Joogasta notkeutta ja keskittymistä lautailuun

Teksti: Leena Vänni
Kuvat: Leena Vänni ja Harri Tarvainen.
 

Olen aloittanut joogaharrastuksen useita kertoja. Parhaimmillaan kipinä on kestänyt muutaman kuukauden, pahimmillaan muutaman päivän. Tällä kertaa innostuin jälleen lajista, kun minua kysyttiin mukaan erityisesti lautailijoille räätälöityyn pieneen joogatestiryhmään.

Testiryhmään sisältyivät liikkuvuustestit ennen ja jälkeen. Parin kuukauden joogaamisen jälkeen olin testien mukaan hieman notkistunut takareisistä ja vartalo kiertyi paremmin. Itse en huomannut mainittavaa fyysistä muutosta.

Se, mihin jooga minulla ensimmäisenä vaikutti, oli yllättäen keskittymiskyky. Tuntui, että minun oli aiempaa helpompi keskittyä lautaillessa siihen, mitä olin tekemässä.

Valitettavasti jouduin kahden kuukauden jälkeen jälleen kerran keskeyttämään joogaharrastuksen, tällä kertaa polvileikkauksen vuoksi. Niinpä kysyin enemmän joogaan perehtyneiltä, miten jooga on vaikuttanut heidän lautailuunsa.
 

Palautumista ja kehonhuoltoa

Siv Knudsen, yksi Piruliina-tiimin taitavista lumilautailijoista, pitää joogaamista tärkeänä osana kehonhuoltoa. Joogaharrastusta 28-vuotiaalla aktiivilaskijalla on takanaan kolmisen vuotta.

Jooga on parantanut kehonhallintaa. Lautaillessakin mietin kehoa enemmän kokonaisuutena. Gräbit taipuvat paremmin. Lisäksi jooga auttaa henkiseen puoleen. Jos temput ei mene päälle, pystyn nollaamaan tilanteen menemällä rinteen sivuun hengittelemään, enkä vaan jatka yrittämistä ärsyyntyneenä,” Siv kertoo.


Tässäkin tailgrabissa on paljon samaa jooga-asentojen kanssa. Kuva Harri Tarvainen.

Talvisin Siv käy laskemassa aina kuin mahdollista. Viime kaudella laskupäiviä tuli etelän huonosta lumitilanteesta johtuen vain hieman yli sata, kolmisenkymmentä vähemmän kuin edellisellä kaudella. Joogaa hän harrastaa ohjatulla tunnilla kerran viikossa ja lisäksi kotona pari kertaa viikossa.

Huollan kehoa laskupäivän jälkeen venyttelemällä tai joogaamalla. Lautailun toispuoleisuuden huomaa selvästi kehossa. Reissussa joogaan joko aamulla tai palauttelen sen avulla illalla. Piruliina-tiimin kanssa joogataan yhdessä.

Kehittymisen kannalta tärkeää on tehdä niitä liikkeitä, jotka ovat itselle vaikeimpia, eikä toistaa vain miellyttäviä liikkeitä. Omiin suosikkeihin Sivillä kuuluvat päällä- ja käsilläseisonnat. Joogassa on kuitenkin aina myös seuraavia ja vaikeampia asanoita, joten haasteita on rajattomasti.

 

Iskunkestävyyttä vatsalihaksiin

Itse olen ajatellut joogan ja lautailulajien yhdistäväksi tekijäksi positiivisuuden. Joogaan tosin liittyy laskemista vahvemmin kokonaisvaltainen hyvinvointi, karma, ravinto, hyvänä ihmisenä oleminen ja sen sellaiset jutut, kun lautalajeista tulee ensimmäisenä mieleen bileet, eläminen makaronilla ja ketsupilla sekä aina jostain kohtaa kehoa rikkioleminen. Onko joogassa ja lautalajien harrastamisessa ristiriitaisuutta?

Onhan laskeminen raffia ja fyysisesti rankempaa. Toisaalta joogaamisen tuomilla vatsalihaksilla voi muutamat reilit ottaa mahalla vastaan ilman, että mitään hajoaa,” Siv naurahtaa.
 

Opettajalla on merkitystä

Lautailijoiden joogaryhmää vetänyt Maria Anniina on joogaopettaja, tarkennettuna maaliskuussa valmistunut RYT 200 yoga teacher. Lautailijoiden testiryhmä oli osa hänen opetusharjoitteluaan.

Räätälöityä joogaa on nykyään eri suuntauksien lisäksi saatavilla miltei mihin tahansa lajiin –joogaa kiipeilijöille, joogaa golfaajille, you name it. Oma kokemukseni on, että opettajalla on joogassa valtava merkitys. Jos sinulla on huono kokemus joogasta, kannattaa kokeilla uudestaan eri opettajan johdolla. Tietysti myös räätälöity pienryhmä omien kavereiden kanssa pesee ketjusalien ryhmätunnit. Uskoisin, että osasyy tämänkertaiseen motivaationi oli ensimmäistä kertaa joogasta löytämäni sosiaalinen puoli, säännöllinen viikkotapaaminen kavereiden kanssa joogaamisen merkeissä.

Maria haluaakin ohjata juuri pienryhmiä, kuten muiden lajien harrastajaporukoita. Alkujaan hän haki opiskelemaan joogaopettajaksi, koska halusi joogata turvallisesti. Vaikka opiskelu oli enemmän itseä varten, häntä alkoi opiskelun aikana kiinnostaa lajin opettaminen työkseen.

Saan joogaamisesta itse niin hyvän fiiliksen, että haluan välittää sen myös muille.


Jooga auttaa ulkoiluharrastuksissa, mutta itse joogaakin onnistuu tarvittaessa ulkona. Kuva Leena Vänni.
 

Mitenkäs tässä näin kävi?

Maria harrastaa lautalajeista lumilautailua ja surffausta. Jooga tuli kuvioihin surffauksen myötä. Hyödyt kävivät nopeasti selväksi. Joogaaminen paransi tasapainoa ja lisääntynyt liikkuvuus auttoi melomisessa. Henkisellä puolella kyky keskittyä hetkeen parani. Nyt Maria joogaa miltei joka päivä.

Välillä se tarkoittaa vain mielen treenaamista paikoillaan maaten, välillä useamman tunnin dynaamista harjoittelua.

Mutta jos joogaa joka päivä, miten käy sen alkuperäisen ajatuksen, että jooga hyödyttää lautalajeissa?

En ole vielä suomisurffannut, vaikka sekin kiinnostaa, joten surffaaminen on keskittynyt vuosittaisille Balin reissuille. Joogaaminen taas on päivittäistä niin Suomessa ollessa kuin reissussakin. Se ei enää ole vain treenausta lautalajeihin, vaan tärkeää itsessään,” Maria kuvailee.

Joogan aloittamisessakin on siis riskinsä. En kaipaa enää yhtäkään elämäntapalajia, ellen saa jostain vuorokauteen lisää tunteja. Treenilajina siitä olisi kuitenkin moneksi, sillä kukapa ei kaipaisi lautailuunsa lisää notkeutta, tasapainoa ja keskittymiskykyä.

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
PeeTee

On varmaan hyötyä lautailuissakin, mutta parasta jooga on kuitenkin boulderointiin ja muuhun kiikkumiseen.

Hobgob

Hieman 1 oikoinen väite...