Suomiporukka tähtää laskemiseen ilman hissejä

Relaan ekoekstarassa pohditaan laskettelun ympäristöhaittoja ja etistään tapoja harrastaa laskettelua ympäristöystävällisesti. Aina ei tarvitse keksiä ihmeitä vaan riittää kun seuraa trendejä. Yksi viime vuosien suurimmista trendeistä on nimittäin ollut hiihtohissien vaihtaminen omiin lihaksiin.

Uusia suomalaistenkin laskettelijoiden kielenkäyttöön vakiintuneita termeijä ovat esimerkiksi alpine touring, randonnee ja splitboarding. Termit tosin hakevat vielä vähän paikkaansa suomenkielessä ja suomalaisessa laskettelukulttuurissa.

Itse kiivetessä laskujen laatu korvaa määrän. Laskettujen mäkien määrä nimittäin vähenee radikaalisti. Yleensä vuorilla itse kiivettyyn päivään kuuluu vain yksi pitkä lasku. Lapin tuntureilla keskipitkiä laskuja voi tulla muutamakin päivässä.

Päivän pitkää päälaskua ehtii vuorilla yleensä täydentää vain muutamalla lyhyemmällä lisälaskulla. Laskettelukeskuksissa hissien avulla saavutettavat laskukilometrit jäävät siis kovakuntoisimmaltakin ylös kiipeäjältä kaukaiseksi haaveeksi.


 

Spatial Experience harrastaa vähäpäästöistä laskemista

Yksi aktiivisista omia lihaksia kiipeämiseen käyttävistä lumilautailijoista on Spatial Experience –hankkeessa mukana oleva Jari Salo. Spatial Experiencen laskijoilla on laskumatkoilleen kaksi tavoitetta – julkisilla kulkuneuvoilla pelipaikoille ja omilla lihaksilla ylös.

- Laskemisen on perusluonteeltaan luonnonläheistä touhua. Itse kiipeämällä saa palautettua aidot luontokokemukset osaksi laskettelua. Maisemat, eläimet ja tunnelmat itse kiivettävillä rinteillä ovat erilaisia ja parempia kun hissien lähellä, Salo kertoo.

Spatial Experiencen laskijat ovat suunnanneet laskumatkojaan usein Sveitsiin. Sveitsissä riittää pieniä idyllisiä vuoristokyliä, joista nousee laskemiseen ja itse kiipeämiseen soveltuvia rinteitä. Sveitsi tarjoaa Jarin mukaan muutenkin erinomaiset puitteet mahdollisimman ekologiseen lasketteluun. Suomessa voitaisiin ottaa soveltuvin osin mallia Sveitsistä.

Julkinen liikenne on Sveitsissä toimivaa. Kaikkiin kyliin ja laskettelukeskuksiinkin pääsee junalla tai bussilla. Julkisen liikenteen käyttöön myös kannustetaan yleisesti. Jos haluaa käyttää hiihtohissejä, niin hissilipusta saa monessa paikassa alennusta juna- tai bussilipun avulla.

- Sveitsissä on myös vuoristo- ja laskettelukerhoja, jotka järjestävät retkiä, joissa kiivetään porukalla ylös ja lasketaan alas. Kun kulttuuri ja palvelut rinteiden itse kiipeämiseen ovat olemassa, niin uusienkin ihmisten on helppo kokeilla lajia.

Sveitsin lisäksi esimerkiksi Norjassa on vahva perinne toptureille, eli hissittömien rinteiden kiipeämiselle. Suomessa skinnaaminen on vielä aktiiviharrastajien erikoisuus. Toki itse kiivetessä vaaditaankin aloittelevilta laskettelijoilta puuttuvaa osaamista off-pisteillä ,eli luonnon hoitamattomilla rinteillä ja syvässä lumessa laskemisesta.

Kehityssuunta on kuitenkin oikea. Yhä useammat haluavat kokeilla itse kiipeämistä vaihtoehtona hiihtohisseille. Välinevalmistajat ovat alkaneet vastata kasvaneeseen kysyntään ja kehitys kiipeämiseen soveltuvissa laskettelu- ja lumilautailuvälineissä on nyt nopeaa.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38144.0

Markku Jussila

jeppe jääkarhu

Mahtaako olla Narvik ja Rombakstötta yläkuvassa? Hieno huippu vaikka lasku onkin vähän katkonainen.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

[quote=jeppe jääkarhu]Mahtaako olla Narvik ja Rombakstötta yläkuvassa?[/quote]

Toimitus kuittaa: Kyllä!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------