Paljonko eurolla saa korkeuseroa?

Mitä se laskettelu oikein maksaa? Ja minkälaista vastinetta rahoille Suomessa saa? Kaivoimme esiin faktatietoa suomalaisten hiihtokeskusten kärkikymmeniköstä ja vertailimme päivälippujen hintoja keskusten puitteisiin.

Paljonko eurolla saa korkeuseroa? 

Yksinkertaisin vertailukohta lienee suhteuttaa keskuksen korkeusero hissilipun hintaan. Näin siinä kävi:

Ylläksellä saa eurolla 12 metriä korkeuseroa, Levillä kahdeksan metriä ja Pyhällä seitsemän metriä (korkeusero/päivälipun hinta).

 

Entäpä hissikapasiteetti?

Vai olisiko reilumpaa laskea, paljonko hissilippu tarjoaa hissikapasiteettia? Tämän laskelman tulos on samansuuntainen edellisen kanssa:

Ylläs on ykkönen myös kapasiteettivertailussa, kakkonen on Levi ja kolmonen Ruka (hissikapasiteetti/päivälipun hinta).

 

Muita muuttujia

Olisiko oikeampi vertailukohta hinnalle kuitenkin rinteiden lukumäärä? Ja onko hinnan vertaaminen keskuksen puitteisiin edes oikeudenmukaista? Tuleeko lomasta onnistunut ja rahoille eniten vastinetta, kun hinta on mahdollisimman halpa?

Eipä taida olla ja tulla. Kyllä loman onnistumisessa ja vastineen saamisessa rahoille on paljon enemmän kysymys olosuhteista, palvelusta ja muista tekijöistä kuin pelkistä hinnoista ja mitattavista muuttujista. 

Laskettelussa on kysymys elämyksistä ja ihmisten kohtaamisista. Niitä on mahdotonta toimittajan laskuosaamisella arvottaa.

 

Lähde: Kymmenen Suomen suurinta keskusta ja niiden rinnefaktat on poimittu SHKY:n ski.fi-palvelusta ja hissilippujen hinnat keskusten nettisivuilta. Muista, että ostamalla liput netistä, säästät monessa keskuksessa hissilippujen hinnoissa!

 

Antti Laiho

Madsen

Paljonkohan Talmassa tulee metrille hintaa? Tai Niksissä jos midille sattuu? Kallis se on kyllä kertanousuna.

Antti Laiho

Arvasin, että tätä joku kysyy! Niinpä laskin ne valmiiksi: Chamonix’ssa suhdeluku korkeuseron ja unlimited-päivälipun hinnan välillä on 48,8 m/€ ja Talmassa 1,8 m/€.

Madsen

Kiitos matemaatikolle! Paljonkohan kalja maksaa eri keskuksissa? Relaa voisi tutkia!

Ruoskaaja
Käyttäjän Ruoskaaja kuva

[quote=Antti Laiho]

Arvasin, että tätä joku kysyy! Niinpä laskin ne valmiiksi: Chamonix’ssa suhdeluku korkeuseron ja unlimited-päivälipun hinnan välillä on 48,8 m/€ ja Talmassa 1,8 m/€.

[/quote]

Talman kohdalla kaiketi tarkoittanet, että 180cm/€!

möykky

Joskus tuli pähkäiltyä samansuuntasia laskelmia, kun olin Levillä lipunmyyjänä. Ja tulin samaan tulokseen Einsteinin kans, kaikki on suhteellista. Tuulipäivinä oli huipulla pari-kolme hissiä kiinni, niin ei olis saanu täyttä hintaa periä lipusta, vaikka silti hissejä ja rinnemetrejä oli enemmän käytössä, kuin monessa keskuksessa yhteensä. Ja vähintään samaan, jopa halvempaan, hintaan.

Kaljan hinnalla ei ole väliä, kunhan sitä vain saa :D

blur-

Joku kysyi kaljan hintaa? Kallein on Koli: erikoisoluet alkaen 10e ja pieni hanabisse yli 7e. Fullpipe nostaa hintoi!

jariarkko

Mielenkiintoisia lukuja! Hauska olisi myös tietää, että missä keskuksessa saa rahalla eniten verttiä ottaen huomioon hissijonot ja nopeudet. Tai ihan ensiksi voisi ehkä miettiä sitä, että missä saa eniten verttiä päivässä. Aina silloin tällöin sitä löytää 700-metrisen nopean tuolihissin, hauskassa rinteessä ja ilman ruuhkaa. Juhlaa.

