Polkujuoksijan bucket-list: 5 kohdetta, jotka jokaisen tulisi kokea

Yhteistyössä: Saleduck

Polkujuoksijan onneksi Suomessa metsää riittää silmän kantamattomiin ja edellytykset lajin harrastamiselle maassamme ovat monella tapaa erinomaiset. Metsissämme on tiheä polkuverkosto ja jokamiehenoikeuksien ansiosta kaikissa metsissä saa juosta vapaasti. Myös neljä vuodenaikaa tuovat lajiin vaihtelua ja pitävät näin maastossa juoksemisen mielenkiintoisena ympäri vuoden. Siinä missä Suomessa lajin suola ovat kantojen ja kivien värittämät metsäpolut, muualla maailmassa maastojuoksun viehätys perustuu usein mäkiin, vuoristomaisiin rinteisiin tai muilla tavoin haastaviin olosuhteisiin. Kokosimmekin kaikille polkujuoksun ystäville viisi kohdetta, joissa juokseminen mullistaa takuulla pohjolan tasaisiin kuusimetsiin tottuneen harrastajan käsityksen maastossa juoksemisesta – ja tuo mukaan ripauksen extremea.

 
1.Mont Blanc, Chamonix, Ranska

Relaan lukijoille Chamonix on vuosien varrella tullut hyvinkin tutuksi suosittuna vapaalaskukohteena, mutta samoista henkeä salpaavista maisemista löytyy myös erinomaiset puitteet trailrunning harrastamiselle. Mont Blancin varjossa juostessa korkeuseroja on luvassa kertaheitolla kunnolla lisää Suomen maastoihin verrattuna, eikä maisemiin ehdi takuulla kyllästyä polkujen johdattaessa juoksijan läpi alppikylien ja -niittyjen. Chamonixissa on mahdollista haastaa itseään toden teolla, sillä näissä maastoissa juostaan yksi maailman vaativimmista ultramaratoneista ja myös Killian Jornet viihtyy tunnetusti harjoittelemassa Mont Blancin rinteillä.

 

 
2. Grand Canyon, Yhdysvallat

Maailman seitsemän luonnonihmeen joukkoon luettava Grand Canyon sekä sitä ympäröivä kansallispuisto kokonaisuudessaan on näkemisen arvoinen paikka harrastipa polkujuoksua tai ei, mutta maastojuoksija pystyy kokemaan tämän suositun vaellus- ja turistikohteen täysin toisella tavalla kuin kukaan muu. Juoksemalla Colorado-joen uurtaman jyrkkäreunaisen kanjonin reunalta reunalla pystyt yhdessä päivässä aistimaan kaikki Grand Canyonin sävyt, miljoonien vuosien aikana muotoutuneet päätä huimaavan korkeat seinämät sekä valtavat kivimuodostelmat. Kanjonin reunalta reunalle vievä polku on noin 39 kilometriä pitkä ja mikäli siltä tuntuu, takaisin päin pääsee aina samaa reittiä pitkin tuplaten hauskuuden.
 

 
3. Atacama, ChilePääosin Chilessä Tyynenmeren rannikolla sijaitseva Atacaman aavikko tuo listalle mukaan aimo annoksen äärimmäisyyttä. Atacamaa pidetään maapallon kuivimpana alueena ja väitetään jopa, että eräillä aavikon alueille ei ole satanut koskaan. Ei siis ihme, että jopa Marsin olosuhteisiin rinnastettava alue toimii näyttämönä yhdelle maailman vaativimmista ultrajuoksuista, joka kuuluu legendaariseen 4 Deserts -kilpailuun, joka kuljettaa osallistujat läpi neljän 250 kilometrisen aavikon. Ryan Sandesin mukaan Atacamassa juokseminen on kuin juoksisi kuussa, mutta alueen ainutlaatuinen luonto, jossa suola-aavikot kohtaavat lumihuippuiset tulivuoret sekä turkoosina ja pinkkinä kimmeltävät vuoristojärvet sopii myös rennompaan harrastamiseen.

 

 
4. Pöytävuori, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Kapkaupungin liepeillä sijaitseva Pöytävuori on yksi pakollisista nähtävyyksistä kaikille Etelä-Afrikkaan matkaaville, mutta polkujuoksijalle paikallisen maamerkin näköalojen kokeminen kaapelihissillä kymmenien muiden turistien kanssa ei riitä. Alueen luonto on kirjaimellisesti ainutlaatuinen sillä siellä kasvaa kasveja joita ei löydy mistään muualta maailmasta ja siellä voi törmätä Suomen metsiä erikoisempiin eläimiin, kuten,kalliotamaaniin. Ei siis ihme, että vuori ympäristöineen lukeutuvat Grand Canyonin ohella maailman seitsemän luontoihmeen joukkoon. Pöytävuoresta ihanteellisen kohteen juoksille tekee erityisesti se, että ylös nousee useita reittejä, joista Platteklip Gorge on helpoin ja suosituin.

 

5. Fuji, Japani

Noin 100 kilometriä Tokion ulkopuolella sijaitseva Fuji on Japanin korkein vuori, jonka siluetin tunnistaa sen symmetrisistä rinteistä sekä katkaistun näköisestä laesta. Puolet vuodesta lumihuippuisena näyttäytyvä vuori on maan suosituin turistikohde ja sen huipulle nousee vuosittain yli 200 000 ihmistä – eikä ihme, sillä huipulle pääsemine ei vaadi erityistä vuorikiipeilytaustaa. Vuoren keskivaiheille asti nousee päällystetty tie, mutta paikoittain reitit ovat kuitenkin melko jyrkkiä ja kivisiä. Niistä saapuvat kuitenkin nauttimaan vuosittain myös lukuisat juoksijat, joiden mukaan paikoittain vaativissa olosuhteissa juoksemista helpottavat silmiä hivelevät maisemat, joiden siniset järvet miellyttävät takuulla myös tuhansien järvien maan asukkien silmiä.

Mikäli jokin näistä kohteista sai sinut lisämään uuden polun bucket-listillesi  voit säästää matkakuluissa käyttämällä alennuskoodeja.

 

 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä