Juoksukulttuuri loistaa jo videoillakin

Teksti: Markku Jussila
Kuvat: Kuvakaappauksia Trails in Motion -leffaillan videoista
 

Juokseminen ja polkujuokseminen on suosittua. Lähes jokainen suomalainen käy lenkeillä ja monille juoksulenkki on melkein jokapäivinen rutiini.

Juokseminen on kuitenkin enemmän kuin vain juoksulenkkejä ja kunnon kohottamista tai ylläpitämistä. Se on monille pelkkää hikoilua monipuolisempi intohimoinen harrastus. Juoksemisen parissa luetaan lehtiä ja kirjoja. Juoksijat matkustavat juoksukohteisiin ja keskustelevat juoksemisesta toisten juoksijoiden kanssa. Voidaankin puhua juoksukulttuurista.
 

Leffat kruunaavat juoksukulttuurinkin

Harrastuskulttuurien keihäänkärkenä toimivat yleisesti harrastajille suunnatut videot. Ne tarjoavat harrastajille mahdollisuuden samaistua huippujen suoritukseen upeassa suorituspaikassa. Samalla hienot videot esittelevät lajia ja lajin fiilistä uusille ihmisille.

Juoksemisessa videot ovat kuitenkin olleet lajin suosioon nähden sivuosassa. Esimerkiksi lautailu- tai pyöräilylajeissa YouTube ja Vimeo pursuavat toinen toistaan vahdikkaampia videoita. Lautailulajeissa videotuotanto on jopa muodostunut yhdeksi keskeisistä lautailuharrastajien osaamisalueista.

Juoksuvideoiden suhteellisen pientä määrää saattaa selittää juoksemisen kuvaamisen vaikeus. Erityisesti trailrunningissa juokseminen tapahtuu ympäristössä, jonne kameroiden vieminen on vaikeaa.

Juoksemisessa on myös monia muita lajeja vaikeampi käyttää suosituksi tulleita actionkameroita eli kypäräkameroita. Juostessa nykyaikaisenkin actionkameran paino alkaa tuntua ylimääräiseltä rasitteelta eikä juoksuvaatteissa ole välttämättä luonnollisia paikkoja kameran tukevaan kiinnittämiseen. Lisäksi actionkameran kuvasta tulee juostessa helposti liian heiluvaa.

Viime vuosina tilanne juoksuvideoiden osalta on kuitenkin parantunut. Jatkossa hyviä videoita on luvassa entistä enemmän lupaa Etelä-Afrikasta ponnistavan Trails in Motionin puuhamies James Hallett.


Trails in Motion esittelee juoksemisen lisäksi maisemia ja luontoa. Kuvakaappaus videosta Race Across the Sky.
 

Videot vaativat tekijöitä

Trails in Motion on Etelä-Afrikasta maailmalle levinnyt polkujuoksuvideoiden festivaali. Se kokoaa yhteen parhaat uudet polkujuoksuvideot ja esittää niitä suosituissa leffailloissa esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Belgiassa ja Espanjassa. Tänä torstaina Trails in Motion nähdään esimmäistä kertaa Helsingissä.

Trails in Motionin tavoitteena on yhdistää parhaita videotekijöitä ja juoksijoita. Kun hyvät videoiden tekijät ja hyvät juoksijat työskentelevät yhdessä niin lopputulokset ovat loistavia.

Trails in Motion ylläpitää jatkuvasti suhteita videon tekijöihin. Näin tapahtumaan saadaan aina uusimmat laatuvideot ja video-osaajia saadaan innostettua uusienkin juoksuvideoiden tekemiseen.
 

Ammattitason dokumentteja

Ensimmäisessä Trails in Motionissa korostuu ammattitasoinen videotuotanto. Helsingissä nähdään esimerkiksi Joel Volpertin ja Lloyd Belcherin kaltaisten ammattilaisten tekemiä videoita. Tulevaisuudessa ne inspiroivat varmasti uusia tekijöitä ja kasvattavat nykyisistä harrastajatekijöistä ammattitasoisia.

Trails in Motionin ohjelmisto on tiivis ja elävä. Näytöksissä vuorottelevat pidemmät noin 30 minuutin dokumenttielokuvat sekä polkujuoksun fiilistä kuvaavat noin viisiminuuttiset lyhyetelokuvat.

Illan elokuvien aiheina ovat tunnetut polkujuoksijat kuten Kilian Jornet, Anton Krupicka, Sarah Ridgway ja Emilie Lecomte. Niissä tutustutaan myös tunnettuihin juoksutapahtumiin tai juoksupaikkoihin kuten Leadville Trail 100:aan ja Borneon Mount Kinabalulla juostavaan  TMBT Ultraan.


Esimerkiksi Yhdysvalloista löytyy vuoriston lisäksi myös tutulta näyttäviä metsäpolkuja. Kuvakaappaus videosta Trails and Tribulations.
 

Trails in Motionissa paljastuu suomalaisen polkujuoksun erityisyys. Muualla polkujuoksu merkitsee vuoristoa ja suuria korkeuseroja. Niitä videoilloissa ihaillaan lähes joka videolla. Suomessa juoksijoille tutuksi tulevat tasaisemman maaston metsäpolut taas ovat kansainvälisesti harvinaisia. Ehkä jonakin vuonna Suomesta saadaakiin täkäläistä metsäpolkujuoksemista kuvaava video mukaan kansainväliselle Trails in Motion –leffakiertueelle. Se herättäisi erityislaatuisuudellaan varmasti kiinnostusta vuoristoon tottuneiden juoksijoiden keskuudessa.
 

Trails in Motion –leffailta torstaina Helsingin Kino Andorrassa klo 19 – 22. Liput ja lisätiedot relaa.com/trailsinmotion

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä