Pyhtäällä bongataan puolisurffaajia

Vietän hellepäivää sisällä, mutta onneksi tunnelma on täällä hallissakin kesäinen. Vieressäni Jari-Pekka Korjus ruiskuttaa vettä lautaillessaan ja kokeilee perään skeittauksesta tuttua ollie-hyppyä.

Minä taas pulkkailen. Makaan leveän pehmeän laudan päällä ja tunnen viilettäväni alamäkeä. Olen vedessä, mutta tärinä ja laskutuntuma muistuttavat erittäin paljon talvista pulkkalaskua kovassa ja vauhdikkaassa pulkkamäessä.

Emme kuitenkaan ole pulkkailemassa tai skeittaamassa. Olemme flowboardaamassa Kymenlaaksossa.

Flowboardaaminen on FlowRider-vesilaitteessa suoritettava uusi vesilautailulaji. Suomen ensimmäinen FlowRider sijaitsee Pyhtäällä uudessa Sirius Sport Resort –vapaa-ajankeskuksessa. Sirius Sportissa flowboardataan ja lennetään tuulitunnelissa ympäri vuoden.

FlowRider-laite muodostuu kirkkaan sinisestä loivaa aaltoa muistuttavasta mäestä. Aaltoa muistuttavalla muovimäellä on korkeutta vajaa kaksi metriä ja leveyttä noin viisi metriä. Muovimäen pinnalla syöksyy erittäin kovalla paineella ohut vesikerros. Ylämäkeen suihkuavan vesikerroksen pinnalla lautaillaan erikoislaudoilla.
 

Leikitään mahallaan tai taituroidaan seisten

FlowRiderissä lautaileminen jakautuu kahteen eri lajiin. Aloittelijoille soveltuu mahalautailu eli bodyboarding. Makaamalla voi nauttia vesivirrasta ja temppuilla tukevasti ja mukavasti. Kaatuakaan ei mahaltaan voi.

Bodyboarding-option ansiosta FlowRider sopii kaikille lapsista eläkeläisiin. Oppaiden tarjoamien vinkkien ja rohkaisujen myötä jokainen uskaltaa kokeilla FlowRideriä ja nauttii lautailun sekä veden riemuista.

Bodyboarding FlowRiderissä muistuttaa kovan vesisuihkun tuoman tärinän ja tunnelman vuoksi vauhdikasta pulkkailua. Lisähaastetta saa tarvittaessa nousemalla laudan päälle istumaan tai polvilleen.

Kokeneemmille lautailijoille soveltuu bodyboardingin sijaan varsinainen seisten tapahtuva flowboardaaminen. Flowboardaamisessa seistään pienikokoisella skeittilaudan ja wakeboarding yhdistelmää muistuttavalla laudalla. Se on huomattavasti bodyboardingia vaikeampaa ja korostaa tasapainon hallintaa.

Flowboardaamisen oppimiseen kannattaa varata aikaa. Melkein kaikkien kannatta aloittaa bodyboardilla ja siirtyä flowboardiin vasta kun FlowRiderin vesisuhkussa kellumisen periaatteet ja erikoisuudet on oppinut. Kokenut lautailija onnistuu kuitenkin seisomaan tukemasti flowboardilla ja tekemään käännöksiä jo muutaman tunnin aikana.

Seisten flowboardatessa voi kaatua. Ja melko varmasti kaatuukin useita kertoja. Ohuen vesikerroksen alla oleva kumikangas on kuitenkin pehmeä. Se joustaa lähes trampoliinimaisesti.

Kaatuessa kannattaa kuitenkin suojata omilla käsillään päätä ja niskaa samalla tavalla kuin valtamerien aalloilla surffilaudalla kaaduttaessa. Paikalla olevat oppaat näyttävät kaikille kävijöille oikeaoppisen suojaamisen.
 

Ei surffausta tai skeittausta vaan flowboardausta

FlowRiderista puhutaan joskus keinosurffina. FlowRiderin yhdistyminen surffiin on luonnollista, sillä surffaus on maailman suosituin vesilautailulaji ja FlowRider tarjosi pitkään ainoan koneellisen tavan  tasapainoilla laudalla vedessä. Vasta 2000-luvulla kehitetyt isot surffiaaltoaltaat ovat siirtäneet perinteisten surffaajien katseet ja keinosurffikeskustelun pois FlowRideristä.

FlowRider-keskukset ovat aina esitelleet flowboardausta omana uutena lajinaan. FlowRidereissä on havaittu ettei siinä taiteilu ole varsinaisesti surffauksen tai minkään muunkaan perinteisen lautailulajin kaltaista. Eivätkä flowboardaajatkaan ole aina muiden lautalajien harrastajia, vaan FlowRidereille muodostuu ihan oma flowboardaajien porukka.

Flowboardaamaan lähtiessä kannattaakin unohtaa perinteisiin lautailulajeihin liittyvät odotukset. Flowboardaus ei käy varsinaisesta lajitreenistä minkään muun lautailulajin harrastajalle.

Flowboardaaminen on kuitenkin erinomaista tasapainotreeniä. Siitä onkin yleisellä tasolla hyötyä kaikkien lautailulajien harrastajalle. Tai ainakin se tuo vaihtelua oman ykköslajin hinkkaamiseen.

"Periaatteessa tällainen alamäessä vedessä lautailu on surffausta. Varsinainen laudalla oleminen ja käännösten tekeminen FlowRiderissä on kuitenkin ehkä perinteisistä vesilautailulajeista lähimpänä wakeboardingia", Jari-Pekka Korjus arvioi. Hän työskentelee Pyhtäällä flowboardopettajana ja surffiyrittäjänä helsinkiläisessä Arctic Surf Shopissa.

FlowRiderissä käännöstä ei tehdä surffauksen tavoin laudan peräosaa ja peräosan eviä käyttämällä. FlowRiderissä on vettä vain muutamia senttejä, joten pienikin evä rikkoisi ohuen vesivirran alla olevan muovikankaan. FlowRidereissä saakin käyttää vain erityisiä evättömiä flowboardinglautoja.

Flowboardingissa liikekin on pakko suunnata aina alamäkeen. Surffaukseen keskeisesti kuuluvassa cutback-käännöksessä etenemissuunta ja käännös taas kohdistuukin ylämäkeen kohti aallon harjaa.

Skeittaajat ja lumilautailijatkin tekevät rampeilla, pipeissä ja muissa kaarissa surffauksen cutbackiä muistuttavia käännöksiä. Vauhdilla jyrkkään ylämäkeen lautaileminen ja sen seinämässä tiukan käännöksen kanttaaminen luo kaarissa lautailemisen tunnelman.

FlowRiderin hieman kaareva vesimuovimäki onkin surffista tai kaarista tykkäävien lautailijoiden näkökulmasta petollinen. FlowRiderin kaaressa kun ei voi suunnata ylämäkeen lainkaan vaan suunta on pidettävä aina osittain alamäkeen päin.

Flowboardauksen käännökset ja laudalla oleminen muistuttavatkin laskemista tasaisessa rinteessä. Vertailukohtana käy pujottelu lumilaudalla ja mäenlasku longboard-rullalaudalla. Tai tasaisessa vedessä tapahtuva wakeboarding.
 

Luvassa ollieita ja laudan pyöritystä

Flowboardingin tasaisessa rinteessä laskettelua muistuttavaan käännöstekniikkaan kyllästyisi nopeasti. Onneksi flowboardingin ytimessä ovatkin pelkän pujottelun sijaan temput. Hyppytemput tuovat flowboardaajille haasteita vuosiksi.

Flowboardauksen hypyt muistuttavat skeittitemppuja. Lauta nostetaan ilmaan ollieta muistuttavalla ponnistuksella. Ilmassa lautaa voi pyöritellä eri tavoin ja hypyn aikana voi vaihtaa myös omaa asentoaan laudalla.

Hyppytemput ovat keskeisessä osassa myös flowboarding-kilpailuissa. Ehkä Pyhtäälläkin kisataan kohta flowboardauksen suomenmestaruuksista lautojen pyöriessä mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla taitavien lautailijoiden alla.

Toistaiseksi uuden lajin harrastajia on Suomessa vähän. Laji tarjoaakin aktiiviselle Pyhään kävijälle mahdollisuuden tulla nopeasti yhdeksi Suomen parhaista flowboardaajista.

Vedestä kiinnostuneiden lautailijoiden lisäksi Pyhtää houkuttelee laajemminkin kaiken kokeneita extremepäitä. Flowboardauksen lisäksi tarjolla on nimittäin tunnelilentämistäkin. Uusien erikoislajien extrememaineesta huolimatta satunnaistenkin Kymenlaakson matkaajien kannattaa harkita Pyhtäällä käymistä. Luvassa on hauskoja hetkiä ja vauhdinhurmaa.

Geolocation

Markku Jussila

Markku Jussila

Tässä Siriuksesta sitä toista heidän äärilajiaan eli tunnelilentoa:

Flowboardaus uppoaa itseen kyllä tunnelilentoa paremmin. Ja surffi tai muut luonnossa tapahtuvat vielä sitäkin paremmin. Mutta ehkä sitä tulee marraskuun pimeydessä vielä eksyttyä Siriuksen FlowRideriin tasapainoilemaan.