Pallaskite-enduro PAKE 2016

Teksti ja kuvat: Tomi Tähti

Kestävyysleijahiihdon  maailmancupin osakilpailu järjestettiin 22.4-23.4.2016 Pallaksella.

Pake oli kestävyysleijahiihdon maailmancupin kauden kolmas ja samalla viimeinen osakilpailu. Maaliskuussa kilpailtiin Venäjällä Onego järvellä (Toke) ja pari viikkoa aiemmin Norjan Varangerissa (Vake).  Kilpailut käydään kahden henkilön joukkueissa. Osanottajia Pallaksella oli Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Romaniasta ja tietenkin Suomesta. 

Kilpailun järjestävän osapuolena toimi Leijakoulu Lappis joka on jo monena vuonna pitänyt samoissa maisemissa erittäin suosittuja Pallas Kiteweek ja Springcamp tapahtumia. Edellä mainituista tapahtumista saadut kokemukset ovat antaneet hyvän pohjan Paken järjestelyjä varten.

Kestävyysleijahiihdon kiertue sai tänä vuonna myös virallisen kite enduro world cup arvon.

Vake on järjestetty nyt jo kahdeksan kertaa ja Toke vuodesta 2012 lähtien. Pake taas on ensimmäistä kertaa järjestettävä kilpailu ja samalla reitiltään monipuolisin. Vakessa

kilpailu tapahtuu ylängöllä, jossa nousut ja laskut eivät ole niin jyrkkiä kuin Pallaksen maastossa. Toke taas ajetaan järven jäällä, jossa korkeuseroja ei ole laisinkaan. Pallaksen metsäiset osuudet tuovat myös oman mausteensa kisaan. Kaikilla osakilpailuilla on omat haasteensa, mikä tekee sarjasta erittäin mielenkiintoisen ja varmasti erottelee jyvät akanoista.

Kyllä näissä maisemissa kelpaa kilpailun jos toisenkin järjestää.

Lähtö tapahtui hotelli Pallakselta ja kääntöpiste sijaitsi Pyhäkeron  päällä, matkaa linnuntietä kertyy noin 50km yhteen suuntaan. Kisan kesto oli kolmekymmentä tuntia, lähtö tapahtui kello kahdeksan perjantai aamuna ja päättyi kello kaksi lauantai päivällä. Ilta kymmenen ja aamu kuuden välinen aika joukkueiden oli vietettävä paikallaan. Kilpailussa oli tarkoitus taittaa niin pitkä matka kuin tuossa ajassa olosuhteiden puitteissa olisi mahdollista. Kisa-alue koostui kolmesta tarkastuspisteestä, jotka sijaitsivat Montelline majalla, Hannukurussa ja Sioskurussa. Ounastunturin laella sijaitsevan kääntöpisteen jälkeen lähdettiin palaamaan takaisin Pallaksen poroaitaa kohden, jossa oli kisa-alueen toinen kääntöpiste. Joukkueita seurattiin GPS-seurantajärjestelmän avulla ja kisan edistymistä oli mahdollista seurata reaaliajassa myös netissä.

Kisan aikana joukkueet olivat omavaraisia. Mitään ulkopuolista apua ei saanut käyttää tai vastaanottaa. Joukkueiden oli kannettava mukaan tarvittavat välineet liikkumista, yöpymistä ja ruokailua varten. Vaikka reitin varrella on monta hyvää autiotupaa, ei niiden antamia yöpymis- tai ruuanlaittomahdollisuuksia saanut käyttää. 

Olosuhteista riippuen liikkumiseen tunturissa sai käyttää leijoja tai talvikäyttöön tehtyjä purjeita, suksia, lumilautaa tai lumikenkiä.  Monilla olikin mukana kahdet sukset, tukevammat paremmin leijan ja rinteiden voimia kestävät laskettelu- tai telemarksukset ja toiset kevyemmät tunturi- tai maastohiihtosukset. Leijojen määrää ei ollut rajattu, mutta johtuen kevyistä tuuliolosuhteista moni otti vain kaksi leijaa mukaan matkalle välttääkseen ylimääräisen painon. Joukkueiden oli startattava mukanaan 38kg pakollisia varusteita, johon ei ole laskettu leijojen, trapetsien, suksien tai päällä olevien vaatteiden ja monojen painoa. Käytännössä kaikilla joukkueilla oli mukanaan kaksi ahkiota tai rekeä. 

Keliolosuhteet kilpailuun olivat melko helpot. Aurinko paistoi molempina päivinä lähes pilvettömältä taivaalta, lämpö huiteli 0°c ja -6°c välillä ja lumi oli kohtuu kovaa, joten suksien kanssa ei upottanut juuri ollenkaan. Suurin vaara kilpailijoille tällä kertaa oli polttaa nenänsä, jos ei muistanut käyttää aurinkorasvaa.   

Tuulen puolesta olosuhteet olivat kevyet. Perjantaina tuuli tuli luoteesta, mikä tarkoitti sitä, että kilpailijoiden olisi pitänyt nousta vastatuuleen luovimalla. Useimmat valitsivatkin hiihtämällä etenemisen leijan sijaan. Vain pari joukkuetta turvautui leijaan heti startissa, mikä pudottikin heidän sijoitustaan joukon hännille.

Tähän leijalla ajeluun paloi kymmenen minuutin etumatka. 

 

Ensimmäiselle tarkastuspisteelle tultiin Petäjän voiman ollessa johdossa, kun Kites on fire oli lyhyen leijakokeilunsa aikana onnistunut tuhraamaan 10min etumatkan 15min takaa-ajo matkaksi.

Kilpailun alusta lähtien kävi selväksi että erot venähtävät pitkiksi ja olosuhteiden puolesta ne, joilla on hyvät hiihtovälineet ja kunto, tulisivat olemaan vahvoilla. Ensimmäisen ja viidentenä olleen ero oli tunti, kun matkaa oli taitettu 10km.Loppukisa olikin sitten Kites on firen juhlamarssia. Jo ennen toista tarkastuspistettä ero oli muuttunut takaa-ajo asetelmasta kahdenkymmenen minuutin etumatkaksi, eikä loppupäivä muuttanut järjestystä kärjessä sen suhteen.  Eroa ensimmäisellä ja toisella oli päivän päätteeksi lähes 20km. Hyvät välinevalinnat käytännössä ratkaisivat kisan jo ensimmäsenä päivänä ykkössijan osalta.

 

Luistelusukset ja hyvä kunto olivat tänä vuonna voittamaton yhdistelmä.

Ilta kymmeneltä järjestys oli seuraava:

1. Kites on fire.

2.  Petäjän Voima

3. Pushing the Limits

Lauantaipäivä valkeni myös erittäin aurinkoisena ja onneksi myös tuulta oli enemmän. Käytännössä kaikki muut paitsi ykkössijaa hallitseva Kites on fire pääsivät ajamaan leijoilla kisan loppuun asti. Toisesta sijasta käytiinkin sitten tiukka kisa aivan loppumetreille asti, kun Pushing the limits painoi viimesellä kilometrillä ohi Petäjän voimasta heidän joutuessaan välinerikon uhriksi johon oli tuhraantunut kaksikymmentä minuuttia. Kuuleman mukaan ahkion kiinnitys oli pettänyt ja sitä oli jouduttu hakemaan alarinteestä. Viimeisellä tarkastuspisteellä ero oli loppujen lopuksi seitsemän minuuttia Pushing the limitsin hyväksi. Myös takana käytiin tiukka taistelu viimeisistä sijoista.  Venäjän naiskaksikko Belka & Strelka  nousi  toiseksi viimeiseltä sijalta kahdeksanneksi tuulen noustessa.  Suurin osa kilpailijoista päätyikin toiselle tarkastuspisteellä, jonka sijainti metsässä teki leijojen laskusta melko haastavaa. Moni joukkue oli päättänyt puristaa viimeisille metreille ja puissa roikkui loppujen lopuksi yhtäaikaa viitisen leijaa.

Viimehetken puristukset ennen maalia Petäjän voiman Valtteri Rantala (etualalla) yrittää parhaansa mutta teknisten murheiden aiheuttamat viivästykset antoivat Pushing the Limitsin – Kai Schröderille ja Janne Riiheläle mahdollisuuden nousta kilpailun kakkosijalle.

Pallas kite-enduro oli monessakin mielessä onnistunut kilpailu jo heti ensimmäisenä järjestämiskertanaan. Kelit suosivat, eikä suurempia ongelmia kilpailuorganisaatiossakaan tullut ilmi. Jälkipalaverissa monet joukkueet toivoivat, että kisa olisi ollut kestoltaan pidempi, mikä on ensi vuotta silmällä pitäen varmasti hyvä ajatus. Pallas kite-enduro oli hieno lopetus hyvälle talvikaudelle. 

Paken kolmen kärki Kites on fire keskellä. Hitusen kyllä alkoi huomaamaan että pitkä kisa oli ottanut omansa.

 

Paken lopputulokset olivat seuraavat

1. Kites on Fire – Keijo Alila ja Jussi Tanskanen Suomi

2. Pushing the Limits – Kai Schröder ja Janne Riihelä Suomi

3. Petäjän Voima – Valtteri Rantala ja Lauri Marjanen Suomi

4. Severyane -  Eduard Radaev ja Maksim Ignatov Venäjä

5. Jazz skis -  Andrei Zudov ja Dmitriy Bubnovikov Venäjä

6. Jetsport – Viacheslav Shemyakin ja Boris Filimonov Venäjä 

7. Snowkite Angels - Raimo ja Christelle Selén Suomi / Ranska

8. Belka Strelka – Mila Polyakova ja Evgeniya Kotlyarova Venäjä

9. Team Rovaniemi – Miikka Kursula ja Juho Huhtalo Suomi

10. Daccic-Team – Galu Alexandru-Ulise ja Staicu Augustin Romania

11. Virus Team – Ambruster Valeriu ja Miclea Adrian Romania

12. Team Rewindr&Relaa – Petteri Lajunen ja Anssi Pesonen Suomi

 

Seka/Naistensarja järjestys oli seuraava

1. Snowkite Angels - Raimo ja Christelle Selén Suomi / Ranska

2. Belka Strelka – Mila Polyakova ja Evgeniya Kotlyarova Venäjä

Snowkite Angels Pyhäkeron päällä tältä kaksikolta ei hymy hyytynyt edes loppumetreillä.

 

Pakessa ratkottiin myös maailmancupin kokonaisjärjestys kymmenen kärjen osalta oli

1. Severyane -  Eduard Radaev ja Maksim Ignatov Venäjä

2. Pushing the Limits - Kai Schröder ja Janne Riihelä Suomi

3. Kites on Fire - Keija Alila ja Jussi Tanskanen Suomi

4. Norwegian Express – Tomas Sorensen ja Klemet Store Norja

5. Belka Strelka – Mila Polyakova ja Evgeniya Kotlyarova Venäjä

6. Snowkite Angels - Raimo ja Christelle Selén Suomi / Ranska

7. Jetsport – Viacheslav Shemyakin ja Boris Filimonov Venäjä

8. Sky-Country – Maxim Maximov- Kirill Litvinov Venäjä

9. Yes – Aleksey Korlko ja Svetlana Freeder Venäjä

10. edis Whiteot; team Sweden – Richard Wemerson Ruotsi

 

Pallas oli muutakin kun kisaa, samaan aikaan järjestetty Pallas Springcam tarjosi osallistujilleen unohtumattoman kokemuksen kun tällä kertaa pilvetkin malttoivat pysyä poissa. 

 

 

Lisää infoa kisasta:

http://www.pallaskite-enduro.net/

http://trans-onego.ru/en/toke.html

http://www.vake.no/index.php/aboutvake

 

Geolocation
Käyttäjän Markku kuva

Markku