole kyse laskettelukeskuksen energiatehokkuudesta, vaan siitä, mitä laskettelijan harrastus kuluttaa ja miten harrastamista voisi muuttaa ja kehittää, Mokka sanoo.

 

Tulevaisuudessa saatetaan markkinoida hissittömyyttä

Laskettelukeskuskin joutuu siis jossain vaiheessa energiatehokkuushankkeiden jälkeen palaamaan ympäristöasioiden perusteiden äärelle. Keskuksen suurin ympäristövaikutus muodostuu siitä mistä matkailijat keskukseen tulevat ja millä keinoilla. Rinnetoimintojen energiatehokkuus ei auta, jos keskus houkuttelee tietoisesti suuria määriä turisteja kaukaa lentomatkojen päästä.

Rukalla ja Pyhällä ekologisuuteen on kiinnitettu huomiota jo keskuksen perussuunnittelussa. Apuna on käytetty kanadalaista Ecosign-suunnittelutoimistoa.  

Useat laskettelukeskukset joutuvatkin ehkä jatkossa miettimään omat lähtökohtansa ja oman palvelukokonaisuutensa uudestaan. Kuinka sidoksissa keskus on siihen, että ihmisiä vedetään suuria määriä ylös, jotta he tulisivat kestäviä hoidettuja rinteitä pitkin takaisin alas? Mistä keskukseen tullaan ja miten keskuksen alueen liikkuminen on järjestetty? Osa hiihtokeskuksista alkaa varmasti markkinoida uusia hiihtohissien ja rinteiden ulkopuolisia palveluja kävijöilleen.

- Asiakas harrastaa ja laskee tietysti haluamallaan tavalla. Pyhä tarjoaa kuitenkin hyvät puitteet hissittömään lasketteluun ja me pyrimme tukemaan esim. hissittömään hiihtoon tutustumista, kertoo Pyhän ympäristövastaava Jusu Toivonen.

Pyhällä järjestetään maaliskuussa K2 Free’kend -laskutapahtuma, jonka ohjelmaan kuuluu randonnee-kisa. Tapahtuman yhteydessä on myös mahdollisuus kokeilla rinteiden itse kiipeämistä ja tutustua siihen tarkoitettuihin välineisiin.

Ehkä Suomessakin on heräämässä uudenlainen laskettelukulttuuri, jossa etsitään aktiivisesti paikkoja itse kiipeämiseen, matkustetaan enemmän lähelle ja tehdään kauemmaksi entistä harvemmin entistä pidempikestoisia laatumatkoja. Muutos vähentäisi laskettelun ympäristökuormaa. Samalla se piristäisi laskettelukulttuuria ja tarjoaisi uusia nautiskelumahdollisuuksia harrastajille.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38147.0

Markku Jussila