Kurkistus ensi talveen – Monoja ja siteitä Ispo-messuilta

Helmikuun alussa urheiluala kokoontui jälleen vuoden suurimmille messuille, Ispoon, Müncheniin. Nähtävillä oli kaikkea ensi kauden todellisesta myyntitavarasta tulevaisuuden visioihin ja epätoivoisiin yritelmiin. Näytteilleasettajia messuilla oli kaikkiaan 2481, joten jokaisen putiikin kiertäminen tuskin onnistui keneltäkään.

Keskeisessä osassa messuilla olivat ensi talven uutuusvälineet, varusteet ja vaatteet. Relaa oli luonnollisesti paikalla haistelemassa uusia tuulia. Tässä ensimmäisessä Ispo-raportissa keskitytään vapaalaskuhenkisiin siteisiin ja monoihin. Ensi viikolla palataan vielä raportin kakkososalla asiaan. Silloin mukana on myös suksia, vaatteita ja varusteita.

Alpine touring -tyyppiset, jykevät randositeet jatkavat edelleen esiinmarssiaan. Myös monopuolella moni merkki panostaa alpine touringiin. AT-monoihin uskotaan, vaikka suuri osa näistä vehkeistä ei koskaan päätyisikään skintrackille. 


 

 

Dynafit Beast 16

Ensi talven erikoisin sideuutuus on Dynafitin jykevä Beast 16, jonka DIN:it ulottuvat aina 16 asti. Vain 2500 kappaleen erikoiseränä valmistettava Beast on Dynafitiksi painava, 850 grammaa, mutta ei sen olekaan tarkoitus kilpailla olemassa olevien tech-siteiden kanssa. Vertailua tulisi suorittaa pikemminkin Dukeihin, Guardianeihin ja Adrenaliineihin. Beast on matala (korkeus 23 mm takana, 17 mm edessä), mikä takaa hyvän suksituntuman. Vaikka Beastin pääpaino on alamäessä, pääsee sillä kuitenkin nauttimaan tech-siteiden kevyestä ja sujuvasta skinnaustuntumasta.

 

 

Tyrolia Ambition 

Tyrolia toi tänä talvena myyntiin Adrenalin-siteen, joka saa ensi syksynä seuraa. Duken ja Guardianin kanssa samassa sarjassa painiva Adrenalin saa rinnalleen kevyemmän Ambitionin. Touring-käyttöön tarkoitettu uutuusside muistuttaa ulkonäöltään Diamirejä. Tyrolian alppisiteistä tuttu, suksen vapaan taipumisen mahdollistava Freeflex on saatu mukaan tähänkin siteeseen. Etusiteen korkeussäädön ansiosta Ambitionia voi käyttää sekä tavallisilla alppipohjilla että kumipohjaisilla randomonoilla.

 

Atomic Tracker 13

Täksi kaudeksi lanseerattu Atomic Tracker 16 saa ensi talveksi pikkuveljen Tracker 13:n, joka sopii hyvin naisille ja kevyemmille laskijoille. Uutuus-Trackerin DIN:it ovat 5–13 (jykevämmän mallin 7–16). Jousen jäykkyys onkin keskeisin ero näiden kahden sidemallin välillä. Pientä eroa on myös siteen takaosan kiinnityksessä: siellä pikkuveljessä on väkästen välissä komposiittimateriaalia metallin tilalla. Painoeroa näillä kahdella sidemallilla ei juurikaan ole. (Salomon Guardian on sama side kuin Atomic Tracker, joten tämä uutinen koskee sellaisenaan myös Guardiania.)

 

Marker Tour EPF ja Baron EPF

Markerin sidemalliston uudistukset jatkuvat jo tällä kaudella nähtyyn suuntaan: myös Baron ja Tour levenevät samaan tapaan kuin Duke jo aiemmin. EPF-siteet (Extended Power Frame) vastaavat aiempaa paremmin leveiden suksien synnyttämiin voimiin. Niille, jotka haluavat keveyttä tai skinnaavat EPF-runkoa kapeammalla suksella (alle 88mm), on edelleen saatavilla myös perinteinen Tour-side.

 

 

Marker Lord

Kokonaan uusi side Markerin mallistossa on Jesteriin perustuva Lord. Lordin erikoisuus on etusiteen helppo korkeudensäätö: Markerin perinteisen liukulevyn korkeussäädön ohella etusiteen korkeutta voi muuttaa vaivatta vaihtamalla siteen asentoa kahteen eri korkeuteen. 

Ispo Award -palkinnon voittanut Lord mahdollistaa kumipohjien ja alppimonojen käytön helposti tilanteen mukaan. Lordista on iloa esimerkiksi hiihtokeskustyöntekijöille, jotka välillä tarvitsevat käveltävät kengät ja välillä arvostavat alppimonon suorituskykyä.

 

Plum Jak

Ranskalainen tech-sidevalmistaja Plum tuo markkinoille uuden, leveisiin suksiin suunnitellun Jak-siteen. Ja samalla Plumilta tulee myös kaikkia vanhojakin siteitä koskettava uutuus: suksijarru. Niitä ei tosiaankaan ole ranskalaisten grammanviilaajien valikoimissa aiemmin ollut. Jarru asennetaan etusiteen alle eli sen voi liittää vanhoihinkin Plumeihin.

 

K2 Pinnacle 130 ja Spyne 130

Ensi kauden odotetuin ja puhutuin monouutinen ovat K2:n monot. Yhdellä maailman suurimmista suksimerkeistä ei omaa monoa ole aiemmin ollut. Mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että talossa ei kenkäosaamista olisi: K2 on vuosien saatossa valmistanut ja myynyt miljoonia pareja rullaluistimia, lautakenkiä, Madshusin murtsikkamonoja ja Full Tiltin laskettelumonoja.

K2:n monot on suunniteltu täyttämään aktiivisen yleislaskijan tarpeet. Ne ovat toki suorituskykyisiä, mistä kertoo jo lippulaivamallien Spyne 130:n ja Pinnaclen 130:n jäykkyys, mutta erityistä huomiota niissä on haluttu kiinnittää istuvuuteen. Mallisto jakautuu miesten ja naisten all mountain -malleihin ja miesten vapaalaskumalleihin. Istuvuutta parantavat mm. lämpömuokattavat Intuition-sisäkengät ja kolme erilevyistä lestiä (97, 100 ja 102 mm). Rakenteellisesti monon joustosta on pyritty tekemään hyvin progressiivinen.

 

 

Black Diamond Factor MX 130

Black Diamondin Factor-monomallisto etenee ensi talvena kolmanteen, täysin uudistettuun kehitysversioonsa. Suksien levenemisen ja laskijaan kohdistuvien voimien lisääntymisen myötä AT-siteet ovat jämäköityneet ja nyt on monojen tukevoitumisen aika – etenkin sivusuunnassa – ajatellaan Black Diamondilla. Jämäköityminen ei kuitenkaan tapahdu ylämäkihiihdon ehdoilla: uusi mono on 100 grammaa edeltäjäänsä kevyempi ja varren liikerata tuplaantuu.

Factor-malliston notkeampi mono, Factor 110, jää pois, mutta naisten Shiva säilyy. Sekin tosin uudistetaan täysin. Factor MX -monojen mukana tulee automaattisesti vaihtopohjat sekä tech- että alppisiteille.

 

Head Venture FR 130

Head Venture pyrkii yhdistämään mahdollisimman aukottomasti AT-monon ja jämäkän yleiskengän ominaisuudet. Siinä on mm. vaihdettavat pohjat, kävelymekanismi, hyvä liikkuvuus ja nauhoitettava sisäkenkä. 

 

Dalbello Krypton Lupo SP

Dalbello lanseerasi uuden, Sean Petitin Lupo SP -promodelin Krypton-mallistoonsa. Krypton Lupo SP on isojen vuorten laskijoille suunniteltu vapaalaskumono. Muiden kolmisolkisten Kryptonien tyyliseen monoon on liitetty jämäkkä kävelymekanismi ja kumia pohjaan, mutta suorituskyvystä ei ole haluttu tinkiä. Lupon lestin leveys on 98 mm ja flex 130. 

 

Rossignol Alltrack Pro 130

Rossignolin uusi freeride-kenkämalli on nimeltään Alltrack Pro 130. Se on suorituskykyinen, kävelymekanismilla varustettu mono, jonka lesti on 100 mm leveä. Monon suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota tukevuuteen sivusuunnassa. Tässä auttaa mm Sensor Grid -muotoilu. Alltrack-monosta on tarjolla myös Alltrack Pro 110 Women -naistenmalli.

 

Atomic Waymaker Tour 110

Atomic lanseerasi Ispossa kaksi uutta touring monoa: Waymaker Tour 110:n ja Waymaker Carbonin. Monoista kevyempi (ja kalliimpi) on Tour 110. Se on kolmisolkinen randomono, jota jäykistää hiilikuituinen "selkäranka". Monon istuvuutta parannetaan mm. Intuitionin kevyellä, nauhoitettavalla ja lämpömuokattavalla sisäkengällä. Lestin leveys Waymaker Tourissa on 102 mm. Vaihtopohjan ansiosta Waymakeriin saa kiinni niin tech-siteisiin käyvät pohjat kuin kovat alppipohjatkin. 

Waymaker-monojen rinnalla Atomic myy myös muita Waymaker-varusteita. Tarjolla on esimerkiski Waymaker ABS -reppuja. Varusteet ovat selvästikin osa Atomicin konseptia laajemminkin, sillä jokaisesta laskutuotekategoriasta löytyy myös samaan tarkoitukseen sopivia muita varusteita. 

Waymaker konsepti laajenee myös tapahtumiin. Jo tänä talvena randokisaillaan Kilian Jornet'n johdolla Itävallassa. Jos haluat kaverisi kanssa mukaan, toimi nopeasti.


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44269.0

Antti Laiho