Lisähiutale, jakso 7: Lumen etsintää idän junilla

Kreikan jälkeen Hiutaleen trion, eli Jan-Erik "Blumi" Blombergin, Arto "Ape" Majavan sekä Jani "Nyykkari" Nygårdin oli tarkoitus jatkaa matkaa Georgiaan. Edessä oli kuitenkin pari hidastetta. Ensinnäkään sinne ei ollut satanut lunta, ja toiseksi Ateenassa oli jälleen lakko, eikä mikään toiminut.

Tässä tekijöiden tunnelmia, joita ei itse ohjelmassa nähdä.

 

Mitä ja missä

Tuumaustauon ja lipputiskijonotuksen jälkeen suuntana olikin Romania.

"Bukarestissa oltiin aika äimänä, että mitäs tässä nyt sitten keksitään. Yritettiin kehitellä Bukarestissa jotain, mutta ilman paikallistuntemusta on vaikea tietää, mitä pitäisi tehdä tai minne mennä", kertoo matkaseurueen kapteeni Blomberg.

Bukarestin tunnelma ei muutenkaan vakuuttanut.

"Siellä huijataan jatkuvasti länsimaalaista, mikä tietysti on odotettavissa, mutta vähän ärsyttävää silti noin pidemmän päälle. Jos luulet, ettei huijattu, niin sitten oli huijattu jo kahteen kertaan. Taksikyydin lisäksi piti maksaakin yhtäkkiä siitä, että matkatavarat kuljetettiin myös. Kaikenlaista."

Bukarestista joukkiomme otti junakyydin Sinaiaan. Hidas juna vei keskell ei mitään, vuoret paistoivat kivisinä, Nyykkarilla oli flunssa ja tykkilumi oli tylsää.
"Kreikassa satoi silloin hillitön dumppi, mutta emme sentään halunneet tehdä tuplajaksoa sieltä."

 

Tuumaustauko osa kaksi. Bulgarian Bansko sijaitsee aivan Kreikan rajalla, joten matka kohti lumisadetta alkoi yöjunalla.

"Aamulla Sofiassa etsiskelimme länsimaalaisia kirjaimia, mutta löysimme yhden ukon, joka oli tullut kolme päivää junalla Moskovasta asti päästäkseen laskemaan Banskoon. Siinä oli jo tekemisen mallia."

Sinänsä junalla huristelu oli Blombergin mielestä virkistävää.
"Euroopassa etäisyydet ovat niin lyhyitä, että rautateitä pitkin pääsee liikkumaan aika sujuvasti. Tulee sellaista matkailufiilistä."

Banskossa ongelmana olivat heikot pohjat rinteessä. Jään päälle oli satanut lunta, eikä offareille ollut metsäpätkiä lukuun ottamatta menemistä.
"Siellä sitten hiihdeltiin tiheiden vuoristomäntyjen päältä ja alta, jotta pääsimme kuvaamaan. Sinänsä Bansko vaikutti paikalta, jonne voisi mennä uudelleenkin. Hyvät profiilit ja halpa hintataso."

 

Erikoista

Banskossa Hiutale-porukan hotellin omistaja keitteli ja tarjoili omia juomiaan.

"Idässä alkoholia ei mitata senttilitroissa, vaan grammoissa. Perusshotti rakia oli kymmenen grammaa, eli noin desin verran. Ihan hyvää juomaa", Blumi kertoo.

 

Hiutale lauantaisin kello 18.30 JIM-kanavalla. Uusinnat sunnuntaisin (klo 10.10) ja maanantaisin (klo 12.45). Jaksot nähtävissä myöhemmin myös Ruutu.fissä.

Lisähiutaleessa Jan-Erik Blomberg kertoo lauantaisin nähtävän uuden Hiutale-jakson taustoista Relaan lukijoille.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38236.0

Arttu Muukkonen