Entä onko palstalaisilla verttiennätyksiä päivässä? Aika monethan noita träkkää, olisi mielenkiintoista kuulla millaisissa luvuissa liikutaan ja missä ne on saavutettu. Itse en ole juuri ehtinyt noita mittailemaan, viitisen kilometriä on jonain päivän joskus tullut off-piste korkeuserometrejä kuitenkin. Kiinnostaisi siis se rinteessä saatu korkeuserometrimäärä per päivä.

tiki

Levin palkissa lukee 5.4 vaikka taulukon data (ja palkin korkeus) sanoo 8.3. Aijaijai, tarkkuutta! Vanhana tieteellisten julkasujen esitarkastajana sanon että revise and resubmit!

En usko ennenku nään ja kun nään ni en usko silimiäni...

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Harrastelijatason haikkausta Tamokdaleniin: viikon nousumetrit/viikon reissun koko hinta: keskimäärin 5 km vertikaalia ja vajaat 500E - aika kilpailukykyinen noihin verrattuna, tosijätkät tietty tuplaa nämä nousut :-).

Mikko Piironen

[quote=blur-]Joku kysyi kaljan hintaa? Kallein on Koli: erikoisoluet alkaen 10e ja pieni hanabisse yli 7e. Fullpipe nostaa hintoi![/quote]

Mut niistäpä saakin s-bonusta!

ylläsjari

Noita vuorokausi verttejä kertyy ihan mukavasti esim Ylläksen 24 h laskutapahtumassa. Joukkeemme keräsi viime vuonna rennolla tahdilla muistaaksi reilut 130 nousua 24 tuntiin, eli 134 x 420 m = 56 280 m... Yksilösarjan voittaja (Uskin Janne, toisena Adju) vetivät karvan vaille 140 nousua, eli korkeuseroa vielä vähän enemmän. Laskukilometrejä tuli n 300, eli Ylläkseltä Ouluun ;) Tänä keväänä taas mennään, voi tulla kokeilemaan. Viime vuonna Gondoli pyöri lähes täydellä nopeudella, joten paljon enempää ei nousuja tällä systeemillä ehdi tekemään, mutta aina voi vähän petrata...

ylläsjari

ja tuo kaikki päivälipun hinnalla, hehe... varmaan edullisin päivälippu, verttimäärä suomessa ;) Ylläs on Ykkönen!

Sami Repo
Käyttäjän Sami Repo kuva

Olisko mitään järkeä lisätä lipun hintaan matkakustannuksia? Lähirinteet näyttäisivät tuolloin aikalailla erilaisia lukemia ja lapin rinteet häviäisivät Keski-Euroopan mäille.

ecky
Käyttäjän ecky kuva

[quote=Sami Repo]Olisko mitään järkeä lisätä lipun hintaan matkakustannuksia? Lähirinteet näyttäisivät tuolloin aikalailla erilaisia lukemia ja lapin rinteet häviäisivät Keski-Euroopan mäille.[/quote]

Lähirinteet = Lapin rinteet. En ihan tajua mitä ajat takaa.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

jaakko

[quote=ecky]Lähirinteet = Lapin rinteet. En ihan tajua mitä ajat takaa.[/quote]

no kieltämättä aika eteläsuomalainen näkökulma, mutta kyllähän valtaosalle suomalaisista alpit tarjoaa saavutettavampaa, halvempaa ja parempaa hiihtoa sekä palveluita kuin lappi. kävisin toki pyhällä tai ylläksellä jos matkaa olisi vartti, mutta en näe mitään mieltä lähteä sinne etelä-suomesta. olen mielessäni profiloinut sen ryhmälle joka haluaisi olla itävallassa vetämässä kaljaa mutta ei uskalla lähteä koska ei osaa sitä siellä tilata..

kilpuri

[quote=jou001]
no kieltämättä aika eteläsuomalainen näkökulma, mutta kyllähän valtaosalle suomalaisista alpit tarjoaa saavutettavampaa, halvempaa ja parempaa hiihtoa sekä palveluita kuin lappi. kävisin toki pyhällä tai ylläksellä jos matkaa olisi vartti, mutta en näe mitään mieltä lähteä sinne etelä-suomesta. olen mielessäni profiloinut sen ryhmälle joka haluaisi olla itävallassa vetämässä kaljaa mutta ei uskalla lähteä koska ei osaa sitä siellä tilata..[/quote]

Mitkä keskukset Alpeilla olisivat yhtä helposti ja joustavasti saavutettavia kuin Lapin keskukset? Sellaiset olisi juuri haussa ja pistin kyselyä sellaisista: http://www.relaa.com/forum/mestat/50472

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

[quote=jou001][quote=ecky]Lähirinteet = Lapin rinteet. En ihan tajua mitä ajat takaa.[/quote]

no kieltämättä aika eteläsuomalainen näkökulma, mutta kyllähän valtaosalle suomalaisista alpit tarjoaa saavutettavampaa, halvempaa ja parempaa hiihtoa sekä palveluita kuin lappi. kävisin toki pyhällä tai ylläksellä jos matkaa olisi vartti, mutta en näe mitään mieltä lähteä sinne etelä-suomesta. olen mielessäni profiloinut sen ryhmälle joka haluaisi olla itävallassa vetämässä kaljaa mutta ei uskalla lähteä koska ei osaa sitä siellä tilata..[/quote]

Meni kyllä pahasti pieleen tuo profilointi.

ylläsjari

Henkilökohtaisesti tulisi Talma jällein kalleimmaksi jos noita matkoja mietitään, asuinpaikkavalintakysymys ;)
Otetaanpa muuten vertailuun vielä päivälippuhinnan lisäksi kausilipun hinta / kauden pituus ja vaikkapa rinnekilometrit. Ylläs taitaa viedä jälleen voiton, kausilipun ennakkohinnan oltua esim tälle kaudelle 308,- euroa. Laskukautta hissien avustuksella riittää yhteensä n 5,5 kuukautta eli reilut 160 päivää marraskuun puolivälistä toukokkuun alkupuolelle. Päivähinnaksi aktiiviselle harrastajalle tulee siten alle 2,- euroa, ei paha ;) Lisäksi tästä kotosalta tonnin-kahden vertit (Lyngen) mukavan pikku 4 h autoajelun päässä ja kiikkuminen vuorelle ei taaskaan maksa mitään. Kannattaisiko harkita vaikka etätöitä tunturien kainalossa??? Nooh, kunhan kiusaan, mutte elämä on valintoja. Ja reissaan se Alpeille, Japaniin tms se minäkin joka talvi, vaihtelu virkistää...

jaakko

[quote=matti]Meni kyllä pahasti pieleen tuo profilointi.[/quote]

myönnän että tarkoituksella vähän syyllistyin provoiluun, mutta ei varmaan kellekään ole epäselvää mitkä on olleet esikuvat kun esim Leviä on kehitetty:

http://kalamuija.blogspot.fi/2011/11/levi.html

ja kyllähän homma toimii kaupallisesti ilmeisen hyvin.
varmaan lapissa käydään edelleen myös tunturissa hiihtelemässä murtsikkaa ym. mutta valtaosaa keskuksista kehitetään juuri päinvastaiseen suuntaan kuin kuvittelisin tämän käyttäjäryhmän oikeastaan toivovan.

mikä on sinun tulkintasi tilanteesta?

jaakko

[quote=kilpuri]
no kieltämättä aika eteläsuomalainen näkökulma, mutta kyllähän valtaosalle suomalaisista alpit tarjoaa saavutettavampaa, halvempaa ja parempaa hiihtoa sekä palveluita kuin lappi...a..[/quote]

Mitkä keskukset Alpeilla olisivat yhtä helposti ja joustavasti saavutettavia kuin Lapin keskukset? Sellaiset olisi juuri haussa ja pistin kyselyä sellaisista: http://www.relaa.com/forum/mestat/50472[/quote]

minun mielestäni esim genevestä on tilataksivuoroja kaikkiin ranskan lähiseudun keskuksiin, tosin hinta kahdelta on herkästi sama kuin viikon autovuokra.
juuri viikko sitten maanantaina morzinen kabiinin ala-asemalta geneveen check-in -tiskille kesti autolla jotain 1,5h, tosin meilläkin on noi autonvuokraukset olleet niin turkkilaista toimintaa viime aikoina että bussikyyti alkaa olla hermojen kannalta ehkä parempi valinta.

ecky
Käyttäjän ecky kuva

[quote=matti][quote=jou001][quote=ecky]Lähirinteet = Lapin rinteet. En ihan tajua mitä ajat takaa.[/quote]

no kieltämättä aika eteläsuomalainen näkökulma, mutta kyllähän valtaosalle suomalaisista alpit tarjoaa saavutettavampaa, halvempaa ja parempaa hiihtoa sekä palveluita kuin lappi. kävisin toki pyhällä tai ylläksellä jos matkaa olisi vartti, mutta en näe mitään mieltä lähteä sinne etelä-suomesta. olen mielessäni profiloinut sen ryhmälle joka haluaisi olla itävallassa vetämässä kaljaa mutta ei uskalla lähteä koska ei osaa sitä siellä tilata..[/quote]

Meni kyllä pahasti pieleen tuo profilointi.[/quote]

Tuossa profiloinnissa meni sekaisin mäenlasku ja kaljanjuonti. Ensimmäistä ei voi harrastaa tasamaalla, kun taas jälkimmäistä voi harrastaa vaikka lähimmässä karaokebaarissa.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

jaakko

[quote=ecky][quote=matti][quote=jou001][quote=ecky]Lähirinteet = Lapin rinteet. En ihan tajua mitä ajat takaa.[/quote]

no kieltämättä aika eteläsuomalainen näkökulma, mutta kyllähän valtaosalle suomalaisista alpit tarjoaa saavutettavampaa, halvempaa ja parempaa hiihtoa sekä palveluita kuin lappi. kävisin toki pyhällä tai ylläksellä jos matkaa olisi vartti, mutta en näe mitään mieltä lähteä sinne etelä-suomesta. olen mielessäni profiloinut sen ryhmälle joka haluaisi olla itävallassa vetämässä kaljaa mutta ei uskalla lähteä koska ei osaa sitä siellä tilata..[/quote]

Meni kyllä pahasti pieleen tuo profilointi.[/quote]

Tuossa profiloinnissa meni sekaisin mäenlasku ja kaljanjuonti. Ensimmäistä ei voi harrastaa tasamaalla, kun taas jälkimmäistä voi harrastaa vaikka lähimmässä karaokebaarissa.[/quote]

niin. koska suurella osalla jengistä menee. ja suhteellisesti enemmän tätä jengiä (suomalaisista) lomailee lapissa kuin alpeilla. henkilökohtaisesti olen oikean harrastuspaikan valinnasta juuri samaa mieltä kanssasi, mutta voiko 50000 piirimyyjää (sori..) toisaalta olla väärässä?

jos toimitus olisi ottanut esim 3 laaksoa mukaan tuohon m/€ vertailuun, siellä vertailuluku olisi luokkaa 40m/€. toinen mielenkiintoinen luku voisi olla rinnekilometrit/€. tässä kotirinteessä päivälipulla saa 3km, 3 laaksossa jotain 600km ja hintaero taitaa olla 10€.. eli jos aikoo harrastaa hiihtoa niin tasamaa ei tosiaan ole oikea valinta niinkuin sanoit.

