Kysy tietäjältä: Lumiturvallisuustaitojen päivitys nyt?

Sulan maan aikaan lumiturvallisuustaitoja voi, ja myös kannattaa, kehittää opiskelemalla asiaa eri lähteistä. Vyörykirjallisuus on tietysti tärkein lähde, mutta toki voi perehtyä myös esimerkiksi säätä käsitteleviin kirjoihin.

Koska toiminnan turvallisuuteen ei tiedoilla lopulta, karrikoidusti sanottuna, ole minkäänlaista vaikutusta, kannattaa tutustua lähemmin itseensä. Homman juju on nimittäin siinä, että me itse päätämme, menemmekö me lumivyöryyn vai emme. Tämä kuulostaa ehkä älyttömältä – mitä se tavallaan onkin – mutta me pitkälti ohjaudumme tai päädymme tilanteisiin muulla tavoin kuin tietoisen, järkeen perustuvan päätöksentekoprosessin seurauksena. Näin ei kuitenkaan tapahdu sattumalta. Jokaisella seurauksella on syynsä, ja tilastothan osoittavat että noin 90 prosenttisella todennäköisyydellä vyöryonnettomuuteen on syynä uhrin oma toiminta.

Tämän takia turvallisuuden kannalta on keskeistä tietää ja ymmärtää mahdollisimman paljon esimerkiksi siitä, mikä sinne mäkeen ajaa, miten asioista ajatellaan, miten päätöksiä tehdään, mitä tunteet ovat ja kuinka ja miten ne meihin vaikuttavat. Itsetuntemus on ihan yhtä tärkeää kuin itsen ulkopuolisen maailman tuntemus.

Jarkko-Juhani Henttonen

Lumilautailija Jarkko-Juhani Henttonen on vapaalaskun pioneeri, joka on edistänyt ja kehittänyt lajia niin laskijana, kouluttajana, oppaana, tapahtumajärjestäjänä, toimittajana, tuottajana, julkaisijana ja tutkijana kuin lajin harmaana eminenssinäkin sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Jarkko-Juhani on yksi Relaan edeltäjän, Rakka.netin perustajista.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37817.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä