Relaan talvileijatesti: Flysurfer Speed 5 12m2 – uusi kuningas

Relaan talvileijatesti -artikkelisarjan avaa Flysurferin 2016 uutuus Speed 5 12m2. Speed on ollut jo kymmenen vuotta Flysurferin hienoin, nopein ja korkeimmalle hyppäävä leijamalli. Kymmenessä vuodessa sitä on hiottu ja kehitetty eteenpäin ja nyt viides versio on juuri saatu tuotantoon. Uutta viidennessä mallissa on DLX+ kangas, etureunan vahvikeruodot, ohuemmat narut ja hieman suurempi kulmasuhde (aspect ratio) sekä paljon muita superlatiiveja ja prosentteja. 

Flysurferin markkinointiosastolla on päätetty, että vaatimattomuus joutaa roskiin ja näin ollen myyntipuheet Speed 5sta ovat tyhjentävät: "The SPEED5 is the best kite system for the highest all-round performance on any terrain and for every ability level.". Huh. Vapaasti käännettynä "Kaikki leijat paitsi Speed 5 ovat turhia". Testitiimimme pääsi kokeilemaan uutuutta Pallaksen kiteweekilla ja ottamaan selvää onko kovilla puheilla katetta. Referenssinä testissä toimi Flysurferin edellinen kruununjalokivi: Speed 4 Lotus 12m2. 

Kangas

DLX+ kangas tuntuu sokkotestissä sormilla tunnustellessa ihan samalle kuin edellinen deluxe -kangas. Flysurferin mukaan pinnassa on huokoisuutta vähentävä pinnoite, mutta tässä täytynee luottaa markkinointiosaston sanaan. Kankaiden toinen uusi ominaisuus on uudet kirkkaat värit ja ainakin 12m2 mallin violetti oli ilahduttavasti sointuva Relaan väreihin. Leija pakkautuu pieneen tilaan ja saumojen viimeistely on laadukasta. Painoa DLX+lla on aavistuksen enemmän kuin Lotus -kankaalla, mutta puomeineen pakattuna leijat tuntuivat painavan saman verran. Kangas on helpompi käsitellä kuin liukas Lotus, leija pysyy lumella paremmin paikallaan eikä luiskahda nostaessa painon alta, kuten Lotus joskus tekee. Pakkatumiskokokin oli suunnilleen sama. Suljetun rakenteen ansiosta leija soveltuu sekä lumelle, maalle että veteen.

Narut ja puomi

Ohuemmat narut vähentävät ilmanvastusta, ainakin teoriassa. Se kuinka paljon niistä on oikeasti hyötyä jäi epäselväksi. Se ainakin tuli selväksi, että ohueammat narut aiheuttavat enemmän sotkuja ja niiden selvittely on hieman vaikeampaa kuin paksumpien. Onneksi narut ovat hyvin värikoodattuja, lukuunottamatta bridlenaruja, jotka ovat ohuimmat ja valkoiset. Niiden kanssa saa olla tarkkana, koska ne eivät erotu lumesta ja tarttuvat helposti esimerkiksi joka paikkaan. Sama juttu vaivaa tosin kaikkia muitakin Flysurferin leijoja joilla testaajat ovat päässeet ajamaan, joten ilmeisesti Surferilla asiaa ei pidetä ongelmana. Puomina toimii uusi Infinity bar 3.0. Ajossa se tuntui samalle kuin 2.0. Puneiden poisto hoituu kevyesti vetämällä puomi sisään. Chicken looppia on suurennettu ilmeisesti unhook -ajoa silmällä pitäen. Edellinen looppihan oli sen verran pieni, että sen takaisin hookkaaminen tuntui vaikealle. Unhookkiominaisuuksia ei kuitenkaan tällä kertaa testattu. Infinity Bar 2.0 piinannutta vahinko-unhookkaamista ei ainakaan testien aikana sattunut ja suurennettu chickenlooppi luultavasti auttaa asiaa.

