Kokenut vapaalaskija Ilkka Uusitalo menehtyi Denalilla

Torstai-iltana synkkä suru-uutinen saapui Suomeen.

Oululainen kiipeilijä ja vapaalaskija Ilkka Uusitalo, 36, oli menehtynyt keskiviikkoiltapäivänä 23.5. laskiessaan Denalilla Alaskassa, Yhdysvalloissa.

Tämän hetken tietojen mukaan ryhmän kolme jäsentä oli noussut laskemaansa Orient Express-reittiä ylös, ja kaksi heistä oli päässyt Denalin huipulle asti. Sen jälkeen he ovat lähteneet laskemaan Orient Expressiä, joka on noin 1 500 metriä korkea jyrkkä seinämä.

Uusitalo kaatui noin 5400 metrin korkeudella, eikä pystynyt pysäyttämään kaatumista. Hän putosi 600 vertikaalimetrin matkan läpi osin kivisen ja jäisen laskureitin. Uusitalo putosi 20 metriä syvään railoon 4800 metrin korkeudella. Toinen ryhmän jäsen laskeutui Uusitalon luokse, kun toinen laski alas perusleiriin hakemaan apua.

Kansallispuistoalueen pelastuspalvelu saapui paikalle noin tunti onnettomuuden jälkeen, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Denalin kansallispuiston tiedottajan mukaan lumi oli seinällä kovaksi pakkautunutta, muttei jäistä. Kova lumi ei sinänsä aiheuta ongelmaa, vaikka yleensä Denalilla lasketaan myöhemmin touko-kesäkuussa, kun lumi on pinnaltaan pehmentynyttä.

 

West Rib on vaativa nousu- ja laskureitti

Orient Express on West Rib –nousureitin vierellä oleva reitti, jota kiivetään tai lasketaan harvoin. Denalin huipulle, 6198 metrin korkeuteen, kiivetään – tai trekataan - pääosin West Buttress-reittiä pitkin. West Buttress on teknisesti helpompi ja loivempi reitti kuin West Rib -reitti, jota käytetään harvemmin.

West Ribin harjanteen vieressä sijaitsevat Orient Expressiksi kutsuttu reitti sekä sen vieressä nouseva Messner-kuluaari. Retkikunnan ilmoitettu tavoite oli laskea Messner sekä mahdollisesti muita reittejä alueella. He eivät kuitenkaan laskeneet Messneriä, koska se ei ollut laskukunnossa. West Ribin ovat aiemmin laskeneet suomalaisista Ode Siivonen, Jukka Räsänen ja Pette Halme.


Retkikunta oli valmistautunut matkaan huolella

Suomalaisen Denali 2012 –retkikunnan kaikki neljä jäsentä olivat kokeneita laskijoita ja vuoristossa liikkujia. Heistä Uusitalo oli kokenein. Kuten retkikunnan esittelyssä kerrotaan, ”hän on kiivennyt ja laskenut mm. Mont Blancilta, Euroopan korkeimmalta vuorelta Elbrukselta 5600 metristä, Kirgisiassa Pik Leniniltä 6750 m korkeudesta ja Kiinassa Mustagh Atalta ensimmäisenä suomalaisena yli 7000 m korkeudesta. Alppien ja Norjan isot seinämät ja jyrkät kuluaarit ovat hänelle tuttuja.”

Denalin reissu oli Ilkan ajatus. Hänellä oli ollut suunnitelmissa lähteä vielä kerran ainakin retkikuntatyyliselle laskumatkalle.

Päivätöinään matemaatikoksi valmistunut Ilkka työskenteli Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä erikoistutkijana. Vaikka Ilkka hoiti vaativaa asiantuntijatyötään hyvin huolellisesti ja täysipainoisesti, löytyivät todelliset intohimon kohteet työpaikan seinien ulkopuolelta. Vapaalaskun lisäksi Ilkan lajiarsenaaliin kuului muun muassa kiipeily. Hän oli mukana perustamassa Oulun kiipeilyseuraa ja viihtyi useiden köydenpituuksien mittaisilla reiteillä niin Norjassa kuin muualla Euroopassa.

Kiipeilylle ja vapaalaskulle omistautunut Ilkka oli myös valokuvaaja. Hän suoritti töiden ja muiden harrastusten ohella valokuvaajan ammattitutkinnon (VAT) 2011 ja teki sivutoimisesti juttu- ja kuvauskeikkoja. Hänen kuvistaan ja tarinoistaan ovat saaneet nauttia harrastemedian puolella muun muassa Relaan, Skimbaajan ja Vapaalasku.comin lukijat.

Tieto onnettomuudesta tuli täydellisenä yllätyksenä ja järkytyksenä, sillä ryhmä oli valmistautunut erittäin huolellisesti matkalle ja retkikunnan tiedotteista ja kuvista huokui positiivinen tunnelma. Mitään tällaista ei kukaan osannut odottaa, vaikka riskit olikin tiedostettu.

 

Uusitaloa jäivät kaipaamaan hänen vanhempansa, sisaruksensa ja pitkäaikainen avopuoliso, sekä laaja ystävä- ja kaveripiiri.

Lepää rauhassa, Ilkka. Lämmin osanottomme läheisille suunnattoman surun keskellä.

 

Relaa.comin puolesta
Arttu Muukkonen

Kirjoittaja on Läskikymppi –vapaalaskuseuran jäsen.

(Edit: Mahdollista nousu- ja laskureittiä on tarkennettu.)

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40794.0

Arttu Muukkonen