Sotshi 2014: Roope Tonteri poikkeaa Sotshissa rennolla asenteella

Olympialaisiin osallistuva Roope Tonteri on hallitseva lumilautailun tuplamaailmanmestari. Maailmanmestaruuskisojen jälkeisten loukkaantumisten jälkeen hänen harteilleen ei kuitenkaan ole kasattu kovia ennakkosuosikin paineita Sotshiin. Eikä Tonteri moisista välittäisikään. Lumilautatyyliin hän hakee aina mitaleita enemmän hyviä laskuja ja fiiliksiä.


Roope Tonteri voitti keväällä kaksi MM-kultaa. Kuva: Eleonora Raggi
 

Vain erikoismies ei nykyään erikoistuisi

Olympialaisia odotellessa lumilautailussa nousi jälleen esiin esimerkiksi arvostetun lumilautalegenda Terje Haakonsenin kritiikki lumilautailun olympialajien nykymuodosta ja eri lajien liian pitkälle menneestä erikoistumisesta. Olympialajeista halfpipe ja slopestyle ovat etääntyneet niin kauas toisistaan että suurin osa huipuista laskee vain toista.

Sotshia ennen lumilautailun nykyinen supertähti ja halfpipen kaksinkertainen olympiavoittaja Shaun White yritti kuitenkin hämmentää halfpipen ja slopestylen erikoistumiskehitystä. Slopestylen tultua olympialajiksi White ilmoittautui sekä olympialaisten että niitä edeltäneiden X Gamesien slopestyleen. Tavoitteena hänellä oli olympiakulta kahdesta lajista.

Roope Tonteri puolestaan on jo pitkään keskittynyt olympialajeista vain slopestyleen. Hänen mielestään nykyinen erikoistuminen slopestylen ja halfpipen välillä on lumilautailuhuippujen tasolla täysin luonnollista.
“Itse olen kisannut halfpipessä vain joskus läpällä. Pitäisihän sitä olla nykyään aika saakelin kova jätkä, että pystyisi olemaan top 5:ssä molemmissa
”, Tonteri toteaa.

Shaun Whiten on varmasti kova jätkä, mutta hänkin painii samojen inhimillisten rajojen kanssa kuin muutkin huippulautailijat nykyisissä kisaolosuhteissa. Whitekin peruutti osallistumisensa slopestyleihin viime hetkellä sekä X Gamesissa että Sotshissa. Roope Tonterin kuvaama erikoistumistrendi tuleekin varmasti jatkumaan lumilautailun huipulla.


Läpälläkin irtoaa halfpipessä tyylikkäitä temppuja. Kuva: Eleonora Raggi
 

Mitaleita ei jaeta vielä harjoituspaikoilla

Terje Haakonsen on moittinut myös valtavan isokokoisia hyppyreitä ja standardimuotoisia suoriuspaikkoja. Liian standardimuotoiset ja isot radat eivät jätä varaa yllätyksille. Sotshinkin suorituspaikoista julkaistiin hyvissä ajoin piirrustukset.

Kriitikoiden mukaan lumilautailijat eivät olekaan enää tasa-arvoisia. Vain rikkaimmilla urheilijoilla ja joukkueilla on varaa rakennuttaa käyttöönsä isot ja kisapaikkoja muistuttavat harjoittelupaikat. Köyhemmät joukkueet joutuvat treenaamaan erilaisissa ja pienemmissä rinteissä.

Suomen joukkueellekaan ei ole rakennettu olympialaisiin harjoittelua varten Sotshin slopestyleradan tai sen hyppyreiden replikoita. Roopea se ei kuitenkaan haittaa.
Eivät suorituspaikat kuitenkaan lopulta ole koskaan edes täsmälleen piirustusten kaltaisia. Turha niistä on stressata.

Suomen joukkueen viimeinen harjoitusleiri oli Rukalla. “Rukalla oli kuitenkin hauska laskea ja se on pääasia”, Tonteri muistuttaa.

Ennen Sotshia on keskustelua käyty erityisesti paikkojen valmistumisesta ja suorituspaikkojen kunnosta. Ennen matkaan lähtöä epäiltiin sitäkin mahdollistavatko olosuhteet ja säät isojen hyppyrien tekemisen.
Voisi olla ettei kisapaikalle olisi saatukaan rakennettua hyviä hyppyreitä. Silloin ei nähtäisi niin paljoa triplakorkkeja ja se voisi olla etu minullekin.

Kisojen lähestyessä on selvinnyt että hyppyreistä Sotshissa saatiin kuitenkin rakennettua vähintäänkin riittävän isoja. Aina on kuitenkin muistettava ettei kisoja ole koskaan ratkaistu etukäteen ja voittajat selviävät vasta lopussa. Ja sitä ennen ehtii tapahtua paljon.
Onhan kaikilla Sotshissakin vielä kolme päivää harjoitteluaikaa. Kyllähän siinäkin voisi vielä pari triplakorkkia opetella”, Tonteri vitsailee.

Eikä Sotshikaan ole lopulta maailman tärkein asia. Elämä jatkuu väistämättä sen jälkeenkin. Tonterin mielestä elämää on hyväkin jatkaa jymähtämättä Sotshiin.
En todellakaan aio jäädä Sotshiin edes koko kisojen ajaksi. Lähden sieltä mahdollisimman nopeasti takaisin Suomeen. Ja laskemaan.
 

Vapaus kutsuu keväällä

Sotshin jälkeen Tonterilla on vielä kalenterissa muutamia kisoja. Keväämmällä vuorossa on kuvauspäiviä ja vapaampaa laskemista.

Jatkossa Tonteri haluaisi ehtiä laskemaan ja kuvaamaan myös puuteria. Tälle vuodellekin on alustavissa suunnitelmissa matka suomalaisten vapaalaskijoiden suosimaan Pohjois-Norjan Tamokiin. Tamokissa lasketaan myös ensimmäiset viralliset lumilautailijoiden Freeride SM-kilpailut.
Saattahan se olla että menisin vaikka niihin”, Tonteri puntaroi.

Aika näyttää mihin tämä lautailun vapautta arvostava mestari päätyy esimerkiksi vapaalaskun ja kuvausten saralla. Odotettavissa on kuitenkin takuuvarmasti hyvää meininkiä. Olympialaisista huolimatta.

 


Muut Relaan Sotshi 2014 -artikkelit:

7.2.2014: AJ Kemppaisen visio kilpalaskemisesta
7.2.2014: Uudet lajit Sotshissa: slopestyle ja suksipaippia

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä