Lisähiutale, jakso 2: Afrikkalaista hiihtokulttuuria etsimässä

Viime viikolla alkanut Hiutale-matkailuohjelma jatkuu tänään JIM-kanavalla uudella jaksolla, jossa Jan-Erik "Blumi" Blomberg, Arto "Ape" Majava ja Jani "Nyykkari" Nygård suuntaavat Afrikan lumille Marokkoon. 

Tässä tekijöiden tunnelmia, joita ei itse ohjelmassa nähdä:

Missä?

Hiutale-ohjelman kolmikko lensi ensin Marrakechiin ja jatkoi sieltä lumen perässä Atlas-vuorille. 

Viime talvi oli kuitenkin Marokossa yhtä vähäluminen kuin Alpeilla. Niinpä paikallinen hiihtokeskus Oukaimeden oli suljettu.

"Olisi ollut mielenkiintoista laskea siellä pari päivää ja nähdä paikallista hiihtokulttuuria, mutta tällä kertaa ei sinne ollut asiaa", Blumi muistelee.

Lumiraja Atlas-vuorilla oli noin 3000 metrissä, joten seuraavaksi suunnaksi valittiin Pohjois-Afrikan korkein vuori, 4167-metrinen Jebel Toubkal. Parinkymmenen kilometrin lähestymisen kolmikko tallusteli reput selässä kivikkoista vuoripolkua pitkin. Aasit kantoivat sentään suksia. Välietappina toimi Club Alpin Francais -vuoristomaja 3200 metrin korkeudessa.

"Vuoret ovat upeat ja topista oli hyvät näkymät joka suuntaan. Hyvänä lumitalvena Atlas-vuoret olisi loistava skinnailumesta."

Vaikka laskut Marokossakin jäivät Kanarian tapaan vähiin, ei se Blumia suuremmin harmittanut.

"Joskus se menee näin. Tiesimme jo etukäteen, että vain jos käy hyvä munkki, voi matkan jokaisesta kohteesta löytyä hyvää hiihtoa. Mutta olihan se toki epätodennäköistä."

Erityistä

"Jos suunnittelee Marokkoon lähtöä, ei sinne kannata mennä ilman ranskan tai arabian kielen taitoa", Blumi opastaa. "Marokko on eksoottinen mesta ja etenkin Apella oli pohjoisen poikana Marrakechissa hermoissa pitelemistä, kun meteli oli kova ja jengi repi koko ajan." 

Repiminen johtui siitä, että matkalaisille yritettiin myydä milloin mitäkin: huiveja, hedelmiä tai vaikka kiviä. Värikkäät untuvatakit Afrikassa viestittivät tehokkaasti, että tässä menee joukko turisteja.

Lisäjännitystä aiheutti viimetalvinen tilanne arabimaissa yleisesti: samaan aikaan kun Hiutale oli Marokossa, alkoi Tunisiassa kansannousu ja tunnelma Marokossakin kiristyi. 

"Marakechissä kävimme aamukahvilla kahvilassa, joka sittemmin räjäytettiin."

Lisäjännitystä Blumi, Ape ja Nyykkari saivat itse asiassa kokea jo matkalla seuraavaan hiihtokohteeseensa, Dubaihin. Reitin Marokosta Arabian niemimaalle piti kulkea Kairon kautta, mutta väkivaltaisuuksien puhjettua Egyptissä olikin välilasku Libyassa. 

"Sekin lentokenttä on sittemmin pommitettu", Blumi pyörittelee päätään.

Hiutale lauantaisin kello 18.30 JIM-kanavalla. Uusinnat sunnuntaisin (klo 10.10) ja maanantaisin (klo 12.45). Jaksot nähtävissä myöhemmin myös Ruutu.fissä.

Lisähiutaleessa Jan-Erik Blomberg kertoo lauantaisin nähtävän uuden Hiutale-jakson taustoista Relaan lukijoille. Seuraavassa jaksossa siirrymme Dubaihin.

PS. Hiutaleen omat kotisivut ovat avautuneet osoitteessa www.hiutale.com. Kannattaa tutustua!

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37706.0

Antti Laiho