Relaa aloittaa välinejuttujen sarjan: luvassa kenttätestejä ja uutisia

 

Oikeat välineet tekevät useimmista harrastuksista mukavampia, usein turvallisempiakin. Tämä pätee erityisesti outdoor-riennoissa: suomalainen ulkoilija liikkuu säiden armoilla, joskus haastavissakin olosuhteissa, niin kotimaisemissa kuin ulkomaillakin.

Tiedämme Relaan toimituksessa, että välineet ja varusteet kiinnostavat laajasti lukijoitamme, osaa intohimoisestikin. Päätimme paneutua kama-asioihin aiempaa perusteellisemmin. Kesäkuussa 2012 alkanut Kamarakas-juttusarja saa rinnalleen Kamatestit ja Kamauutiset.

Kamatestit ovat kokemuspohjaisia testijuttuja mielenkiintoisista ulkoiluvälineistä. Ensimmäinen kamatesti julkaistaan tänään syyskuun 21. päivä. Kamaesittelyt ovat puolestaan ajankohtaisia pikku-uutisia tuotteista tai materiaaleista, joiden arvelemme relaalaisia kiinnostavan. Niitä alkaa Relaan sivuille tipahdella lähipäivinä.

 

kallavesi, mela, kajakki

 

Enemmän fiiliksellä kuin mikroskoopilla

Relaa ei lähde haastamaan testeillään Tekniikan Maailmaa, VTT:tä tai Retki-lehteä. Ne tekevät kaikki oivallista työtä tahoillaan tutkimalla tuotteiden suorituskykyä kattavasti myös mittalaitteilla laboratorioympäristössä.

Relaan Kamatestit tehdään pikemminkin fiilispohjalta kuin tieteellisin metodein, mutta yhtä kaikki nöyrästi ja mahdollisimman objektiivisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että kamatestituotteista on kerätty riittävästi tietoa ja etenkin käyttökokemuksia siinä käyttöympäristössä, mihin tuote on tarkoitettu, ennen kuin tuotteesta jotain lausutaan. Viemme esimerkiksi laskureput ja hakut vuorille, teltat ja makuualustat metsän siimekseen ja käytämme niitä aktiivisesti. Näin voimme kertoa kokemuspohjaisesti, osoittautuivatko valmistajan ratkaisut toimiviksi ja kestäviksi.

Pyrimme kamajutuissa läpinäkyvyyteen. Jokaisen testijutun yhteydessä mainitaan, millainen ja kuinka pitkä testitilanne oli. Tuotteesta riippuen koekäytön aikahaarukka vaihtelee päivistä kuukausiin.

Kaikilla kamajuttuja Relaa.comiin kirjoittavilla toimittajilla on vuosien tai vuosikymmenien aktiivinen ulkoilutausta. Useimmilla on myös mittava kokemus toimittajan työstä. Uskomme, että tältä pohjalta voimme palvella Relaan lukijoita, monipuolisesti ulkoilevia suomalaisia, aiempaa paremmin.

 

sieni, drytool, koira, suomi

 

Skaala nollasta viitoseen

Ulkoilmatestiin riepotettavia tuotteita arvioidaan asteikolla nollasta viiteen. Lähiaikoina saamme askarreltua skaalaa visualisoivat Relaa-R:tkin kuosiin. Täysin kelvoton tuote ei saa ensimmäistäkään R:ää. Yhden ärrän väline on kehno, keskitason alapuolella. Kaksi tarkoittaa keskivertoa, "ihan ookoota". Kolme puolestaan on keskitason yläpuolella, hyvän kynnyksellä. Neljä R:ää on merkki testaajan mielestä hyvästä tuotteesta, napinat pois. Ja viisi? Hipoo täydellistä, siihen vaikea keksiä parannettavaa. Testaaja kelpuuttaisi tälläisen viiden R:n tuotteen omaan ulkoilukamakirjastoonsa ilolla.

Toimitus päättää riippumattomasti testiin valittavat tuotteet. Pyrimme huomioimaan eri maahantuojien tarjonnan mahdollisimman tasapuolisesti, samoin kattamaan ulkoilun eri osa-alueita monipuolisesti.

Relaajan testaajat eivät saa testituotteita itselleen, mutta järjenkäyttöä tullaan harrastamaan. Esimerkiksi testattu sukkapari tuskin näyttäytyy sen testiin luovuttaneelle maahantuojalle enää kovin kiinnostavana, ja testituotteen rahallinen arvo on vaatimaton - jääkööt sukat testaajan jalkaan.

Testituotteista kuuntelemme mielellämme toiveita. Mistä tuotteista sinä haluaisit lukea kenttätestiraportin? Toiveet menevät parhaiten perille lähettämällä s-postia osoitteeseen info@ulko.fi.

 

nepal, annapurna

 

Huomiota myös ympäristömyötäisyyteen ja vastuullisuuskysymyksiin

Tuotteiden outdoor-suorituskyvyn lisäksi kiinnitämme huomioita myös valmistajan tapaan toimia ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioissa. Uskomme, että Relaan lukijoita kiinnostaa, ovatko valmistajat vaivautuneet standardoimaan ja sertifioimaan prosessejaan, tai edes jaksaneet kertoa toimintatavoistaan. Odotamme myös maahantuojilta valmiutta vuoropuheluun näihin joskus moniulotteisiin asioihin.

Yllätykseksemme varsin moni tunnettukin valmistaja tuntuu viittaavan kintaalla ympäristöasioille tai niistä viestimiselle. Se on ällistyttävää, kun ottaa huomioon, että kyseisten tuotteiden kera olisi tarkoitus nauttia nimenomaan luonnosta.

Relaan toimituksen resurssit ovat rajalliset myös tuotteiden ympäristösuorituskykyä selvitellessä, mutta uskomme, että suht' kevytkin asian käsittely on tyhjää parempi. Kuulisimme mielellämme, mitkä valmistajat ovat sinun mielestäsi hoitaneet ympäristö- ja kenties myös yhteiskuntavastuuasiansa erityisen hyvin. Nostamme mielellämme hyviä esimerkkejä perusteineen esiin sekä yksittäisistä tuotteista että valmistajista.

 

borneo, kalimantan, ratf, lautta, joki

 

Palaute antaa suuntaa sisällölle

Testijuttujen pääpointti on sama, kuin kaikella muullakin sisällöllä, jota Relaan toimitus tuottaa: niiden tulee palvella Relaan käyttäjiä, tuottaa hyödyllistä tietoa ja joskus ehkä ripaus hupiakin. Kertokaa toki, onnistummeko siinä. Kaikki palautteet huomioidaan, ja ne vaikuttavat sivuston tarjontaan konkreettisesti.

Palautetta – tai vaikkapa edellä kaipailtuja ehdotuksia esiinnostamisen arvoisista tuotteista ja valmistajista – voi lähettää toimitukselle s-postiosoitteeseen info@ulko.fi. Toinen oiva tapa saada äänensä kuuluville on kirjoittaa foorumille, vaikkapa tämän säikeen jatkoksi.

 

Kamarakkaita kaivataan

Kamarakas-juttusarja, jossa esitellään käyttäjälleen erityisen armaita outdoor-kamoja, jatkuu syksyn mittaan. Jos haluaisit kirjoittaa omasta kamarakkaastasi symbolista vaivanpalkkaa vastaan, ota yhteyttä toimitukseen s-postisoitteessa info@ulko.fi. Kirjoita otsikkokenttään "kamarakaskirjoittaja". Sovitaan jutulle raamit ja pannaan kynä sauhuamaan.

Kamarakashan voi olla mitä vaan itsetehdystä erämaaongen kohosta viimeisen päälle hightechiin GPS-monitoimimankeliin.

Iloitkaamme yhdessä hyvistä outdoor-tuotteista, jotka tekevät ulkoilusta nautittavampaa! Mutta kavahtakaamme kamahomoudeksikin kutsuttua välineisiin rakastumista...


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41768.0

Artturi Kröger