Helsingin Pirunkalliolla jääkiipeillään jälleen

Hyviä uutisia kaikille pääkaupunkiseudun jääkiipeilijöille: Pirunkallio jäädytetään tänäkin talvena!

Pikkukoskella sijaitseva kallio niitti suurta suosiota viime talvena. Se tarjosi monelle ensimmäisen tilaisuuden kokeilla jääkiipeilyn jaloa lajia – ja vieläpä sekä vaivattomasti että turvallisesti. Jäädytyksestä ja kiipeilynohjauksesta vastasi Adventure Partners, helsinkiläinen kiipeilykursseihin ja -reissuihin erikoistunut firma.

- Jäädytystyö on tarkoitus aloittaa joulukuun ensimmäinen päivä. Jos sää on suotuisa, niin joulun tienoilla on avajaiset, kertoo Adventure Partnersin toimitusjohtaja Markku Mellanen.

Hinnat Pirunkalliolla kiipeilyssä säilyvät ennallaan viime talvesta: kertamaksu kympin ja kausikortti kahdeksan kymppiä. Myös vuokravarusteita on saatavilla.

Pirunkallion kohtalo aiheutti huolta kiipeilijöiden piirissä. Oli tiedossa, että kaupunki nostaa paikan käyttömaksuja moninkertaisiksi. Olisi ollut sääli jos inspiroiva talviliikuntapaikka olisi jouduttu hylkäämään heti toisella kaudellaan.

 

Kursseja myös vapaalaskijoille

Adventure Partners järjestää talven mittaan kurssin poikineen. Luvassa on paitsi jääkiipeilyn peruskursseja myös vapaalaskijoille suunnattua oppia.

- Vapaalaskijan jäätikkötaidot -kurssilla harjoitellaan jäätiköllä liikkumiseta hiihtäjien lähtökohdista. Pääpaino on käytännön harjoitteissa. Kurssi on sopiva myös niille, jotka ovat aikoinaan jonkun kurssin käyneet mutta kaipaavat kertausta, sanoo aktiivisena kiipeilijänä ja vuoristohiihtäjänä tunnettu Mellanen.

Jäädytysjoukot uskovat, että kiipeilysektoriin saadaan lisää leveyttä, joten uusia reittejä on luvassa. Säiden salliessa kiipeily jatkunee maaliskuun loppupuolelle.

 

Draamaa neuvotteluissa

Pääkaupunkiseudun jääkiipeilijöille tieto Pirun jäädyttämisestä on ylävitosen ja jiihaan paikka. Sijainti on loistava, sinne ehtii illalla työpäivän päälle ja paikalle pääsee vaikka fillarilla. Tällainen liikkumiseen kannustava hanke saa varmaan vihreää valoa myös Helsingin kaupungilta, jonka maa-alueella Pirunkallio sijaitsee? Eikun ei.

Kiipeilijöitä tyrmistytti harrastajapiireissä syksyn mittaan vellonut huhu, jonka mukaan Helsingin kaupunki olisi pompsauttamassa Pirun käyttömaksut moninkertaisiksi. Tämä puolestaan tekisi jäädyttämisestä taloudellisesti haasteellista. Adventure Partnersin Mellanen vahvistaa, että käyttömaksut nousivat tuntuvasti, mutta jatkaa diplomaattisesti, että sopimukseen lopulta päästiin.

Kaupungin linja tuntuu erikoiselta. Adventure Partners etsi - kaupungin luvalla, luonnollisesti - viime vuonna sopivan paikan jääseinämälle. Sen jälkeen se omasta aloitteestaan ja omilla resursseillaan rakensi jäädytyslaitteiston. Firma myös asensi turvalliset yläankkurit kiipeilyreiteille, jotka ilahduttavat kiipeilijöitä ympäri vuoden. Jäänviljelyyn käytettin tolkuton määrä työntunteja viime talven mittaan, yötä myöten. Hedelmistä pääsi nauttimaan iso joukko pääkaupunkiseudun jääkiipeilijöitä, joiden seinämällä kiikkuminen tarjosi hyvää viihdettä myös muille ulkoilijoille.

Helsinkiläiset ulkoilijat toivonevat, että tällaisia hankkeita ei kaupungin päätöksenteossa kampitettaisi vaan kannustettaisiin.

Näyttökokeen kautta jääseinälle

Mellanen muistuttaa, että itsenäinen kiipeily Pirulla edellyttää, että tiedot ja taidot ovat kunnossa, ja että ne on osoitettu Adventure Partnersin kouluttajalle.

- Uusien kiipeilijöiden on annettava näyttökoe. Viime talvena annetut näytöt ovat toki edelleen voimassa.

Pirunkallion jäädyttämistä voi seurailla Adventure Partnersin Facebook-sivuilla.

Facebookiin tihkunut spekulaatio Pirun kallion jäädyttämisestä on saanut kiipeilijät hurraamaan. Innokkaimmat ovat aloittaneet lajiharjoittelun nasauttelemalla hakun iskuja jäädytettyihin vesipusseihin.

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37845.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä