Kohti Vapaalaskuiltamia: Ennakkokurkistus Suksisaliin

Vapaalaskuiltamien Suksisali koukuttaa vapaalaskijan varmasti. Esillä on kymmenen suksimerkkiä sekä kattava valikoima monoja ja vapaalaskijan varusteita.

ABSABS-reppu

Vyöryreppujen edelläkävijä ABS esittelee salissa tämän vuoden uutuuksiaan. Malliston valtteja ovat kaksiosainen ilmatyyny, vaijeriton laukaisu ja hiilikuituinen patruuna sekä erillinen Base Unit. Base Unitin ansiosta vyöryrepun ilmatyynyosan voi yhdistää erilaisiin reppuosiin kulloisenkin tarpeen mukaan.


Armada

Aramda TST

Armadan tämän kauden uutuuksia vapaalaskijoille ovat AK JJ ja TST. AK JJ on perinteisen JJ:n 195-senttinen isoveli. Se on myös jäykempi ja suorempi kuin pikkuveljensä. Armada TST puolestaan on 102 mm leveä yleisvapaalaskusuksi. Sen erikoisuus on JJ:n tyylinen, pitkältä matkalta kapeneva kärki. Suksen kärjessä on rockeria, muuten sen jalkavuus on normaali.

 

Atomic

Atomic Bent Chetler

Atomic on luvannut tuoda Suksisaliin hiihtimiä laidasta laitaan. Esillä on niin isot rocker-sukset Bent Chetler ja Atlas kuin all mountain -käyttöön sopiva, Nomad-malliston lippulaiva Savagekin. Mielenkiintoa tulee varmasti herättämään myös harvemmin esillä ollut naisten vapaalaskusuksimallisto, johon kuuluu mm. 100 mm leveä power rocker -suksi Century. Salissa voi tutustua myös Tracker-vapaalaskumonoihin, joissa on mm. kumipohja ja varren kävelyasento. 


Black Diamond

BD Aperage

Black Diamond on uudistanut alkavalle kaudelle koko Power Series -mallistonsa. Sukset ovat totuttuun BD-tapaan edelleen vakaita ja täynnä voimaa, mutta nyt myös aikaisempaa vaivattomampia laskea. Vielä isompien Gigawattin ja Megawattin rinnalla huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi 115 mm leveään Amperageen ja sitä vastaavaan naisten malli Elementiin. Myös BD:n monomallistoa on päivitetty. Esimerkiksi Factor-malleissa on nyt uudet sisäkengät.  


Dynafit

Dynafit Radical FT

Dynafitin puhutuin uutuus lienee aiempia Dynafit-siteitä jykevämpi Radical FT. Siinä on mm. tukevoitettu etusidettä, parannettu etusiteen tappien napsahtamista paikoilleen, muutettu kannankorotuspalaa ja muutettu kiinnityspisteitä vastaamaan paremmin leveiden suksien vaatimuksia. Lisäksi siteen hiilikuituisen platen voi jäykistää laskun ajaksi. Dynafit ei kuitenkaan ole pelkkä sidefirma. Suksisalissa pääsee tutustumaan esimerkiksi kevyeen Stoke-sukseen, jonka mielenkiitoisia yksityiskohtia ovat mm. tapa, jolla skinit kiinnittyvät sukseen, ja sideinsertit. 


EvocEvoc-reppu

Red Dot -muotoilupalkinnolla palkittu Evoc Freeride Pro ja Evoc Freeride Guide ovat vapaalaskureppuja, joissa on tyylikkään designin ja perinteisten laskureppuominaisuuksien ohella irrotettava selkäpanssari. Evocin mallistossa on myös oma, 20-litrainen reppuosa ABS-järjestelmän käyttäjille. 


Full TiltFull Tilt

Kolmisolkisen klassikkokenkämallin uudelleen parrasvaloihin nostanut Full Tilt on hienosäätänyt monomallistoaan, muttei toki ole koskenut vuosikymmenten takaiseen perusajatukseen. Full Tiltin mono on kevyt, sen kiiteltyä etujoustoa voi säätää etuläppiä vaihtamalla ja sen saa vaivatta jalkaan. Vain kokeilemalla tosin tiedät, oletko Full Tilt -laskija. Jotkut ovat jääneet pahasti koukkuun. 


Head

Head Kiss of Death


Head on lyönyt hynttyyt yhteen Motörheadin kanssa. Suksimerkin rokkivaikutteita saaneen vapaalaskusuksimalliston tunnistaa Motörhead-grafiikoista. Sukset on nimettykin yhtyeen levyjen mukaan. Kaikissa Headin Motörhead-suksissa on rocker-muoto ja sandwich-rakenne. Yleisvapaalaskusukseksi sopii hyvin esimerkiksi 110 mm leveä keularocker-suksi Kiss of Death. 


