Julkisilla polkemaan: Metsiä, jokia ja futista Kymenlaaksossa

Kymenlaaksossa ja muualla Kaakkois-Suomessa kangasmetsät tuoksuvat raikkaalta ja kirkasvetiset joet virkistävät kulkijaa. Alue soveltuu vaihtelevien maisemien ja helpon maaston ansioista erinomaisesti pyöräretkeilyyn.

Liikennettä Kymenlaaksoon hallitsevat kuitenkin Helsingin itäpuolella isot valtatiet 6 ja 7. Venäjälle suuntautuva autoralli kuormittaa niitä. Ne muodostavatkin Helsingin ja Kymenlaakson pyöräilymaastojen väliin meluisan vallihaudan, jota ei kannata ylittää polkupyöräillen.

Pyöräilijä voi siirtyä esimerkiksi bussilla suoraan näiden valtateiden taakse rauhallisten pikkuteiden alkuun. Loviisan ja Kotkan alueelle on vain reilun tunnin bussimatka Helsingistä ja sieltä avautuu paljon autoliikenteeltä suojassa olevia tunnelmallisia pyöräilyreittejä.

Loviisan ja Kotkan alueen bussipysäkeiltä pääsee pyöräilemään tunnelmallisia hyväkuntoisia pikkuteitä pitkin esimerkiksi Kouvolaan. Kouvolasta pyöräilijä voi palata kotiin kätevästi Intercity-junilla.

Relaa etsi näistä maisemista bussien ja junien avulla kauniin pyöräreitin, jonka varrella voi tutustua myös suomalaiseen kulttuuriin ja huippujalkapalloon. Reitti on ensimmäinen osa Julkisilla polkemaan -artikkelisarjaa.
 

Reitin kohokohdat

  • Rauhalliset metsät
  • Jokimaisemat
  • Hyväkuntoiset pienet asfalttitiet
  • Erittäin vähäinen autoliikenne
  • Myllykosken partuunamiljöö ja Myllykosken Pallo 47
  • Jatkoyhteys Verlan ruukille
  • Pidennetty reittimahdollisuus Strömforsin ruukilta

 

Tarvittavat julkiset kulkuneuvot ja pysäkit

Reitin päätepisteenä on etelässä Kangasmäen liittymässä sijaitseva bussipysäkki Siltakylä Motelli. Pysäkin vieressä risteävät Huutjärventie, Valtatie 7 ja Malminsuontie. Pysäkillä pysähtyvät kaikki tavalliset pikavuorot. Vieressä on huoltoasemia, joissa voi käydä ostoksilla, kahvilla ja wc:ssä.

Helsingistä tai esimerkiksi Porvoosta tälle pikavuoropysäkille pääsee Helsinki-Kotka –pikavuoroilla. Busseja lähtee Helsingin linja-autoasemalta Kampista tunnin välein aamukahdeksan ja iltaseitsemän välillä.

Bussin ajoaika Helsingistä on lähes kaksi tuntia. Puolivälissä on Porvoossa noin viiden minuutin tauko, jonka aikana ehtii hakea jäätelön tai eväitä kioskilta.

Pohjoisessa pyöräreitin päätepisteenä on Kouvolan juna-asema. Kouvolan juna-asemalla on peruspalvelut ja aseman edestä saa janojuomaa Columbia-baarin terassilta.

Kouvolan juna-asemalta pääsee pääkaupunkiseudulle InterCity-junilla noin tunnin välein. Viimeinen juna lähtee iltayhdeksän jälkeen. Matka-aika on noin 1 tunti ja 20 minuuttia.

 

Pyöräreitti

Pyöräilyreitti eteläisen bussipysäkin ja Kouvolan rautatieaseman välillä on yhteensä 55 kilometriä pitkä. Reitillä ei ole ollenkaan suuria mäkiä, joten se on nopeaa ja helppoa pyöräiltävää.
 

Siltakylä

Pyöräreitti alkaa etelässä Valtatie 7:n risteyksestä. Bussipysäkin risteyksestä pääsee suoraan Suvijärventielle, jota on hyvä pyöräillä. Alkutaival kulkee Suvijärventien, Siltakuläntien ja Länsikyläntien kautta Vastilantielle.

Tunnelmalliset maantiet

Pyöräreitin ytimen muodostavat tunnelmalliset Vastilantie, Ahviontie ja Korventie. Näiden varrella on pääasiassa rauhallisia metsäosuuksia ja idyllisiä peltomaisemia. Matkan varrella ei ole palveluja tarjolla, mutta muutamassa kohdassa voi virkistäytyä jokivedessä. Tämän erittäin rauhallisen etapin pituus on noin 35 kilometriä.

 

Myllykoski

Korventieltä pyöräillään Anjalantien kautta Keskikoskentielle. Juuri ennen Myllykosken keskustaa ylitetään massiivinen Keskikosken silta. Silta on merkitty nähtävyydeksi muttei vaadi pitkää pysähdystä.

Myllykoskessa pyöräilijää palvelevat perinteiset kyläpalvelut. Pääkadun varrella on kauppoja ja pitseria.

Pakollisen tankkauksen lisäksi kannattaa aikaa uhrata pienelle kiertoajelullekin. Myllykoski on perinteinen paperitehdaskaupunki, jota kehittivät isällisesti Yhtyneiden Paperitehtaiden patruunat Rudolf ja Juuso Walden. Partuunakaupungille tyypillisesti Myllykosken arkkitehtuuri on erityisesti tehdasalueen ympärillä yllättävän linjakasta ja suureellista. Myllykoskella, sen sisarkaupungissa Valkeakoskella ja kilpailevan Serlachiuksen patruunasuvun Mäntässä on 1920-70-luvuilla ollut rahaa tyypillisiä pikkukaupunkeja enemmän.

Myllykosken tehdasalueen kokoa ja arkkitehtuuria voi ihailla pyöräilemällä Tehtaankaaren lenkin.

Perinteikäs MyPa

Myllykosken erikoisuus on jalkapallojoukkue Myllykosken Pallo 47 eli MyPa ja sen kotistadion Saviniemen jalkapallostadion. Myllykoskella on keskeinen osa suomalaisessa jalkapallohistoriassa. Saviniemen stadion on ollut jopa Jari Litmasen kotikenttä 1990-91. Kuningas Litmanen siirtyi ulkomaille suoraan Myllykosken kentältä.

MyPan kotiottelut alkavat yleensä klo 18:30 päättyvät noin klo 20:30. Tämän pyöräretken voi yhdistää MyPan kotiotteluun, mutta paluumatkan junalippu itselle ja pyörälle on syytä ostaa jo etukäteen kotoa. Kesällä 2013 viimeinen juna lähtee Kouvolasta klo 21:26 eikä aikaa riitä välttämättä lipun jonottamiseen Kouvolan asemalta jalkapallo-ottelun jälkeen.
 

Joenvarsi Kouvolaan

Myllykoskelta pyöräillään Kouvolaan joenvarressa kulkevaa tunnelmallista Jokisillantietä, joka Kouvolan päässä jatkuu Kymenlaaksontienä. Matkan pituus on 14 kilometriä. Reitti kulkee lähes kokonaan hyvää pyörätietä pitkin.

Pyöräreitti kulkee Kymijoen vierustaa. Kymijokeen pääsee pulahtamaan muutamasta kohdasta laitureilta.


 
 

Jatkoreitit Verlaan

Edellä kuvatun Kotkan Kangasmäen ja Kouvolan välisen pyöräreitin pituus on vain noin 55 km. Se soveltuukin erinomaisesti päiväretkeksi vähemmän pyöräilleillekin. Reitti on riittävän kevyt perhepyöräilyynkin.

