Kokonniemi – kesäkaupungin talvinen valopilkku

Lähikeskuksilla on valtaisa merkitys suomalaiselle laskettelulle. Ihmisiä lähellä sijaitsevat laskettelukeskukset tarjoavat aktiiveille arkisen henkireiän, kasvattavat uusia harrastajia ja syöttävät harrastajia suurempiin lomakeskuksiin.

Kaikkein lähimmäs ihmisiä tulevat todelliset kaupunkikeskukset, kuten esimerkiksi Grani Kauniaisissa, Laajavuori Jyväskylässä, Hirvensalo Turussa tai Kokonniemi Porvoossa. Ihmiset asuvat aivan niiden vieressä, eikä hiihtokeskukseen menoon vaadita autokyytejä tai välttämättä edes joukkoliikennettä.

Pikkukeskuksissa ei toki automaattisesti pääse samoihin fiiliksiin kuin isommissa mäissä tai oikeilla vuorilla. Mutta voi pienissäkin puitteissa nauttia lajista. Ennakkoluuloton ja avoin asenne ratkaisee. Esimerkiksi joulun aikaan Etelä-Suomen pikkumäissä pöllyteltiin oikeasti puuteria. Sen missasi takuulla, jos aliarvioi lähimäkien mahdollisuudet.

Lähikeskukset mahdollistavat myös hyvän ja monipuolisen laskutaidon kehittämisen. Kun pelkkä vasemmalle ja oikealle kurvailu ei enää riitä, pitää kokeilla jotain uutta. Miten olisi parkki, kumpareikko, rata, lajinvaihto tai välinetestaus? Harjoittele jotain, missä olet surkea. Siihen pikkurinnekin varmasti riittää ja kehitystä tapahtuu varmasti.


Kokonniemi on keskellä Porvoota

Yksi Etelä-Suomen kaupunkikeskuksista on Kokonniemi Porvoossa. Aivan kaupungin keskustan tuntumassa, Porvoonjoen vastarannalla kohoava kukkula on viime vuosien saatossa hivuttautunut kiinni keskustaan – tai ehkä siinä on käynyt niinpäin, että keskusta on hivuttautunut kiinni mäkeen. Kokonniemen ja keskustan välistä aluetta on kehitetty rakentamalla sille asuntoja ja uusia palveluita. Matkaa torilta rinteen alle on kilometri.

Kokonniemeen onkin helppo tulla. Sujuva saavutettavuus auttaa etenkin junnuja, jotka eivät voi hypätä auton rattiin ja kaasutella maaseudun lähikeskukseen. Vielä helpommaksi nuorison elämän tekee hiihtokeskuksen välinesäilytys: Kokonniemestä saa 20 eurolla suksilleen säilytyspaikan koko kaudeksi. Suksia ei siis tarvitse raahata mukana kuljettaessa mäkeen fillarilla tai vaikka bussilla.

Juniorit ovat muutenkin Kokonniemen ehdotonta kohderyhmää. Viime aikoina keskuksessa on kehitetty erityisesti miniparkkia, jossa suorituspaikat ovat todella pieniä. Niihin uskaltaa polvenkorkuinen – tai miksei koukkupolvikin – tutustua. Keskuksen isompi parkki on ollut laskijoiden tiedossa jo pidempään ja se vetää väkeä takuuvarmasti.

Kokonniemen eturinteessä, "Isossa rinteessä" ja sen viereisessä Perherinteessä harjoittelee Slalom-66:n eri-ikäisiä ratalaskijoita. Heillä on nykyaikaiseen tapaan rento ja monipuolinen meininki: myös sukkikset ja polvarit jalassa pyöritään treenien loputtua parkin puolella. 

Kokonniemen eturinteen profiili on sellainen, että sen lopputaitteella saa tehtyä muutaman ihan hyvän ja vauhdikkaan käännöksen. Eiväthän g-voimat toki valtavia ole, mutta jotain nyt kuitenkin... Leikkaavaan rinnelaskuun kannattaakin jalkaan laittaa kääntyvät sukset, niin iloa saa enemmän.

Lähikeskuksille tyypilliseen tapaan Kokonniemessä on tarjolla peruspalvelut: vuokraamo, huolto, kahvila ja hiihtokoulu. Toki keskuksen omistajien haaveena on, että sinne saataisiin myös ympärivuotista toimintaa, kuten leirintäalue tai hotelli. Se tasaisi tulovirtaa ja helpottaisi myös keskuksen kehittämistä edelleen. Jos Kokonniemessä olisi jokin ympärivuotinen palvelu, jonka ansiosta henkilökuntaa olisi paikalla luonnostaan, voisi rinnealueelle helpommin kehittää esimerkiksi fillaritoimintaa. Yksin pyöräilyn varaan kesätoimintaa ei uskalleta rakentaa.

Kokonniemen rinteen alla olevan kahvilan suurista lasi-ikkunoista avautuu esteetön näkymä eturinteelle. Valitettavasti näkymä ja ystävällinen palvelu ovat kahvilan parasta antia. Kokonniemessä, kuten monessa muussakin suomalaisessa hiihtokeskuksessa, kahvilan menu on hyvin perinteinen: rasvankäryä ei voi välttää. Käytännössä tarjolla on joko ranskalaisia tai donitseja. Eikö oikeasti hiihtokeskusmenulle ole olemassa vaihtoehtoja? Onneksi lähikeskuksessa lasketellessa kotiruoka on lähellä.

 

Kokonniemen pikkufakta

Korkeusero: 58 m
Rinteitä: 6
Hissejä: 5
Hissilippujärjestelmä: Access


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=43947.0

Antti Laiho