Relaa testaa ja potkii: Suuri retkikahvinkeitinvertailu

Retkeily ja kahvittelu ovat elämyksiä, jotka täydentävät toisiaan. Relaan suuri retkikahvinkeitinvertailu kertoo sinulle, millä keittimellä valmistat parhaat kahvielämykset sähköverkon ja katukahviloiden ulottumattomissa.

Osa testin keittimistä on jo aikasemmin esitelty Relaan artikkelissa Puskabaristan kahvinkeittimet testissä, mutta mukana on myös uusi tuttavuus, käsipumpulla toimiva espressokeitin Minipresso. Artikkeli kertoo myös laitteiden oikeaoppisesta käytöstä, jotta lopputulos olisi paras mihin laite pystyy. Täysin käsikäyttöiset laitteet tuottavat juuri niin hyvän lopputuloksen, kuin käyttäjä vaivautuu tekemään, joten pidemmittä puheitta, sukelletaan retkikahvittelun mielenkiintoiseen ja kofeiinipitoiseen maailmaan!

 
Perustietoa kahvista
 
Mitkä ovat hyvän kahvin edellytykset? Jauhatus, lämpötila, määrä, laatu ja puhdas vesi. Liian karkea jauhatus tuottaa aliekstraktoituneen lopputuloksen, joka on laihaa ja kitkerää. Liian hieno jauhatus johtaa tiukkaan ja katkeraan sumppiin ja pahimmassa tapauksessa rikkoo koko laitteen. Mistä sitten tiedän mikä on oikea jauhatus? No ainakin lukemalla artikkelin osiot, joissa on esitelty laitteet, mutta osviittaa antaa myös jauhettujen kahvipurujen pakkaukset, joissa on yleensä kerrottu, onko kyseessä pannu-, suodatin- vai espressojauhatus. Pavuista itse jauhamalla vastuu siirtyy tekijälle, mutta myös varmistaa parhaan lopputuloksen, koska osa kahvin aromeiyhdisteistä alkaa haihtua heti jauhatuksen jälkeen. Pavut ovat parhaimillaan pari viikkoa paahdon jälkeen, jolloin aromit ovat päässeet kehittymään täysin. Kahvi kannattaa säilyttää pimeässä ilmatiivissa rasiassa ja välttää jääkaappia, koska se kerää sekaan kondessivettä joka taas pilaa maun. Yleensäottaen kahvia ei kannata säilyttää vaan ostaa sopivissa erissä mahdollisimman tuoreena. 
 
Mukavuudenhaluinen retkeilijä jauhaa pavut kotona ja pakkaa esimerkiksi pieneen ilmatiiviiseen muovirasiaan. Hifisti ottaa mukaan käsikäyttöisen myllyn ja jauhaa pavut pelipaikoilla, pokaten näin sekä tuoreimmat aromit, että kanssaretkeilijöiden hiljaisen kunnioituksen. Tumma paahto (asteet 3/5 ja 4/5) toimii kaikissa laitteissa. Vaaleat paahdot ja saludot voi jättää suosiolla mummojen bingoon, tai jos välttämättä haluaa, käyttää muissa kuin espressokeittimissä. Kaikista tummin (5/5) ns. ranskalainen paahto keitetään parhaiten siihen soveltuvalla pressopannulla. Jokaisella laitteella on oma jauhatus ja annostuksensa, jolla päästää parhaaseen uuttosuhteeseen ja ne on kuvattu jokaisen laitteen esittelyn yhteydessä.
 
