Swinghillissä hikoiltiin sukset repussa

Lauantaina kisattiin Espoon Swinghillissä ensimmäinen SwingHell Boot Back Race niminen randotapahtuma. Tällä kertaa "vuorta" ei kuitenkaan hiihdetty tavallisen randonneurin tapaan nousukarvoilla. Kilpailun nousuosuuksille sukset kiinnitettiin reppuun ja mäki kiivettiin monot jalassa kävellen.

Kilpailussa kiivetty 1000 korkeuserometriä vaati yhteensä 13 nousukertaa. Kilpailun selvästi voittaneelta Joonas Kortelaiselta näihin 13 nousuun ja niiden välisiin 12 laskuun kului aikaa noin yksi tunti ja kolme minuuttia. Kakkoseksi tullut Berndt Barner-Rasmussen ja kolmoseksi tullut Mick Juslén hävisivät voittajalle hieman alle 15 minuuttia. Naisten sarjan voittajalta Ane Lasalta aikaa kului noin 1:21.


Voittajan on helppo hymyillä vielä maalissakin. Kuva: Tom Puusalo
 

Kysyimme tapahtumaan osallistuneelta Antti Ruohoselta tunnelmat tapahtuman jälkeen:
 

Miltä suoritus tuntui?

"Kokonaisuudessaan ja näin jälkikätään tuo suoritus ei tunnu mitenkään järkyttävän rankalta. Mutta täytyy kyllä todeta, että itse suorituksen aikana kävi keskenjättäminenkin muutaman kerran mielessä. Lähinnä muutaman ensimmäisen kierrroksen jälkeen sitä koitti vakuutella itselleen touhun järkevyyttä.

Myös ajetun rinteen kovuus ja alussa kunnollisten askelmien puute otti luonnon päälle ja pohkeet olivat tulessa. Mutta kuten loppua kohden homma kuitenkin helpottui niin oman rytmin löydyttyä kuin rinteen pehmeyden ja askelmienkin osalta. Vaikka monojen paino loppua kohden 'kymmenkertaistuikin', niin hyvältä se tuntui."
 

Missä vaiheessa tuntui kaikkein pahimmalta?

"Varmaan kaikista pahimmat fiilinkit iskivät 3. kierroksella, kun alussa tuli startattua vähän turhan kovalla temmolla. Vedin maksimisykkeillä pari ekaa kierrosta, joten eniskertalaisen into oli kostautua. Loppua kohden helpotti.

Omasta mielestäni olen ihan hyvässä kondiksessa tällä hetkellä, mutta kyllä tuo numerolappu kaulassa nouseminen on kovaa hommaa =) ja palauttaa aika hyvin maanpinnalle."
 

Millainen on oma randotaustasi?

"Randoilua on tullut harrastettua lähinnä päiväkeikoilla ja noin 'tonni päivässä' mentaliteetilla skinnailun muodossa. Randoiluhan on hauskaa tietysti silloin kun nautiskellaan omaan tahtiin ilman kiireettä ylämäkeen edeten."


Nousukarvoja ei sallittu joten vaihtoehtona repulle ovat bootbackissa vain kädet. Kuva: Tom Puusalo
 

Skinnaus vai bootback?

"SKINNAUS! Henkilökohtaisesti randoan yleensä mahdollisimman pitkään bootpackia välttäen. Meikäläisellä taitaa yleensä olla viimeisenä porukasta skinit alla kun muut jo potkivat reikiä hankeen mäen jyrkentyessä.

Pitää varmaan hankiraudat hommata suksiin, niin voi edelleen minimoida bootpackin uhkaa. Mutta eiköhän sitä ensi vuonna taas olla lähtöviivalla Swinghellissä, jos vain hommalle saadaan jatkoa!"
 

Randon suosion lisäännyttyä tuntuu siltä, että skinnaamista vaativia oikeita randotapahtumia on Suomessa liian vähän. Boot Back Race tarjoaa kuitenkin hyvän korvikkeen. Ja hieman järjettömänä lajina bootback-randoilu saattaa sopia hyvin juuri Suomeen eukonkantojen ja sappaanheittojen sekaan.

 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Haastatellun Antti Ruohosen videokooste tapahtumasta:

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

PeeTee

Miksei oikeeta randoa?

Melkein kaikilla osallistujilla olisi ollut kyllä kotona nousukarvatkin ja vehkeet.

Macharza

Ehkä sen takia, kun se oli Boot Pack kisa?

Henkka

Kaksi syytä:

2x13 kertaa skinien veivaus olisi vähän liikaa sählinkiä
Mukaan haluttiin myös niitä, joilla ei randovermeitä (suunnistajia, triatlonisteja, ratalaskijoita jne)

PeeTee

[quote=Henkka]Kaksi syytä:

2x13 kertaa skinien veivaus olisi vähän liikaa sählinkiä
[/quote]

Totta!

[quote=Henkka]Mukaan haluttiin myös niitä, joilla ei randovermeitä (suunnistajia, triatlonisteja, ratalaskijoita jne)[/quote]
Onhan noille kisoja muutenkin. Mutta hyvä vaihtokauppa jos tuon avulla tulee sit vastavuoroisesti iltarasteille ja triathloniin pienet puuterilaskuosuudet mukaan?

Harza

Viitisenkymmentä skinnaajaa Swinghillin kokoiselle vuorelle samalla kun keskus on auki muille on aika toteuttamattoman kuuloinen ajatus. Randokisa pitäisi toteuttaa suljetussa mäessä, että siitä seuraisi muutakin kuin kaaos.

50 erikuntoista skinnaajaa liikkeelle vaikka Lyngseidetin yläpuolella olevalta majalta kohti Kavringtindenia ja jono on nopeasti kohtalaisen pitkä.

Henkka

Mitenkä olisi Grani Skin & Vax Carneval - Granin mäki ylös skinnaamalla 30 kertaa ja rytinällä alas. Kuka järjestää?