(tästähän tulikin kipakampi vääntö yhdestä sivulauseesta. pahoittelen jos olen pahoittanut jonkun mielen. )

ecky
Käyttäjän ecky kuva

[quote=jou001][quote=ecky]
Tuossa profiloinnissa meni sekaisin mäenlasku ja kaljanjuonti. Ensimmäistä ei voi harrastaa tasamaalla, kun taas jälkimmäistä voi harrastaa vaikka lähimmässä karaokebaarissa.[/quote]

niin. koska suurella osalla jengistä menee. ja suhteellisesti enemmän tätä jengiä (suomalaisista) lomailee lapissa kuin alpeilla. henkilökohtaisesti olen oikean harrastuspaikan valinnasta juuri samaa mieltä kanssasi, mutta voiko 50000 piirimyyjää (sori..) toisaalta olla väärässä?

jos toimitus olisi ottanut esim 3 laaksoa mukaan tuohon m/€ vertailuun, siellä vertailuluku olisi luokkaa 40m/€. toinen mielenkiintoinen luku voisi olla rinnekilometrit/€. tässä kotirinteessä päivälipulla saa 3km, 3 laaksossa jotain 600km ja hintaero taitaa olla 10€.. eli jos aikoo harrastaa hiihtoa niin tasamaa ei tosiaan ole oikea valinta niinkuin sanoit.

(tästähän tulikin kipakampi vääntö yhdestä sivulauseesta. pahoittelen jos olen pahoittanut jonkun mielen. )[/quote]

Lapin keskusten ongelma ei ole yksinomaan keskusten hinnoittelu, korkeuserometrien vähyys ja ikivanhat ankkurihissit, vaan myöskin se, että lunta on melko vähän ja kotimaiset VR ja Finnair eivät hirveästi edistä Lapin matkailua hinnoittelullaan.

Lapissa taitaa monelle olla lähirinteitä fiksumpi vaihtoehto käyttää Ruotsin ja Norjan puolen keskusten palveluita. Kotimaan merkittävimmät keskukset kun kaikki (ilmeisesti SHKY:n ohjeistuksen mukaisesti) laskivat lastenlipun vaatimuksen 6-vuotiaisiin tuossa noin neljä vuotta sitten. Esimerkiksi Ounasvaaralla 6-vuotiaan päivälippu on 28 euroa, kun aikuiselle se on 33 euroa ja toisaalta vaikkapa Svanstein Skissä tuon ikäinen laskee ilmaiseksi 190 kr hintaisen pvälipun lunastaneen vanhempansa seurassa.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson

 

b3

Ja suomen rinne"ravintoloiden" ruoka on kyllä ihan kauheeta törkyä.

LS |Õ_Õ|
Käyttäjän LS |Õ_Õ| kuva

Jotenkin välilasku ja vehnäolut Münchenin kentällä houkuttaa enemmän kuin kahvi Kuopion ABC:llä, vaikkei siinäkään mitään vikaa ole.

44 metriä/€ oli tulos 6 pv lipulla Les Arcsissa (lipulla sai ilmaisen päivän Tignes/Vas d'Isere ja 3 laaksoa)

Yhdellä laskulla (Aiguille Rouge -veto) sai 2031 metriä, aikaa paloi melkein kolme varttia.

Päivittäin tuli noin 5k verttiä, vajaa 50 laskukilometriä.

Muttei kaikkea voi laskea €/metreiksi.
Muuten alkaa moottoritie/tunneli-kuittipino liikaa ketuttaa.

Roninmäki

Artikkelin aihealueessa pysyen olisi kiva saada esim. relaa.com sivulle rinteiden kattavia korkeustietoja. Korkeuseroja ei jostain syystä haluta kertoa vaan useinmiten kerrotaan vain pituudet.

Nyt Relaa.com:ssa oli sentään korkeimman rinteen pituus. Senkin osalta voi esim. Rukalla kysyä, että onko se yksi rinne, jos pehmeällä lumella taikka vastatuulella pitää rinteessä antaa sauvoilla vauhtia.

mammu

Munchenin kautta esim. Zillertal ja Skiwelt ovat puoleen päivään mennessä saavutettavissa. Iltapäivällä pitää kolmen jälkeen lähteä pois.

Mikko Piironen

Lufthansan aamukoneelta ehtii hyvällä tuurilla kymmeneksi Skiweltiin. Varsinkin jos matkustaa monot käsimatkatavarassa, vuokraa sukset/laudan ja ajaa ns. "takakautta" jos Münchenin kehätie on tukossa. Käsimatkatavaran kanssa iltakoneelle voinee lähteä neljän jälkeen. Eli ihan hyvän laskupäivän saa, mutta saman päivän lentolippujen hinnat vaan tuppaa olemaan kalliita.