Sopivin lämpötila kahvin uuttamiseen on noin 93-95 astetta, painottuen asteikon yläpäähän. Tätä kuumempi vesi johtaa kahvin kitkeröitymiseen ja haaleampi aromittomaan lopputulokseen. Hyvä nyrkkisääntö kiehuvan veden kanssa pelatessa on antaa veden seistä noin 30-60 sekuntia ennen keittimeen kaatamista. Joidenkin laitteiden kohdalla itse keittimen esilämmittäminen kiehuvalla vedellä on lopputuloksen kannalta olennaista. Jos jääkylmään laitteeseen kaataa tilavuudeltaan pienen määrän kuumaa vettä, on tuloksena haaleaa vettä, pettymyksiä ja epäonnistunut kahvihetki. Tämä pätee etenkin erilaisten espressolaitteiden kohdalla. Tulen tai muun lämpölähteen päällä lämmitettävissä laitteissa kyseistä ongelmaa ei luonnollisesti ole vaan ongelmat aiheutuvat lähinnä veden liian kovasta kiehumisesta.
 
Maidolla vai ilman?
 
Jos käytät maitoa kahvissasi, on iskukuumennettu maito ystäväsi. UHT merkinnällä varustetut purkit säilyvät tuomiopäivään asti ja ovat helpoin tapa ottaa maitoa mukaan pidemmällekin vaellukselle. Lyhyemmillä retkillä varmistat kanssakahvittelijoiden kateelliset katseet termokseen lämmitetyllä maidolla. Muista, että pienellä tilavuudella tehtävät kahvijuomat (espressot) viilenevät haaleaksi jos niihin kaadetaan kylmää maitoa.
 
Mitä muuta tarvitaan?
 
Erittäin kätevä laite vedenkeittämiseen on butaanikeitin. Kahvinkeittämiseen soveltuvia malleja löytyy esimerkiksi Jetboililta ja Primukselta. Kaasukäyttöisellä tohottimella saat tulen tehtyä tuulessakin. Pitkävartinen retkilusikka on kätevä kahvin annosteluun ja hämmentämiseen. Papujen tai jauheen kuljettamiseen pieni ilmatiivis muovirasia pitää hyvin aromit tallessa. Solumuoviset istuinalustat helpottavat kahvista nauttimista viileillä keleillä.
 
Keittimien esittelyt
 
Pannukahvi, 0 - 1kg
“No huh, vettähän tämä on. T. Espressoaktivisti”
-Mies, 37
“Hyvää mustana, maidon kanssa varmaan liian laihaa"
-Nainen 36
Pannukahvi on perinteisin ja yksinkertaisin retkikahvien valmistustapa. Tarvitset vain astian, vettä, kahvia ja lämmönlähteen. Oikeaoppinen jauhatus pannukahville on karkea. Hyvä määrä on kaksi ruokalusikallista mukia kohden. Kiehauta vesi astiassa ja anna jäähtyä hetkisen, jotta lämpötila laskee hieman. Lisää pöönät veteen sekoittaen samalla. Käytä kantta, jotta lämpötila ei pääse laskemaan liikaa. Anna purujen liota pari minuuttia ja hämmennä. Anna edelleen hautua pari minuuttia. Kaada varovaisesti ja nauti. Pannukahvissa kahvisakka vajoaa pohjalle ja seuraa sieltä kuppiin asti, mutta sehän kuuluu vain osana elämykseen. Pannulla valmistaa helposti isommankin määrän, joten se soveltuu hyvin sosiaaliselle retkeilijälle. 
 
Mutteripannu eli mokkapannu, 2 kupin keitin, 318g
 
"Huomattavasti parempi kokemus kuin aiempi laimea nokipannu. Ai onko paras? No on!"
-Mies 37
Mutteripannu on italialaisten lahja maailmalle. Tällä espresson esi-isällä on mahdollisuus aistia aitoa kahvilatunnelmaa keskellä korpea. Vesi kaadetaan keittimen alaosaan siten, että vedenpinta tulee poistoventtiilin alareunaan. Filtterikuppi täytetään reunaan asti espressokarkeuteen jauhetuilla pöönillä ja laite ruuvataan kiinni. Aseta mokkapannu lämmönlähteen päälle kansi auki ja odota, että vesi alkaa kiehua. Kun kahvi alkaa valua, laske lämpötilaa joko siirtämällä pannua kauemmas lämmöstä tai pienentämällä liekkiä. Kun pannu alkaa pörpöttää, ota pannu kokonaan pois alustalta, odota hetki ja kaada kuppiin. Loppuun asti keittäminen kitkeröittää kahvin, koska kiehuva vesihöyry liuottaa katkerat ainesosat puruista juoman sekaan. Parhaan lopputuloksen saat pienellä 2-kupin keittimellä. Mokkapannulla kahvista tulee vahvaa ja aromikasta. Isomman mokkapannun avulla suurempi määrä on helpompaa valmistaa, mutta mukana kuljettaminen alkaa olla epäkäytännöllistä laitteen koon kasvaessa. Lisäksi suurella mokkapannulla kahvi voi olla kitkerämpää pidemmän valumisajan vuoksi. Mokkapannun jäähdyttämiseen tarvitaan suhteellisen paljon viileää vettä, joten paras keittopaikka on veden äärellä. Mutterin uudelleen lataaminen on työlästä, koska pannu pitää ensin jäähdyttää huolellisesti ja valmistaminen aloitetaan täysin alusta. Retkikeittimenä mutteripannu on kuin junan vessa. Laitteessa ei käytännössä ole mitään helposti rikkoontuvaa. Tiivisteet ovat vaihdettavat ja muuten rakkine onkin alumiinia tai terästä riippuen mallista. Puskabarista suosittelee!
 
Handpresso, 500g
 
"Näyttää että laite kuuluisi tyystin eri testiin"
-Mies, 32
"Ihanan näköinen koostumus, hurmaava maku, sopii erinomaisesti aamukahviksi"
-Nainen, 32
Pyöränpumppu vai aikuisten lelu? Handpresso ei jätä ketään kylmäksi ja toimii takuuvarmana keskustelunavaajana retkinuotiolla. Ainakin testiryhmässä laite sai aikaan eniten naurunpurskahduksia, mutta laite myös toimittaa. Shotti kerrallaan valmistava espressolaite käyttää kahvilaatuna joko jauhettua kahvia tai ESE (Easy Serving Espresso) podeja. ESE podit tekevät keittoprosessista vaivattoman, mutta laatutietoinen valitsee jauhetun kahvin. Handpresson filtteriin laitetaan espressojauhettuja puruja reunan tasalle ja tampataan kevyesti. Laite kannattaa esilämmittää ennen käyttöä johtuen veden vähäisestä määrästä. Pumppaa painetta siten, että neula osoittaa vihreän ja punaisen rajalle. Kaada vesisäiliöön vettä filtterin reunaan asti. Aseta filtteri paikalleen ja ruuvaa kansi tiukalle. Käännä laite ja vapauta paine painamalla venttiili alas. Handpresso ei ole parhaimmillaan, jos shotteja on tarkoitus tehdä enemmän kuin kaksi, sillä vehkeen kanssa säätäessä menee aikaa. Väärässä järjestyksessä tekemällä on mahdollista myös ruiskauttaa kiehuvat vedet silmille.
 
Minipresso, 365g
 
"Ulkokuori pettää, tosi vakuuttava lopputulos"
-Mies, 37
Handpressoa huvittavampi ilmestys on mustaa makkaraa muistuttava Minipresso. Lelumainen ja aavistuksen muovinen ulkokuori pettää, sillä kyseessä on erittäin pätevä espressolaite. Mukana tulevalla mitalla mitataan espressojauhatettua kahvia hieman kukkurallinen määrä ja kaadetaan suoraan filtterikoppaan. Tamppaa mitan pohjalla ja kaada alaosaa kuumaa vettä. Vehkeen sivusta nousevaa pumppua painellaan ensin noin 6-7 kertaa jolloin laite alkaa kerätä painetta ja sitten ruiskitaan sisukset kuppiin painelemalla pumppua toistuvasti. Laitteen esilämmitys kannattaa, sillä kyseessä on Handpresson tapaan pienellä tilavuudella varustettu laite. Täysin ongelmatonta Minipresson käyttö ei ollut. Laite tuntuu olevan tarkka kahvin määrästä, onnistuimme tukkimaan laitteen liian suurella määrällä puruja. Tämä voi vaurioittaa laitteen sisuksia, koska paine pääsee kasvamaan hyvin suureksi. Ohjeessahan tästä varoitettiinkin, mutta piti päästä kokeilemaan kuinka rankkaa kahvia tällä on mahdollista tehdä.  Minipresso irroitti kaikista parhaat cremat ja lopputulos oli hämmästyttävän lähellä oikealla espressokoneella tehtyä espressoa. Tosin lopputulos riippuu melko tarkasti jauheen annostelusta. Hieman liian vähän ja cremat jää kaus mainoskuvista. Useamman kupin tekeminen on hieman työlästä johtuen laitteen tyhjentämisestä ja lataamisesta. Jos tarkoitus on käyttää laitetta kavereiden kanssa, kannattaa hankkia useampi filtterikori, jotta prosessi helpottuu. Suositellaan varauksin.
 
Aeropress, 203g
"Hyvän makuinen kokonaisuus"
-Nainen, 37
Toimistobaristojen suosikkilaite toimii myös retkellä. Testin kevyin laite Aeropress on muoviputki, jossa on paperifiltteri ja käsikäyttöinen mäntä. Käyttäminen on helppoa: laita filtteriin suodatinpaperi ja esikastele kuumalla vedellä. Mitataan mukana tulevalla mitalla hienoksi jauhettuja puruja yksi per kuppi ja kaadetaan putkeen. Peitä purut kiehuvalla vedellä ja sekoita 20 sekuntia. Kaada sitten vettä päälle kuppien lukumäärää vastaavalle tasalla, aseta mäntä paikoilleen ja paina kahvi suodattimen lävitse suoraan kuppiin tai tarjoiluastiaan. Aeropressillä on helppo valmistaa suurempia määriä kerrallaan ja laitteen putsaaminen on yksinkertaista. Luotettavuutta verottaa hukkaan menevät osat ja filtterit, joita pitää muistaa ottaa tarpeeksi mukaan. Aeropress on käyttömukavuudeltaan parhaita laitteita. 
 
Pressopannu - French press, 226g - 503g
"Ehkä paras näistä. Nokipannu tuli kakkosena."
-Nainen 39
Testissä käytettiin Primuksen valmistamaa ETA Solo keitintä, jossa on kahvinkeittoa varten kanteen integroitu painettava sihti. Keitin tulee suoraan kiinni kaasusäiliöön ja todella kätevä ottaa mukaan reppuun. Vesi kiehautetaan ja annetaan jäähtyä hieman. Sekaan laitetaan mitallinen karkeaksi (pannujauhatus) jauhettua kahvia per kuppi. Jauheet sekoitetaan lusikalla veteen ettei jää ilmataskuja ja laitetaan kansi kiinni. Kahvin annetaan muhia 4 minuuttia, jonka jälkeen pinnalle jääneet mujut kaavitaan lusikalla pois, jotta kahvi ei kitkeröidy. Mäntä painetaan alas varovaisesti ja kaadetaan kuppeihin. Pressopannun kanssa toimii hyvin tummimmat ns. ranskalaiset paahdot, eli 4/5 ja 5/5 paahtoasteet.
 
Testistä
 
Testasimme kaikki laitteet samalla tiimillä, kahvilla ja baristalla, joten ainoa muuttuja on itse laite. Testitiimissämme (n = 10) toteutui optimaalinen 50/50 sukupuolijakauma, joten testiä voidaan pitää esimerkillisenä näinä tasa-arvoisuuden aikoina. Ikäjakauma testihenkilöillä on 30-40. Kahvilaatuna toimi keskitumma (3/5 paahtoaste) Lehmus Roasteryn Muukko, joka on 100% India Monsoon malabar arabica -papua. Kahvi valikoitui testiin, koska se soveltuu hyvin kaikenlaisiin valmistustapoihin. Kahvi jauhettiin pavuista espressomyllyllä ilmatiiviiseen rasiaan.
 
