Kurkistus ensi talveen – Kevyitä ja leikkisiä suksia Ispo-messuilta

Viimeviikkoisessa Relaan Ispo-raportissa tutustuttiin ensi talven vapaalaskumonoihin ja AT-siteisiin. Nyt vuorossa on suksia. Ispo-raporttien kolmannessa ja viimeisessä osassa ihmetellään sitten ensi viikolla muita varusteita.

Lähes 2500 näytteilleasettajan tavarapaljoudesta oli havaittavissa muutamia selkeitä trendejä. Suksipuolella monet merkit nostavat esiin aiempaa enemmän suorituskyvyn sijaan laskemisen hauskuutta ja leikkisyyttä. Myös keveys on yksi tuotekehitysvalteista, mikä sinänsä on ymmärrettävää, kun sukset kasvavat ja silti niillä halutaan hiihtää myös ylämäkeen. Toki myös viimeviikkoisen raportin vapaalaskumonot ja AT-siteet ovat välinepuolella selkeä trendi.

Rossignol Soul 7

Rossignol, joka on ollut edelläkävijä perinteisestä poikkeavan sivuleikkauksen kehittelyssä, tuo ensi talvena markkinoille monipuolisen, 106 mm leveän Soul 7 -suksen. Suksessa on kärki- ja kantarocker, mutta jalkavuutta keskellä. Suksi kapenee kärjestä ja kannasta pitkältä matkalta, mutta keskellä siinä on reilusti leikkausta, 17m (180cm). Soul 7:n kärkeä ja kantaa on kevennetty hunajakennolla. Soulin naistenversio kulkee nimellä Savory 7.

Head Cyclic 115

Head uudistaa koko vapaalaskusuksimallistonsa ensi talveksi. Pääkallot saavat väistyä ja tilalle tulee pirteämmän näköisiä suksia. Cyclic 115:ssa on rockeria kärjessä ja kannassa sekä erityinen TTS-rakenne, jolla pyritään  vaimentamaan värinöitä ja lisäämään kärjen sekä kannan kiertojäykkyyttä, mutta pitämään ääripäät silti kevyinä. Vapaalaskumalliston muut sukset ovat Turbine 125, Collective 105 ja Venturi 95. 

Salomon Quest

Salomon uudistaa vapaalaskumallistoaan mm. selkeyttämällä Rocker-tuoteperhettä. Tähän asti Rocker 2:sta on löytynyt sekä täysrocker- että kärkirockerversioita. Ensi talvena fullrockerit jatkavat Rocker 2 -nimellä, mutta suorempikantaiset Rocker 2:t saavat nimekseen Quest. Malliston levein Quest, Quest 115 on sama kuin tämänvuotinen Rocker 2 115, mutta Quest 105 ja Quest 98 ovat uusia. Niissä molemmissa on hunajakennolla  kevennetty keula. Naisten Questiä vastaavat mallit ovat Stella 103, Lumen 96 ja Lux 88.

Black Diamond Revert

Black Diamondin ensi kauden sukset valmistetaan merkin omalla tehtaalla, mikä on avannut uusia mahdollisuuksia tuotekehityksessä. Yksi kautta koko uudistuneen suksimalliston kulkeva muutos on keveys. Suksien rakenteita viilaamalla painoa on saatu pudotettua alas suorituskyvyn siitä kärsimättä. Revert oli BD:n mallistossa jo tänä talvena, mutta nyt se on kokonaan uudistunut. Revert on nykyaikainen, täysrocker freetouring-suksi. Rockerin ansiosta ylös skinnatessa kitkaa on vähemmän – ja alas laskiessa hauskuus ja monipuolisuus on taattu. Suurin ero tämänvuotiseen Revertiin on uudistuneen mallin jämäkämpi kanta. 

Atomic Infamous

Vaikka tässä raportissa viihdytään vahvasti vapaalaskumaailmassa, oli messuilla tarjolla paljon muunlaisiakin suksia. Suomen oloja ajatellen esimerkiksi Atomicin uusi urbaanitwini Infamous tulee varmasti olemaan kaupallisesti merkittävä. Infamous on notkea  puuydinsuksi, jossa on parkrocker. Hinnaltaan Infamouksen luvataan kuitenkin olevan kohtuullisen edullinen. Betoniviidakkoon ei siis tarvitse suunnata kaikkein kalleimmilla hifistelysuksilla. 

K2 Annex 118

Kuten moni muukin suksimerkki, K2 erottaa freestylepainotteisen ja ison vuoren vapaalaskun mallistoissa selkeämmin toisistaan. K2:lla tästä hyvä esimerkki ovat Seth Morrisonin ja Sean Pettit'n nimikkosukset: Morrisonin Annex 118 on vakaa ja selkeästi direktionaali vapaalaskusuksi, kun puolestaan Pettit'n Pettitor on 120 mm leveä, leikkisä, iso twini. Annex-sarjassa lippulaivamallin rinnalla ovat uudet Annex 108 ja Annex 98. Pettitor puolestaan kuuluu Shreditor-sarjaan, jonka muut leikkisät backcountrytwinit ovat Shreditor 112 ja Shreditor 102.

Völkl Two

Völkl on ollut monen mielissä työkalu: suorituskykyinen ja luotettava. Nyt saksalaismerkki haluaa laajentaa tarjontaansa ja tuo markkinoille kaksi uudenlaista, leikkisää vapaalaskusuksea. One- ja Two-nimillä kulkevat sukset ovat isoja (One 116 mm ja Two 124 mm), mutta silti ne eivät ole kankeita ja hankalia. Ideana onkin, että ne sopivat kenelle tahansa. Niillä esimerkiksi siirtyy sujuvasti parkista vapaalaskuun tai rinnelaskusta puuterilumeen. Silti ne täyttävät kokeneidenkin laskijoiden tarpeet. Suksen monipuolisuuteen vaikuttaa osaltaan full rocker ja kapenevat kärki ja kanta. Ne saavat isonkin suksen tuntumaan ketterältä ja vaivattomalta. 

Völkl Katana V-werks

Völkl Katana V-werks on sukua tavalliselle Katana-vapaalaskusukselle, mutta tätä teknisempi, kevyempi ja kalliimpi. Völkl on tehnyt V-werks-erikoissuksia aiemminkin, muttei vielä koskaan vapaalaskuun. V-werks Katana on erikoisennäköinen: sen kolmiulotteinen hiilikuitukuori ohenee kärjen ja kannan reunoilta erittäin ohueksi. Silti suksen sanotaan tuntuvan jalassa Katanalta, joskin huomattavasti kevyemmältä. V-werks-suksipari on kilon tavallista Katanaa kevyempi!


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44408.0

Antti Laiho