Kovakuntoisille maantiepyöräilijöille reitti on melko lyhyt. Reitin vaatimat bussi- ja junamatkat esimerkiksi Helsingistä lähdettäessä vievät yhteensä noin 3,5 tuntia. Kokenut kilpapyöräilijä taas polkee koko reitin alle 2 tunnissa. Tällöin reittiä voi pidentää saadakseen vastinetta bussi- ja junamatkalle.

Yksi suositeltava jatkoreitti on pyöräillä Kouvolasta vielä 30 km Verlaan. Verlassa sijaitsee upea UNESCOn maailmanperintökohde Verlan ruukki. Verlaan pääsee pyöräilemään Kouvolasta muutamaa eri reittiä. Kaikki reittivaihtoehdot ovat suunnilleen saman mittaisia.

Verlassa voi myös yöpyä idyllisillä Verlan mökeillä. Tällöin tämän pyöräretken Kouvolan alueelle voi jatkaa monipäiväiseksi. Ensimmäisenä päivänä pyöräillään etelästä noin 85 km Verlaan. Toisena päivänä voi jatkaa Verlasta esimerkiksi Vierumäen kautta Lahteen. Lahdesta pyöräilijä pääsee jälleen julkisten kulkuneuvojen kyydillä kotiin.
 

Pidennetty versio Strömforsin ruukilta

Edellä kuvattua 55 km reittiä voi pidentää myös lähtemällä liikkeelle etelässä jo edelliseltä Ahvenkosken bussipysäkiltä. Elimäentien risteyksessä olevalta Ahvenkosken pysäkiltä on vain 5 kilometriä historialliseen Strömforsin ruukkiin. Strömforsin ruukkialueelta löytyy kahviloita ja kaunista katsottavaa.

Strömforsin ruukilta pääsee Myllykosken ja Kouvolan reitille eli Vastilantielle ja Ahviontielle pyöräilemällä Strömforsista Ruotsinkylään ja Ruotsinkylästä edelleen Vastilaan. Tällöin reitin pituus bussipysäkiltä Kouvolaan pitenee 55 kilometristä noin 70 kilometriin.

Strömforsin kautta kulkevasta pidemmästä 70 kilometrin reitistä voi pihistää muutaman kilometrin oikaisemalla Strömforsin ruukilta Harjuntielle. Päällystettyä ja rauhallista Harjutietä pääsee taas Vastilan kautta takaisin alkuperäiselle Kouvolan reitille eli Vastilantielle ja Ahviontielle. Tämä oikoreitti Strömforsista Harjutielle kulkee Puntinsaaren kautta Loosaariin. Aikaa oikaisemalla ei juuri säästy vaikka kilometrejä säästyykin. Puntinsaaren ja Loosaarin oikoreitillä on nimittäin muualta löytyvän asfalttitien sijaan muutamia kilometrejä hiekkateitäkin.
 

Reitti kartalla

Alkumatka Siltakylä-Myllykoski

Loppumatka Myllykoski-Kouvola

Artikkelisarja: 

Markku Jussila

Markku Jussila

Jos Helsingistä menisi tämän reitin avulla katsomaan jalkapallomatsia Myllykoskelle, niin pitäisi lähteä Kampista klo 14:15 bussilla. Ja paluu Kouvolasta 21:26 InterCityllä.

Keskiviikkona 19.6 olisi Myllykosken stadionilla MyPan vieraana HJK. Ihan hyvä syy käydä pyöräretkellä sekin.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Päivitys viimevuotisen pyöräretkijutun lisätietoihin:

Tänä kesänä 2014 Myllykoskella on tasokkaita jalkapallo-otteluita pyöräretkellä nautittavaksi esimerkiksi:

To 3.7.2014 klo 18:30 (Eurooppa-liigaa vieraana ÍF Fuglafjørdur)
Su 27.7.2014 klo 18:30 (MyPa-KuPS)
La 2.8.2014 klo 16:00 (MyPa-HJK)
Su 24.8.2014 klo 18:30 (MyPa-FC Lahti)

Nauttikaa siis tästä pyöräretkireitistä ja jalkapallokulttuurista tänäkin kesänä!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------