Relaan Suuri vapaalaskusuksikysely paljastaa, millä me laskemme

Kaikilla on nykyään allaan läskit rocker-sukset. Vai onko sittenkään? Selvitimme suurella Vapaalaskusuksikyselyllä, millä te relaalaiset laskette. Tässä tulokset, olkaa hyvät.

Olemme jo pitkään pohtineet, että olisi kiinnostava tietää, minkälaisilla suksilla suomalaiset vapaalaskijat hiihtävät. Tarkkaa myyntidataa on kuitenkin hyvin hankala kerätä, sillä Suomessa myytävistä laskettelusuksista ei ole olemassa kattavaa ja luotettavaa tilastotietoa. Tullin tilastoista ei ole apua, sillä sieltä löytyvä tieto on hyvin ympäripyöreää. Maahantuojien itse ilmoittamiin myyntilukuihin on puolestaan välillä syytä suhtautua varauksella, ovathan ne myyntimiesten juttuja. Lisäksi kokonaisuuden hahmottamista hankaloittaa vielä nettimyynninkin osuus.

Mistä suomalaiset sitten välineensä ostavat? Alan erikoisliikkeeseen suuntaa 28 prosenttia vastaajista, mutta tavalliseen urheilukauppaan vain neljä prosenttia. Suurimman osuuden vie kuitenkin nettikauppa: 30 prosenttia vastaajista tilaa suksensa netistä. Myös muilla myyntikanavilla on keskeinen osuus: 21 prosenttia ostaa suksensa muualta. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi käytettyjen suksien ostajat.

Vaikka sukset ostetaan hyvin usein nettikaupasta, haluaa suomalainen vapaalaskija testata suksiaan ennen ostopäätöksen tekemistä. Lähes 60 prosenttia vastaajista käy suksien testitapahtumissa tai kokeilee välineitä muuten. Lopuistakin 30 prosenttia haluaisi käydä testaamassa suksia. 


Uutta kalustoa on paljon

Relaan Suureen vapaalaskukyselyyn syötettiin tiedot 512 suksiparista. Osa vastaajista jakoi yhden parin tiedot, osa kertoi useammasta parista. Valtaosalla vastaajista (36 %) oli kahdet sukset. Erot miesten ja naisten välillä olivat pieniä. Ainoastaan suksien määrän kasvaessa miesten määrä korostui. Miehistä viidenneksellä suksia on viisi paria tai enemmän. Suurin suksimäärä yksittäisellä vastaajalla oli 17. Vastaajista 30 prosenttia on ostamassa uusia suksia.


Tyypillinen vapaalaskusuksi on kolmevuotias

Vastaajien sukset ovat varsin uusia. Kaksi kolmannesta suksista on hankittu viimeisen kolmen vuoden aikana. Yleisimmin alla ovat juuri kolmevuotiaat sukset (25%). Ennen vuotta 2007 hankittuja suksia oli melko vähän, mikä viittaa siihen, että varsin nykyaikaisilla sivakoilla suomalaiset laskevat – poikkeuksia lukuun ottamatta: yksi vastaajista esimerkiksi laskee edelleen vuoden 1985 monoskillään.

Poikkeukset toimivat toisinkin päin: mukaan oli jo ujuttautunut yksi kettu 2015 mallin suksienkin kanssa.

 

Vapaata lasketaan laskijan pituisilla suksilla – tai vielä pidemmillä

Valtaosa sekä mies- että naisvapaalaskijoista laskee suunnilleen itsensä pituisilla suksilla (42 %), mutta myös laskijaa 5–10 cm pidemmät sukset ovat suosittuja (25 %). Yli 10 cm itseä pidempiäkin suksia on runsaasti (17 %).


Varsin tasaisesti leveää – ja vielä leveämpää

Leveyksien puolesta sukset jakautuvat hyvin tasaisesti. Yleisimpiä ovat L-kokoiset, 105–115 mm leveät sukset.

Kun leveyttä verrataan käyttötarkoitukseen, alkaa tilastoista löytyä pientä ero. Esimerkiksi XL-kokoisilla, yli 115 mm leveillä suksilla lasketaan pääasiassa hissioffareita (52 %) ja L-kokoisilla, 105–115 mm leveillä suksilla suunnataan randolle (38 %). Telemarkkäytössä sukset ovat hieman kapeampia kuin vapaalaskusukset keskimäärin.

 

Rocker on lyönyt läpi

Suksien jalkavuuksia vertailtaessa rocker on jyrännyt perinteisen jalkavuuden 2–1. Vain kolmasosassa suksia on enää perinteinen jalkavuus. Rocker sen sijaan jakautuu useampaan alakategoriaan. 31 prosentissa kaikista suksista on keula- ja kantarocker sekä jalkavuutta keskellä suksea. Keularocker on 23 prosentissa ja full rocker 11 prosentissa suksia.

 

 

AT-siteet vahvoilla

Vapaalaskusuksikyselyyn vastanneista suurin osa (38 %) laskee skinnaamisen mahdollistavilla mutta jykevillä alpine touring -siteillä. Myös perinteisiä alppisiteitä vapaalaskusuksissa on paljon (30 %). Kevyillä Dynafit-tyylisillä tech-siteillä varustettuja vapaalaskusuksia on kahdeksan prosenttia. Tilastoissa näkyy selvästi telemarkin suosio vapaalaskijoiden keskuudessa: 23 prosentissa suksista on tellusiteet.

 

Viidellä kärkimerkillä yli 60 prosenttia suksista

Kun taustamuuttujat ovat selvillä, on toki kiinnostavaa katsoa myös merkkejä ja malleja tarkemmin. Millä me siis laskemme?

