Lisähiutale, jakso 8: Väkevä luonto ja voimaannuttava kiltti

Hiutaleen suksimatkalaisten Jan-Erik "Blumi" Blombergin, Arto "Ape" Majavan ja Jani "Nyykkari" Nygårdin matka jatkuu tällä viikolla Skotlannin ylämaille.  

Tässä tekijöiden tunnelmia, joita ei itse ohjelmassa nähdä.

 

 

Mitä ja missä?

Marokon vuoristomajalla kolmikko bongasi brittiläisestä haikkailulehdestä potentiaalisen skottihiihtokohteen, Suilven-vuoren. Sumuisten saarten keli kuitenkin yllätti, eikä vuorelle ollut asiaa.

"Skotlannissa on todella vyöryvarmaa, eli varmaa että vyöryy", Blumi kommentoi saaren olosuhteita. Tyypillisesti silloin, kun Skotlannissa sataa lunta, myös tuulee reilusti. Suilvenille lumi tuli 40 m/s tuulen kanssa.

Vuorihiihtosuunnitelman peruunnuttua Blumi, Ape ja Nyykkari suuntasivat Glencoen hiihtokeskukseen, jossa he kohtasivat mm. paikallisen herrasmiehen, joka aikoinaan oli ollut keskusta rakentamassa.

Skotlannin sää jatkui loppureissunkin vaihtelevana. Paikallisia laskijoita lumisade miellytti, mutta sinkkikelissä, kosteudessa ja tuulessa matkalaiset olivat hieman ihmeissään. Toisaalta luonnon voima teki heihin myös suuren vaikutuksen.

"Skotlantia on pakko hehkuttaa jykevänä luontokokemuksena. Skotlanti on yksi niistä mestoista, joissa voi todella tuntea luonnon läsnäolon. Se on lähes Islannin veroinen."

Skotlannissa voi samana päivänä kokea tuulen, sateen, auringon – ja kaikki neljä vuodenaikaa. Erityisesti tuulen voima oli melkoinen. Blumi kertoo, että Loch Ness -järvellä aallot nousevat korkeammiksi kuin Helsingin edustalla koskaan.

"Kun tuuli menee järven pinnalla ja niityillä, on se ihan mieletöntä."

Erityistä

Koko kolmikko hankki Skotlannista kiltit – ja mieltyi niihin.

"Kiltissä tulee eri tavalla voimakas fiilis kuin missään muussa vaatteessa. On ihan turha nauraa, että miehillä on hame", Blumi sanoo.

"Kiltti on voimallistava vaate, vaikkei meillä ollut edes puukkoa vyöllä. Ei siis ihme, että Braveheartissa vedetään niin hyvin. Kiltissä tulee vahva fiilis."


Hiutale lauantaisin kello 18.30 JIM-kanavalla. Uusinnat sunnuntaisin (klo 10.10) ja maanantaisin (klo 12.45). Jaksot nähtävissä myöhemmin myös Ruutu.fissä.

Lisähiutaleessa Jan-Erik Blomberg kertoo lauantaisin nähtävän uuden Hiutale-jakson taustoista Relaan lukijoille. Seuraavassa jaksossa matkalaiset suuntaavat Islantiin.


Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38314.0

Antti Laiho