Syöte MTB Winter 2016

 
Suomen ensimmäinen suuren mittakaavan fatbike-tapahtuma järjestettiin la 12.3.2016 Pudasjärvellä Iso-Syötteen ympäristössä. Tapahtumaa järjestävän oululaisen Krossikommuuni ry:n puheenjohtajan Pekka Tahkolan mukaan kyseessä oli elämyksellinen, talvinen, ohjattu fatbike-retkiajotapahtuma Syötteen kansallispuiston henkeäsalpaavissa maisemissa ja upeilla reiteillä. Tapahtuma toimi samalla myös talvireittien kehittämisen koekaniinina ja näin alueen reittien ylläpitäjät saivat testattua erilaisia reittipohjia ja kunnossapitomenetelmiä normaalia suuremmalla käyttäjämäärällä.
 
Talvipyöräilyn suosio kasvussa
 
Syöte MTB Winter ajettiin Syötteen kansallispuiston talviretkeilyreiteillä, joilla pyöräily on sallittua. Lisäksi tapahtuman 20km, 40km ja 50km reiteillä oli mukana myös paikallisten yrittäjien yksityisiä safarireittejä. Alueella on tehty talvipyöräilyn suosion kasvun myötä jo vuosia kehitystä maastopyöräilyn ja pyöräretkeilyn puolesta, joka näkyi niinikään tapahtuman suosiona - sen kaikki 100 osallistujapaikkaa myytiin loppuun hyvissä ajoin ennen H-hetkeä.
 
 
Lauantaiaamuna päivä valkeni kirkkaana, mutta sumuisena auringon pysyessä pilvien takana. Pakkasta oli noin 4 astetta, kun osallistujat ryhmittyivät lähtöalueella viiteen eri ohjattuun ryhmään reitinsä ja nopeusryhmänsä mukaisesti. Ryhmien ohjaajina toimivat alueen hyvin tuntevat ja Krossikommuunin toiminnassa mukana olevat fatbike-harrastajat.
 
20km ryhmä tauolla Romesuon laidassa ennen rankkaa loppunousua
 
Tapahtuman erimittaiset reitit kiersivät kansallispuiston vaihtelevassa maastossa soiden ja vaarojen keskellä. Kansallispuiston autiotuvilla ja taukopaikoilla Pudasjärven Urheilijat yhteistyössä järjestäjän kanssa hoitivat tapahtuman huoltopisteet nopeasta pienestä tarjoiltavasta ja urheilujuomasta aina Hanhilammella olleeseen makkaranpaistoon saakka. Pääosa reiteistä oli kovapohjaista lanattua uraa, mutta haastavimmissa nousuissa tai pehmeillä suopätkillä ns. tunkkaamiselta ja jättiläismäisiltä hikikarplaloilta eivät kaikki silti välttyneet. Lopulta ryhmien reiteillä käyttämä kokonaisaika sijoittui vajaasta kolmesta tunnista aina reiluun kuuteen tuntiin saakka.
 
Nopea 50km ryhmä Ahmansuolla
 
Ajorupeaman jälkeen Hotelli Iso-Syötteen tiloissa oli tarjolla sauna suihkuineen ja uima-altaineen, sekä buffet-ruokailu. Ohjelmaan kuului myös tapahtuman yhteistyökumppanien tarjoamien tavarapalkintojen arvonta. Lisäksi osallistujien käyttöön oli illaksi varattuna Syötteen eräpalveluiden aito savusauna, joka tarjosi upeat pitkät löylyt ja sai myös erittäin hyvän palautteen tapahtuman jälkipelien aikana.
 
Tapahtuman tulevaisuus avoin
 
Tapahtuma onnistui järjestäjien mukaan erittäin hyvin sekä osallistujilta että paikallisilta toimijoilta saadun palautteen mukaan. Myös reittien kunnostuksesta ja kestävyydestä saatiin arvokasta tietoa. Krossikommuuni ry kertoo kuitenkin keräävänsä vielä tarkempaa palautetta osallistujilta ja talkoolaisilta tapahtuman kehittämiseksi seuraavaa vuotta ja tapahtuman jatkoa ajatellen. Sitä odotellessa yhdistyksen tarmo suuntautuu jo paikkansa vakiinnuttaneen ja jo loppuunmyydyn Syöte MTB 2016-kesätapahtuman järjestelyihin, sekä seuraavan Oulun krossisyksyn suunnitteluun.
 
Ennen kesää Pekka Tahkola kuitenkin kehoittaa kaikkia pyöräilyn harrastajia hyödyntämään Syötteen kansallispuiston tarjoamat reitit ja niiden mahdollisuudet. Mikäli fatbikea ei omasta tallista vielä löydy, niin kevättalven aikana alueelle suuntaavan kannattaa muistaa pyörien vuokrausmahdollisuudet paikallisilta toimijoilta.
 
Syötteen kansallispuistokummi Mikko "Peltsi" Peltola osallistui Syöte MTB Winter 50km sarjaan.
 
Lisätietoa Syötteen kansallispuiston reiteistä löytyy http://www.luontoon.fi/syote/reitit/syotteenpyorailyreitit.
Lisätietoa tapahtumasta järjestäjien sivuilla http://www.syotemtb.fi/winter.php,
Facebookissa https://www.facebook.com/events/1099450120067922/ ja Instagrammissa #syöteMTBWinter.
 
Teksti: Mika Kankainen
Kuvat: Mika Kankainen ja Kyösti "Ski" Soini
 
Käyttäjän plajunen kuva

plajunen

Petteri on innokas leijalautailija, maastopyöräilijä, softakehittäjä ja Relaan tekninen tonttu.