Suksimerkkien kirjo on hyvin laaja. Vastauksia saimme 42 eri suksimerkistä! Suomalaisilla siis on allaan myös varsin eksoottisia suksia. Kun erottelimme excelistä suosituimpia merkkejä, nousi neljä merkkiä yli 10 prosentin osuuteen. Tiukasti kärjessä kamppailivat K2 (18 %) ja Atomic (16 %). Pronssille ylsi Völkl (11 %) ja neloseksi Salomon (10%). Kärkiviisikon täydensi Armada (9%).

Sidepuolella kamppailu ei ollut aivan yhtä tasainen. Ylivoimaisesti suosituin sidemerkki tähän kyselyyn vastanneiden joukossa on Marker (48 %). Kakkonen ja kolmonen, Salomon ja Dynafit, olivat hyvin lähellä toisiaan 15 prosentin tuntumassa. Pelkissä alpine touring -siteissä Markerin ylivoima on melkoinen: 69 prosenttia kyselyyn vastanneiden AT-siteistä on Markereita. Tuotekategorian edelläkävijä on siis säilyttänyt merkittävän siivun kokonaisuudesta. Tellusiteissä ykkösen ylivoima on samaa luokkaa: Rottefellalla on 62 prosentin osuus kokonaisuudesta. Kaikkein ylivoimaisin omassa luokassaan on kuitenkin Dynafit: tech-siteistä 86 prosenttia on Dynafitejä. Ei olekaan ihme, että kyseinen sidetyyppi monen puhekielessä kulkee  Dynafit-nimellä, vaikka muitakin tech-sidevalmistajia on.

 

Ja lopuksi: kaikkein suosituin vapaalaskusuksi on...

Yleisen datan ohella on kiinnostavaa toki vertailla yksittäisiä mallejakin. Mikä on suomalaisten vapaalaskijoiden suosikkisuksi? Relaan Suuren vapaalaskusuksikyselyn voittajaksi nousi Atomic Bent Chetler (3,1 %). Niukasti kakkoseksi jäi Armada JJ (2,9 %). Kolmannen sijan kupeessa oli kuhinaa: yllättäen kolme eri suksimallia sai saman 2,5 prosentin osuuden kokonaispotista. Tämä kolmannen pallin kolmikko oli K2 Sidestash, Salomon Rocker2 ja Völkl Gotama.


Arvoimme kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken Holmenkol-tuotepaketin, jolla saa pidettyä sivakat liukkaina. Pakettiin kuuluu voidevalikoima, sikli ja harja. Tällä kertaa onnetar suosi Raid-nimimerkkiä. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

 

 

 

 

 

Antti Laiho

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Relaan Facebookin puolella pohdittiin telemarkkien suurta osuutta. Tellut peräti 24%:lla vastaajista.

Onko NTN lyönyt läpi ja nostanut tellun suosiota pitkästä aikaa?

Vai onko telluajat vaan muita aktiivisempia vastaamaan kyselyihin?

 

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Syncat

Missä tälläinen kysely tehtiin, olen auttamatta missannut koko kyselyn, mikä kyllä harmittaa.

...on parasta mitä mies voi tehdä kuorihousut jalassa.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

[quote=Syncat]Missä tälläinen kysely tehtiin, olen auttamatta missannut koko kyselyn, mikä kyllä harmittaa.[/quote]

Kysely oli täällä Relaassa syssymmällä: http://www.relaa.com/content/suuri-vapaalaskusuksikysely

Vastauksia kyselyyn tuli todella paljon eli aika hyvin tämä kuvaa vapaalaskuvälineiden nykytilannetta.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

beisik

Onko muuten noi prosentit oikein noissa siteissä?

Miten tech siteitä voi olla kaikista siteistä 8%, jos alempana sanotaan että:
"Ylivoimaisesti suosituin sidemerkki tähän kyselyyn vastanneiden joukossa on Marker (48 %). Kakkonen ja kolmonen, Salomon ja Dynafit, olivat hyvin lähellä toisiaan 15 prosentin tuntumassa. "

Eikö dynafitin siteet kaikki ole techsiteitä?

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

[quote=beisik]Onko muuten noi prosentit oikein noissa siteissä? Miten tech siteitä voi olla kaikista siteistä 8%, jos alempana sanotaan että: "Ylivoimaisesti suosituin sidemerkki tähän kyselyyn vastanneiden joukossa on Marker (48 %). Kakkonen ja kolmonen, Salomon ja Dynafit, olivat hyvin lähellä toisiaan 15 prosentin tuntumassa. " Eikö dynafitin siteet kaikki ole techsiteitä?[/quote]

Voi olla että kaikki eivät ole ilmoittaneet sidemerkkiä. Eli sidetyyppi on ilmoitettu useammin kuin merkki.

Silloin sidetyypeistä 8% voi mennä techiin ja ilmoitetuista sidemerkeistä 15% Dynafitille.

Varmistamme!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Antti Laiho

Aivan oikein, toimituksen päivävuoro! Tutkiskelin exceliä ja edellä annettu vastaus pitää paikkansa. Ero prosenteissa johtuu kahdesta asiasta: Ensiksikin sidetyyppiluvussa on huomioitu kaikki sidetyypit, jotka on ilmoitettu. Se luku on tech-siteillä kahdeksan prosenttia. Toisessa on huomioitu vain alppisiteet ja niistäkin vain ne, joiden merkki on ollut tiedossa. Siinä laskelmassa Dynafit sai tuon jutussa mainitun prosenttiosuuden.