Testin tulokset ja analyysi
 
Testiryhmälle pidetyn kahvitestin tarkoituksena oli pisteyttää asteikolla 1-5 henkilökohtainen kokemus kahvin mausta, jälkimausta, vahvuudesta, määrästä, suutuntumasta ja puhtaudesta. Olennaisimmat kohdat ovat luonnollisesti koettu maku ja vahvuus, muiden arvostelukategorioiden toimiessa enimmäkseen kontrolliarvoina ja korrelaatiodatana. Loppupisteytykseen laskettiin testiryhmän arvioiden lisäksi luotettavuus, vaiva ja pakattavuus. Luotettavuuteen vaikuttaa laitteen rakenne, osien lukumäärä ja rikkoutumisen mahdollisuus. Ikävintä reissussa on kantaa helposti hajoavaa laitetta turhana painona. Vaiva mittaa annoksen keittämiseen menevää vaivaa. Esimerkiksi sisältääkö prosessi paljon vaiheita tai edellyttääkö lopputuloksen laatu tarkkuutta vaativia toimenpiteitä. Selkeää suosikkia tai voittajaa ei testin tuloksien perusteella ole helppo julistaa. Miesten makuun näyttäisi sopivan parhaiten mokkapannun vahva maku ja naisten kesken Aeropress ja pressopannu ovat erittäin lähellä toisiaan. Lukujen valossa voisi todeta, että miehet tuntuvat pitävän enemmän vahvasta kahvista ja naiset hieman miedommasta, mutta tässä on tietysti yksilökohtaisia eroja. Kaikki testiin osallistuja tunnustivat olevansa kahvin juojia ja käyttävänsä maitoa. Mielenkiintoinen huomio oli mokkapannun koettu maku miesten ja naisten kesken. Miehet arvioivat maun selkeästi parhaaksi ja naiset taas huonoimmaksi. 
 
Testiryhmäläisiä pyydettiin arvioimaan numeerisesti kahvien makuja, koettua vahvuutta, jälkimakua ja muita ominaisuuksia. Maku -kuvaajasta voidaan nähdä miesten ja naisten makuero mokkapannun kohdalla. Aineistoon vedoten voisi päätellä, että miehet pitävät vahvemmasta kahvista.
 
 
Yhteenveto
 
Painotetuilla pisteillä laskettuna ykköseksi valikoitui mokkapannu, joka oli myös kirjoittajan ennakkosuosikki. Toiseksi tuli perinteinen pannukahvi. Kolmannelle jaetulle sijalle tulivat Aeropress ja Minipresso ja hyvin lähelle pääsi pressopannu. Jumbosijalle jäi hankalaksi koettu Handpresso. Erot laitteiden välillä olivat loppujen lopuksi melko pieniä. Espresson ystävät varmasti arvostavat mokkapannun tuottamaa aromikasta juomaa ja yhdessä sen korkea luotettavuus ovat menestysresepti hyvälle retkikeittimelle. Suodatinkahvin ystävälle pannukahvi tai Aeropress ovat hyviä vaihtoehtoja. Hifisti valitsee Minipresson, jolla irtoaa espressosta parhaat cremat, mutta jonka käyttö vaatii hieman enemmän paneutumista ja tarkkuutta.
 
