Suomalaismies menehtyi lumivyöryssä Kanadassa helmikuun alussa

51-vuotias suomalaismies menehtyi lumikissahiihtomatkalla Meadow Mountainilla Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa. Onnettomuus tapahtui jo helmikuun alkupuolella, mutta uhrin kansallisuus ja henkilöllisyys julkistettiin vasta eilen keskiviikkona, kertoo sanomalehti Nelson Star.

Eteläsuomalainen mies oli kymmenen laskijan ja kahden oppaan ryhmässä laskemassa, kun hän jäi lumivyöryyn. Kanadan lumivyörykeskuksen raportin mukaan uhri jäi vyöryyn kun miehen yläpuolella kolmas laskija teki laajan käännöksen, minkä seurauksena vyöry lähti liikkeelle.

Oppaat löysivät osittain hautautuneen miehen kahdeksassa minuutissa, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Muut laskijat eivät jääneet vyöryyn.

Onnettomuus tapahtui kello 11 aikaan koillisen suuntaisessa rinteessä. Lumivyöryriski oli alueella yhden ja viiden skaalalla kolme, eli varteenotettava (considerable) puurajan yläpuolella ja kaksi, eli kohtuullinen (moderate) puurajan alapuolella.

Kyseessä oli lumikissalaskureissuja järjestävän Selkirk Wilderness Skiing -yhtiön ensimmäinen kuoleman vaatinut onnettomuus yrityksen 37-vuotisen historian aikana. Lumikissahiihto tarkoittaa laskemista, jossa mäen tai laskettavan reitin päälle noustaan lumikissan kyydillä.

Vyöry oli Kanadan lumivyörykeskuksen mukaan 1,5 metriä syvä ja se irtosi 150 metrin leveydeltä. Lumipakka oli testien mukaan vakaa. Vyöry irtosi laattana. Uhrilla oli laskiessaan kypärä ja lumivyörypiippari.

 

---

Englanninkielinen uutinen aiheesta: Meadow Mountain Avalanche Victim Named

Relaa.comin keskustelu Lumivyöryuutiset

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39597.0

Arttu Muukkonen