Kurkistus ensi talveen – Vyöryreppuja, vaatteita, splittejä ja vähän muutakin Isposta

Ispon ehdoton varustehitti olivat lumivyöryreput. Vaikka varsinaisia laukaisu- ja pallosysteemin valmistajia on vain muutamia, alkaa lisensoinnin kautta "ilmapalloreppuja" olla lähes jokaisella reppumerkillä.

Myös eri merkit laajentavat tuotevalikoimiaan hanakasti. Esimerkiksi lähes jokainen suksimerkki myy laskulaseja omalla brändillä, samoin kypäriä. Vaatepuolellekin on monella  kovan kaman valmistajalla haluja. Rinteeseen voi tästä talvesta alkaen mennä jo esimerkiksi Headin vaatteissa. Pian tarjolla on myös mm. Atomicin ja Black Diamondin teknisiä vapaalaskuvaatteita. Vaatekaupan uskotaan avaavan uusia markkinoita – vaikkei se varmasti helppoa ole.

Ja ettei tarina mene aivan pehmoiluksi, löytyy raportin loppupuolelta vielä muutamat kovat kamat: yhdet monot, pari splitboardia ja vielä sauvat kaupan päälle.

 

ABS-integraatio

Vyöryreppujen edelläkävijä, saksalainen ABS on kehittänyt ilmapallojaan jo yli 25 vuoden ajan. Tällä kaudella ABS:n teknologiaa hyödynsi jo muutama muu reppuvalmistaja ja ensi syksynä tarjonta vain laajenee. ABS:n ilmapalloja on integroitu ainakin Atomicin, Arvan, Bergansin, Dakinen, Evocin, Haglöfsin, Headin, Mountain Hardwearin, Ortovoxin, Quicksilverin, Salewan, Salomonin ja The North Facen reppuihin.  

 

Ortovox Freerider ABS 26

Ortovox on vienyt ABS-integraation askelta pidemmälle ja kehittänyt siitä oman Modular Airbag Safety Systeminsä. Helposti irrotettava ja kompakti ilmapallo-osa laukaisimineen on asennettavissa viiteen eri reppumalliin. Ja reppujahan Ortovox osaa tehdä. Vaikutuksensa tähän on varmasti silläkin, että Ortovox kuuluu samaan yritysryppääseen reppuvalmistaja Deuterin kanssa. 

Mammut Ride 22 R.A.S.

Mammutin (Snowpulse) vyöryrepuissa on ensi talvena tarjolla neljä mallia, joista airbag-systeemin saa irrotettua ja siirrettyä toiseen reppuosaan. Removable Airbag System pakkautuu repun yläosaan ja olkaviilekkeisiin. Laukaistuna ilmatyyny suojaa myös niskaa, päätä ja rintakehää. R.A.S.-reppumallien koot vaihtelevat 15 litrasta 35 litraan. Uutta on myös kevyt hiilikuitupatruuna, joka on 200 grammaa tavallista teräspatruunaa kevyempi.

Haglöfs Rando Suit

Haglöfs uudistaa mallistoaan ja sen jaottelua eri käyttötarkoituksiin. Kokonaan uusi mallisto on nimeltään Rando. Rando-malliston erikoisuus on Rando Suit -haalari. Ranso Suit on Haglöfsin kaikkien aikojen kevyin ja hengittävin vedenpitävä asu. Rando Suit on kolmikerroskuori, jonka kalvona on hyvin hengittävä Gore-Tex Active. Ylimääräiset höyryt voi päästää pihalle kainalo- ja reisivetoketjujen kautta.

 

Salomon Quest Motion Fit Jacket

Salomon haluaa panostaa paljon tuotteidensa istuvuuteen on kyse sitten kovista välineistä, kuten monoista, tai vaatteista ja varusteista. Quest Motion Fit -takissa on kiinnitetty erityistä huomiota kaavoitukseen, jolla pyritään takaamaan paitsi istuvuus myös erinomainen liikkuvuus. Esimerkiksi takin selkä on leikattu kaarevaksi, jolloin se ei nouse alaselästä kumarruttaessa tai kiristä hartioista eteenpäin kurotettaessa. Silti selässä ei ole "tyhjää pussia".


Marmot Isotherm Hoody

Marmotin Isotherm Hoody yhdistää hengittävyyden ja lämpimyyden. Isotherm Hoody ei siis ole vain pullea taukotakki, vaan sitä voi käyttää myös aktiviteetin aikana. Takin salaisuus on Polartecin uusi Alpha-rakenne, jonka ansiosta materiaali hengittää merkittävästi perinteisiä, lämmittäviä kuituvaatekerroksia paremmin. Takin uloin kangas on kevyttä, mutta kestävää Pertex Quantumia. 


 

Peak Performance Black Light 4 Season Jacket

Peak Performancen Black Light 4 Season Jacket osoittaa, että yksinkertainen ja hyväksi havaittu toiminnallisuus on vielä arvossaan. 4 Season Jacketista on karsittu pois kaikki turha, tehty yksityikohdat ja toiminnallisuudet huolella ja käytetty laadukkaita materiaaleja, kuten Gore-Tex Prota. Lopputuloksena on kevyt, tekninen kuoritakki, joka sopii ympärivuotiseen käyttöön.


The North Face Free Thinker

Muistatko vielä Scot Schmidtin? Jos olit ehtinyt unohtaa yhden vapaalaskun esi-isistä, palautuu herra todennäköisesti mieleen The North Facen uuden laskuvaatemalliston myötä. The North Facen uusi Steep Series -vapaalaskumallisto on saanut vaikutteita menneistä ajoista. Vanhoja aikoja on aistittavissa esimerkiksi voimakkaissa, selvästi rajatuissa värikentissä. Toinen merkin historiasta kumpuava design-elementti ovat kuusikulmaiset muodot, jotka viittaavat merkin 70-luvulla lanseeraamiin, edistyksellisiin kupolitelttoihin.

Free Thinker -takki on tekninen kolmekerroskuoritakki Gore-Tex Pro -kalvolla. Normaalien toiminnallisuuksien lisäksi siinä on mm. eristetty, vedenpitävä puhelintasku. Kuvassa olevan naistemallin ohella takista on saatavilla miesten versio.


Salomon Quest Max

Salomon paini muutama vuosi sitten pienimuotoisen laatu- tai imago-ongelman kanssa: käyttöön pääsi monoja, joissa tech-insertit eivät toimineet. Vaikka ongelma koski vain hyvin rajattua tuotetta ja muutamaa monoparia, vetäytyi jättimerkki kuitenkin kyseisiltä markkinoilta. 

Nyt ongelmat on selätetty ja Salomon palaa randomonomarkkinoille ensi syksynä. Quest Maxin pohjat ovat vaihdettavissa tavallisen alppipohjan ja randopohjan välillä.

 

Burton Landlord Splitboard

Burton on kehittänyt ensi talvelle uuden Landlord-splitin yhdessä Terje Haakonsenin kanssa. Laudan Balanced Freeride Technologyn ansioista sen luvataan käyttäytyvän kovalla alustalla kuin normitwini, mutta pehmeässä perä tippuu alas Fishin tapaan. Laudassa hyödynnetään Voilen splittikiinnikkeitä ja siteet liikkuvat Burtonin kiskoilla.

 

K2 Kwicker

K2 integroi uudessa splitboard-systeemissä laudan, siteen ja monon yhdeksi kokonaisuudeksi. Laudan kiinnityksessä hyödynnetään Voilen splittiosaamista, mutta sidesysteemi on kuin tuulahdus menneistä: sehän on K2:n Clicker-steppariside! Sidejärjestelmä on helppokäyttöinen ja kevyt. Hiihtomoodista laskumoodiin – ja toisinpäin – vaihdetaan vaivatta. Kwicker-systeemin kanssa voi käyttää K2:n kolmea eri lautamallia.

Jones Snowboards Ultracraft

Jeremy Jonesin nimikkolautamerkki vahvistaa jalansijaansa Suomessa, kun Heaven Distribution aloittaa sen maahantuonninn. Etenkin spliteistään tunnetun merkin yksi mielenkiintoisista uutuuksista on ultrakevyt, hiilikuiturakenteinen Ultracraft.

 

 

Black Diamond Carbon Compactor

Ja splittilaskijoilla pitää luonnollisesti olla ylämäkiä varten luotettava sauva, joka kuitenkin laskuissa pakkautuu pieneen tilaan. Sen tarpeen ajaa varmasti Black Diamondin Carbon Compactor. Sauva pakkautuu kolmeen osaan omalaatuisella tavalla – taittelemalla – ja on kevyt (520 g).

 

Lue myös Relaan kaksi aiempaa Ispo-raporttia:

Kurkistus ensi talveen – kevyitä ja leikkisiä suksia Ispo-messuilla

Kurkistus ensi talveen – Monoja ja siteitä Ispo-messuilta

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44542.0

Antti Laiho