Kysy tietäjältä: Vyöryykö nyt poikkeuksellisen paljon?

Lumivyöryt ovat viime päivinä nousseet otsikoihin valtamediassa. Onko tässä talvessa jotain poikkeuksellista vai mitä on tekeillä? Relaan lumitietäjä, Jarkko-Juhani Henttonen vastaa.

"Tässä talvessa on poikkeuksellista se, että sataa paljon lunta. Joidenkin mediassa esitettyjen väitteiden mukaan tämä on esimerkiksi Itävallassa lumisin talvi 45 vuoteen. Monien hiihtopummien mukaan tämä on lumisin talvi koskaan, mutta tuo väite johtunee siitä, että pummien perspektiivi on lyhyempi kuin vaikka ilmastotieteilijöiden. Joka tapauksessa tänä talvena sataa paljon lunta.

Ja kun sataa paljon lunta, tapahtuu paljon lumivyöryjä. Mitä enemmän lunta sataa sitä isompia vyöryt myös ovat. Mitä enemmän ja isompia vyöryjä, sen enemmän ja suurempaa tuhoa ne voivat aiheuttaa.

En tiedä, onko tänä talvena tapahtunut enemmän onnettomuuksia, mutta siltä vaikuttaisi. Tältä vaikuttaa mm sen perusteella, mitä saadaan mediasta kuulla, mutta kyllä myös oman kokemuksenikin perusteella. Muutamaan vuoteen kukaan tuntemani ei kuollut vyöryissä, tänä talvena sen sijaan näin on käynyt.

Onnettomuuksien nouseminen otsikoihin on taas oma asiansa, jolla ei ehkä ole mitään tekemistä lumivyöryjen ja vyöryonnettomuuksien syntymekanismien kanssa, vaan ennemminkin sen kanssa, mistä media on kiinnostunut.

Minusta on täysin luonnollista, että onnettomuuksista uutisoidaan. Eihän tässä kuitenkaan sen kummemmasta asiasta ole kysymys kuin minkä tahansa muun onnettomuuden kohdalla. Oma asiansa on, että toimittajien asiantuntemus ei ole tässä maassa välttämättä kovin korkealla tasolla. Mutta ei minusta suomalaiselta toimittajalta semmoista voi vaatiakaan. Vielä eri asia on sitten se, kuinka ammattitaitoisia toimittajat ovat. Eli esimerkiksi miten hyvin he tulkitsevat asian puitteissa haastattelemiensa sanomisia ja viestivät niitä eteenpäin.

Henkilökohtaisesti olen ehdottomasti sitä mieltä, että on vain hyvä, että näistä onnettomuuksista puhutaan mahdollisimman laajalti. Ehkä sen ansiosta tietoisuus lumivyöryihin liittyvistä riskeistä ja vaaroista lisääntyy ja vyöryalueilla liikkuvat ihmiset toimivat paremmin. Näin turvallisuus lisääntyy ja onnettomuusriskit pienenevät."

Jarkko-Juhani Henttonen

Lumilautailija Jarkko-Juhani Henttonen on vapaalaskun pioneeri, joka on edistänyt ja kehittänyt lajia niin laskijana, kouluttajana, oppaana, tapahtumajärjestäjänä, toimittajana, tuottajana, julkaisijana ja tutkijana kuin lajin harmaana eminenssinäkin sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Jarkko-Juhani on yksi Relaan edeltäjän, Rakka.netin perustajista.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39735.0

Antti Laiho