K2

K2 ShovelK2 on täksi talveksi hienosäätänyt suksimallistoaan. Esimerkiksi suositun SideStash-yleisvapaalaskusuksen keularockeria on kasvatettu, jotta suksi olisi entistäkin monipuolisempi. Naisille mallistoon on uutuutena lisätty SideStashin kanssa samanlevyinen SideKick (108 mm). Suksien rinnalle K2 on nostanut koko joukon varusteita valmiiksi muotoon leikatuista skineistä lumiturvallisuusvälineisiin. Nekin ovat esillä Suksisalissa. 

 

Line

Line Prophet 98

Line marssii Suksisaliin vapaalaskijoiden eteen useammankin uutuussuksen kanssa: mukana ovat ainakin 115 mm leveä big mountain -suksi Influence 115 ja 98 mm leveä all mountain -suksi Prophet 98. Molemmissa rockeria on kärjessä, mutta kannat ovat jalkavuudeltaan perinteiset.

 

Moment

Moment Skis

Momentin 101 mm leveän yleistwinin PB & J:n molemmissa päissä on rockeria, mutta jalan alla suksen jalkavuus on perinteinen. Suksen hiilikuituvahvikkeet lisäävät siihen poppia. Isoille mäille Momentin valikoimasta voi valita esimerkiksi Bibby Pron. Tämän talven uutuus on 196 cm pitkä Bibby Pro. Yllättäen siinä on sivuleikkausta kahta lyhyempää Bibby Pro -mittaa vähemmän. Myös reverse-reverse -suksi Donner Party tulee saatavilla 196 cm pitkänä.

 

Movement

Movement Superturbo 202

Yksi Movementin tämän talven uutuuksista on vapaalaskusuksi Trust. Se on vakaa, mutta kuitenkin yllättävän kevyt, suksi yleiskäyttöön. Trustin pitkä early rise -kärki lisää suksen monipuolisuutta. Toinen mielenkiintoisista sveitsiläisuutuuksista on pisimmillään peräti 202 cm pitkä Superturbo. Yli kaksimetrinen ja 115 mm leveä suksi on iso, mutta yllättävän monipuolinen isoilla mäillä. Superturbon mittojen ei pidä antaa pelästyttää.

 

OrtovoxOrtovox 3 Plus

Samalla kun Suksisalissa hypistellään suksia, on syytä muistaa myös tärkeät turvallisuusvarusteet. Tutustu esimerkiksi kolmeantenniseen Ortovox 3+:aan. Smart Antenna -teknologian ansiosta piippari tunnistaa, missä asennossa se on ja vaihtaa lähettävän antennin optimaaliseksi. Näin sinut löydetään nopeammin.

 

 

PlumPlum Guide Binding

Plum Guide on kevyt ja kestävä tech-side, jossa DIN:it ulottuvat viidestä kahteentoista ja jolla painoa on 670 g. Yksi Plumin vahvuuksista on randositeeksi pitkä, 30 mm pituussäätö. Uutuutena Plumiin on tämän kauden aikana tulossa suksijarrut.

 

Salomon

Salomon BBR

Salomonin näkyvin uutuus lienee BBR-suksi. Rennosta ulkonäöstään ja pitkästä, leveästä keulastaan huolimatta se on rento yleissuksi, ei mikään puuteripeli. Mutta sellaisena se sopii hyvin Suksisalin vapautuneeseen tunnelmaan. Vapaalaskusuksea etsivät kannattaa taivutella Rocker 2:sta, Shogunia ja Sentineliä. Myös Salomonin Quest-sarjan freeski-monoihin pääsee iltamissa tutustumaan. 

Vapaalaskijoiden kuuma kysymys on Amerin merkkien Salomonin ja Atomicin yhdessä kehittämä ja tänä syksynä julkaisema Salomon Guardian / Atomic Tracker -side. Myyntiin se tulee vasta seuraavalle kaudelle, mutta joko sitä vilautetaan tiskin alta? Jykevä, järkevän painoinen, matala ja leveä side ainakin kiinnostaisi alamäkipainotteisia takamaastohiihtäjiä.


Sauna Beanies & WearSauna Beanies

Suksisalin kovien kamojen joukossa on myös pehmotuotteita. Vapaalaskuiltamissa lanseerataan Arska Saarimäen ja Xavier De Le Ruen uusi Sauna Beanies & Wear -brändi. Saunan ensimmäiseen mallistoon kuuluvat värikkäät & üübersiistit pipot. Pipoja ja T-paitoja myydään Saunan ständillä. Saarimäen mukaan ständillä saatetaan vielä nähdä Tero Revon kaartuvan siltaan. Nähtäväksi jää.Kohti Vapaalaskuiltamia -juttusarjassa kerrotaan perjantaina 4.11. Vanhalla ylioppilastalolla järjestettävien juhlien eri osioista.

Vapaalaskuiltamien fb-sivu

Vapaalaskuiltamien tapahtumasivu Relaassa

Huomenna kerromme lisää Vapaalaskuiltamien Nietos Photochallenge -kuvakisasta.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37988.0

Antti Laiho