Launchi

Leijan nostaminen vaatii hieman enemmän huolellisuutta kuin Lotuksen johtuen ilmeisesti pidemmästä siipivälistä. Leijaa on hyvä täyttää etukäteen hieman enemmän, jotta se pääsee lentämään vapaasti. Tämä ei ollut ongelma kunhan asian vain tiedosti. Jos siipi ei pääse täyttymään kunnolla reunoja myöten, siiven kärjet alkavat roikkua ja lopputuloksena voi olla (on) rusetti tai (ja) sotkua. Täytyttyään kunnolla vitonen kuitenkin pitää muotonsa todella hyvin ja rusetille menosta ei tarvitse huolehtia. 

Ilmassa Speed 5 käyttäytyy erittäin stabiilisti. Puuskat eivät tunnu puomissa häiritsevästi, sillä puomipaine on kevyt, mutta samalla tunnokas. Leijaa on helppo lennättää yhdellä kädellä ja käsillä pystyy tuntemaan leijan asennon. Pääsimme kokeilemaan leijaa sekä kevyessä kelissä täysillä tehoilla, että ylärajoilla tehot pudotettuna noin puoleen. Molemmissa tilanteissa leija tuotti hyvää ja turvallista vetoa. Ainoastaan kääntymisnopeus oli hieman pettymys. Peräjälkeen ajettuna Speed 4 Lotuksen kanssa viitonen tuntui hitaammalle kääntymään lupauksista huolimatta. Tämän vahvisti myös testitiimin toinen kuski. Kääntymisnopeutta on mahdollista virittää mikseriasetuksilla, mutta emme ryhtyneet tähän, koska leija muuten tuntui olevan säädöissä. Palaamme ehkä asiaan myöhemmin, jos pääsemme kokeilemaan leijaa eri asetuksilla. Depower on myös laajempi kuin edellisessä mallissa. Tästä johtuen myös puomin liikerata on hieman pidempi ja saattaa aiheuttaa päänvaivaa lyhyemmille kuskeille. Puomissa on stopperipallo, jolla liikerataa saa lyhennettyä mutta samalla depowerikin pienenee samalla mitalla. Palloa on myös mahdollista käyttää vakionopeudensäätimenä matka-ajossa. Pallo lukitsee puomin haluttuun kohtaan ja kuskin tarvitsee vain pitää leija taivaalla. Puuskissa sitten mennään matkustajana, koska puomi ei pääse liikkumaan pallon ohitse.

Haaaangtiiiimmeeee!!

Speed 5 hyppää ja liitää aivan käsittämättömällä voimalla. Hypyt liitävät pidemmälle ja mahdollisesti vielä korkeammalle kuin Lotuksella.

Speed 5 etureunan muoto ja vahvikeruodot innoittivat Flysurferin copywriterin seuraavanlaiseen manifestiin "the kite translates every gust of wind into propulsion", vapaasti käännettynä "leija muuntaa jokaisen tuulen hönkäyksen työntövoimaksi". Kumma kyllä, tämä tuntuu pitävän paikkansa. Speed 5 hyppää ja liitää aivan käsittämättömällä voimalla. Hypyt liitävät pidemmälle ja mahdollisesti vielä korkeammalle kuin Lotuksella. Ainakin sisäisellä jiihaa-mittarilla mitattuna. Kovemmassa kelissä testikuskin (Petteri) uskallus loppui paljon aikasemmin kuin leijan hyppyhalut. Leija pysyy hyvin hallittavana ilmassa, kääntyy ja vastaa ohjaukseen ilman viiveitä mikä tekee hyppäämisestä hauskaa. Pitkän depowerin ansiosta poppia saa kehitettyä reilusti ja puomin sisään vetäminen aikaansaa hissimäisen vedon ylöspäin. Puomin päästäminen ilmassa tipauttaa kuskin alas melko nopsaan. Vähemmän rutinoituneelle hyppääjälle hallittava hangtime tuntui turvalliselle ja antoi uskallusta ja halua kokeilla omia rajojaan hypyissä.

Mikko kurvailee Speed 5lla Pallasjärvellä. 

Parkkeeraus ja pakkaaminen

Leija pakittaa kiltisti etunaruista vetämällä. Edellisen Speed -sukupolven tyyliin suoritus ei välttämättä aina ole tyylipuhdas. Myötäilemällä hieman valumalla perässä alatuuleen saa leijan asettumaan melko nätisti takareunalleen parkkiin, mutta tämä ei ollut toistettavissa joka kerta. Speed 3 tuntui olevan kulminaatiopiste parkkeeraamisen suhteen, sen jälkeen Speedit ovat alaslaskettaessa olleet hieman epämääräisiä. Pakkaaminen sujuu nopeasti. Speed 5ssä on vain yksi ilmanpoistoaukko, joka on fiksusti sijoitettu leijan keskelle. Kirkkaan oranssiksi väritetty poistoläppä on hyvä merkki, jonka näkee puomin päästä jos ja kun se meinaa jäädä auki. Lotuksessahan näitä on kaksi ja ne sijaitsevat molemmin puolin leijan keskikohtaa. Yhden aukon ansiosta leijan pakkaaminen sujuu kevyesti ja paineita ei tarvitse painella pois leijaa rullatessa puomin ympärille. 

Yhteenveto

Laatuvaikutelma, tunnokas ja kevyt puomipaine, pidempi depower, käsittämätön hangtime ja ohjattavuus hypyissä ovat sen vahvuuksia

Speed 5 on arvoisensa kruununperijä Speed 4 Lotukselle. Laatuvaikutelma, tunnokas ja kevyt puomipaine, pidempi depower, käsittämätön hangtime ja ohjattavuus hypyissä ovat sen vahvuuksia. Leijan hieman Speed 4 Lotusta hitaampi kääntymisnopeus oli ainoa yllätys, mutta se on luultavasti korjattavissa pienellä mikserin säädöllä. Jos haluat isoa ilmaa, rentoa kruisailua ja luotettavan leijaretkikaverin, 12m2 malli on hyvä valinta. Sen tuulialue on erittäin laaja ja käyttökelpoinen sekä vedessä että tunturissa. Tuntureiden laelle ja kovimpiin keleihin pienempi leija on edelleen tarpeen, mutta 12m2 ajaa suomisurffissa yleisimmät kelit ongelmitta.

Relaa tykkäsi:

 • Hangtime ja hypyt
 • Puomipaine ja tuntuma
 • Pakkaamisen vaivattomuus
 • Uudet hienot värit
 • Laaja tuulialue

Relaa ei pitänyt:

 • Ohuet narut ja niistä aiheutuva päänvaiva
 • Esitäyttämisessä oltava tarkka, jotta leijan tipitkin saavat painetta
 • Takanaruilla parkkeeraamisessa edelleen ongelmia
 • Reppu on samanlainen löysä riepu kuin aina ennenkin

 

Tekniset tiedot: (Lähde flysurfer.com)

Flysurfer Speed 5 12

 • Pinta-ala : 12 m2
 • Projisoitu pinta-ala: 9.5 m2
 • Kulmasuhde (aspect ratio): 6.15
 • Soluja: 41
 • Narujen pituus: 21m
 • Paino: 2.74kg
 • Profiilin syvyys: 160cm
 • Kärkiväli: 860cm
 • Tuulialue (vedessä): 9-26 solmua
 • Suositushinta: 1649e (ei sis. puomia)

Flysurferia maahantuo Antti Eerolainen, antti.eerolainen@custom-accessories.com

​​Seuraavana leijatestisarjassamme esiintyy Speedin urheilullinen pikkuveli Flysurfer Sonic Fr 11.

Testitiimi: Petteri Lajunen ja Mikko Kemppainen

Teksti ja kuvat: Petteri Lajunen

 

 

 

 

 

Käyttäjän plajunen kuva

plajunen

Petteri on innokas leijalautailija, maastopyöräilijä, softakehittäjä ja Relaan tekninen tonttu.