Extra: Video kahvitestistä

Relaa testaa ja potkii: Suuri retkikahvinkeitinvertailu © Pasi Lehtinen

 
 
Teksti ja kuvat Petteri Lajunen
Yhteistyössä Lehmus Roasteryn kanssa

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Artikkelisarja: 
Käyttäjän plajunen kuva

plajunen

Petteri on innokas leijalautailija, maastopyöräilijä, softakehittäjä ja Relaan tekninen tonttu.
akallio

Olipas melkoinen testi. Ei ole vaivaa säästelty! Kahvihifistinä ja data-analyytikkona toki muutama kohta nostaa kulmakarvoja. Ehkä molemmista näkökulmista voisi kommentoida, että kahvin ei tarvitse olla niin scifiä - ja jos siitä sellaista tekee, niin asiat ovat ehkä vielä monimutkaisempia kuin tässä esitettiin.

Itse olen tykännyt juoda pannukahvia varsinaisilla vaelluksilla. Öljyinen suodattamaton kahvi on pehmeää ja pienemmät virheet peittyvät. Tiiliskivikahveista en ole koskaan saanut hyvää, mutta paremmista pavuista kyllä, vaikka reissun loppupuolella alkaa jauhatus ollakin vanhaa. Kahvina luonnollisesti vaaleapaahtoisia laadukkaita papuja. Vaalean paahdon dissaaminen on nykyään niin noloa ja 2000-luvun alkua.

Pienemmillä reissuilla sitten paras ystävä on pieni termari (0,3l), johon kahvi tehdään vimpan päälle kotioloissa. Ja vähän pidemmälle jos menee, niin Aeropress on todella näppärä. Metallinen sihti poistaa tarpeen paperisuodattimille. Ja kumikansi mahdollistaa purujen ja mittalusikan pakkaamisen männän sisään. Talvivaelluksilla on joutunut nöyrtymään (yksittäispakattuun) pikakahviin. Vesi on vaan liian arvokasta hukattavaksi pannukahviin ja monimutkaisempien laitteiden käyttöön ei energia riitä ja toisaalta kiehuvan veden kanssa pelaamisen haluaa minimoida teltan sisällä. Onneksi Sudden Coffee auttaa jatkossa pikakahvirintamalla.

Noista lopun kaavioista voisi kysyä: onko syytä uskoa, että näemme niissä muuta kuin satunnaista vaihtelua? Jos on, niin miksi ja onko sillä merkitystä? Kun nyt kerta ruvettiin analysoimaan... :)

plajunen
Käyttäjän plajunen kuva

Kiitos palautteesta! Vaalean pahdon dissaus tulee kyllä ihan omista kokemuksistani ja todellisuudessahan papuvalinta ja maku ovat niin vahvasti henkilökohtaisia asioita, että jos tietää paremmin niin sitten on parempi kuunnella itseään.

Kaavioista sanon sen verran, että otoksen ollessa noinkin pieni (n=10) jää aika paljon tehtävää jatkotutkimuksille :) Luultavasti siinä on ihan aitoa trendiä havaittavissa, mutta sen saa joku muu tehtäväkseen selvittää.

Instagram @fabulouspetteri

Vagabond

Mielenkiintoista tuossa nokipannussa oli ettei sitä kiehautettu porojen lisäämisen jälkeen.
Tarvis joskus kokeilla kuinka paljon maku muuttuu jos jättää kiehauttamatta. Itseä yllättää noi kommentit laihasta mausta. Omat kokemukset kun on ennemmin toisin päin. Eihän se nyt espressoa ole muttei se ole tarkoituskaan.

akallio

Kahvia ei kuuluisi keittää, koska silloin siitä irtoaa epätoivottuja makuja. Siksi ohje on minusta hyvä ja niin toimin itsekin. Toki silloin pitää sekoittaa, koska muuten kahvinpurut jää kellumaan vaahtopatjan päälle.

Tbn

Nokipannun käytännössä aina kiehauttanut eikä siinä ole mitään epätoivottuja sivumakuja ollut. Liekö suodattamattomuuden etuja kuten yllä arveltiin. Ensi reaktio, muuten hyvää artikkelia lukiessa, oli että ei noin, ihme jos ei maistunut. Kyllä pannukahvi kuuluu pelästyttää...