Pyöräilijän kaupunkilomatärpit, osa II: Tukholma

Teksti ja kuvat: Eeva Helle

 

Oivallisen Tallinnan reissun jälkeen oli aika kääntää etupyörä kohti toista lähellä sijaitsevaa pyöräily-ystävällistä kaupunkia, Tukholmaa.

Porukkamme oli kasvanut hieman, ruotsinlaivan kolisevan rampin ylitti viitisentoista pyöräilijää. Osa meistä osallistuisi Tukholmassa pidettäviin pyörälähettien Euroopan mestaruuskisoihin, osa tyytyisi seuraamaan kisoja. Monet odottivat myös piipahduksia sympaattisissa kahviloissa, museoissa ja ajelua pitkin kaunista kaupunkia.

Tukholmassa pyöräily on sujuvaa ja helppoa. Hyväkuntoisia pyöräteitä riittää, eikä liikenne ajoradallakaan ole kaoottista, joten niitä pitkin voi huristella rauhassa. Tukholman pyörätieverkosto näyttää netissä tältä.

Tukholmassakin voi päätyä kantamaan pyöriä portaita pitkin, kuten meille kävi etsiessämme lyhyintä reittiä Fotografiska-museolta hotellillemme.

 

Iso ja monipuolinen kaupunki fillarimatkailijalle

Kaupunki on yllättävän iso. Vaikka olen siellä jo aika paljon ajellut, tuntuu, että vieläkin on paljon täysin uusia paikkoja tutkimatta. Tukholmassa ei kuitenkaan tarvitse ajaa itseään läkähdyksiin kokeoakseen niin kaupungin hulinaa kuin rauhallista luontoa – erilaisia miljöitä löytyy helposti, lyhyiden ajomatkojen päässä.

Vikingin terminaalilta pääsee hujauksessa rantaa pitkin keskustaan. Jos kaipaa rauhallisempaa meininkiä, matkaa on helppo jatkaa esimerkiksi Skansenin saarelle. Sieltä löytyy paitsi idyllinen Rosendahls Trädgård, kahvila luomu- ja kasvisruoan ystäville, myös muutamia perinteisiä Tukholman nähtävyyksiä, kuten Vasa-laivamuseo, Abba-museo ja lasten museo Junibacken.

Jos kaupungilla pyöräillessä alkavat kumit vajua, apua löytyy Tukholmassa paristakymmenestä pumppauspaikasta.

Vanhan kaupungin löytöjä, kauniita polkupyöriä.

 

Putiikkifiilistelyä ja vanhan kaupungin helmiä

Kisahulinan lisäksi ehdimme kurkkailla muuallekin. Pyöräkaupoista kävin tällä reissulla piipahtamaan vain yhdessä mutta se olikin mitä mahtavin kohde. Vanhassa kaupungissa sijaitsevasta Gamla Stan Cykel -liikkeestä löytyi paljon kaikkea tyylikästä, sekä Tallinnan tapaan suomalaisillekin tuttuja merkkejä, kuten Pelagon polkupyöriä. Liike on vastikään muuttanut uusiin, suurempiin tiloihin. Tutustumisen arvoinen, tyylikäs putiikki!

Saapumispäivänämme laiva-aamisen sijaan kävimme nauttimassa aamukaffet pyöräilyhenkisessä Cyckel Cafe Le Mond -kahvilassa Folkungagatanilla. Se oli myös lähettikisojen aamupalojen järjestäjä. Kahvila sijaitsee lähellä Vikingin satamaa Södermalmilla. Pyöräteemaisen sisustuksen keskellä voi nauttia erittäin maukkaasta purtavasta, hyvästä kahvista. Smoothiefania säväytti kahvilan mahtava smoothietarjonta!

Pyöräintoilijan unelmakahvila: Cyckel Cafe Le Mond Tukholman Folkungagatanilla.

Pikkuputiikkifani saattaa tykätä etenkin Södermalmin alueesta, josta löytyy kaiken näköistä pientä vaate- ja sisustuskauppaa, kierrätyskampetta, houkuttelevia luomukauppoja ja viehättäviä pieniä puistoja. Kannattaa vaellella edestakaisin etenkin Folkungagatanin ympäristössä ja sen eteläpuolella.

Tukholmassa kaikki on niin tyylikästä, myös pyöräily! Muutama vuosi sitten osallistuimme kavereiden kanssa Tukholman vuosittaiseen Bike in Tweed -tapahtumaan. Syksyinen tapahtuma oli aivan huikea. Etenkin paikalliset olivat sonnustautuneet viimeistä hiussuortuvaa myöten tyylikkäästi! Tänä vuonna ajot järjestetään syyskuun 27. päivä, vielä taitaa ehtiä mukaan, jos vanhat pyörät ja tweed-tyyli kiinnostavat!

Menneen ajan eleganssia ei vuosisadan takaa vaan Tukholman Bike in Tweed -tapahtumasta viime syksyltä.

 

Pyörälähettien kisoissa pyöräily ja kaupunkikulttuuri paiskaavat kättä

Pyörälähettien EM-kisoissa oli tiivis ohjelma. Kilpailuun kuului esimerkiksi alley cat -nimellä tunnettu vauhdikas kaupunkisuunnistus ja hill sprint -mäkimittelö kaupungin eteläpuolella sijaitsevalla laskettelurinteellä. Pääralli puolestaan huristeltiin yliopistoalueella keskustasta pohjoiseen. Omassa rallissaan kilvoittelivat myös kuormapyöräilijät.

Iso osa tapahtumaa on yhdessä hengailu ja uusiin samanhenkisiin ihmisiin ihmiseen törmääminen. Vaikka kampea pyöritetään kisasarjoissa tosissaan ja kuntoa vaaditaan, liian vakavaa ei meininki ole.

Lähettien kisaan osallistui noin 300 kilpailijaa ympäri Eurooppaa. Suomalaisista finaaliin ja 50 parhaan joukkoon pyöräilivät Pablo Laune ja Paavo Järvenpää. Lisäksi helsinkiläinen Paulus Palmqvist pokkasi mukavan tyypin erikoismaininnan, The Nicest Messenger -palkinnon.

Vasemmalla kuormapyöräkisaan valmistautuu Paulus Palmqvist kannustusjoukkoineen. Oikealla lähettikisoissa suomalaisista parhaiten pärjännyt Pablo Laune.

Tukholmaan pääsee toki lentäenkin, mutta laiva taitaa vetää pitemmän korren. Merimatka vaatii toki enemmän aikaa, mutta toisaalta on mukavaa ja kätevää, että pyöriä ei tarvitse pakata vaan ne voi ajaa suoraan autokannelle. Sekä Viking Line että Silja Line saapuvat aivan keskustan tuntumaan, josta on hyvä jatkaa matkaa. Viikkarilla pyöräpaikka maksoi 8 euroa per suunta.

Merimatka kannustaa pysähtymään, nauttimaan hetkestä, ystävistä, maisemista.

Tukholmassa riittää hyviä pyöräilykelejä usein pitkälle syksyyn, joten länsinaapurin kaunista pääkaupunkia ehtii vielä hyvin tutkimaan!

Suomalaisille fillarimielisille löytyy tosin kiinnostavaa nähtävää tänä syksynä vieläkin lähempää. Seuraavaksi porukkamme suuntaa Helsingin Bio Rexiin Bicycle Film Festival Helsinkiin. Tapahtuma järjestetään 29.-30. elokuuta 2014.

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä