Hanafi voitti Nietos Photo Challengen - katso kuvaesitykset

Marraskuun alussa koettiin suomalaisessa outdoor-elämässä historiaa, kun Vapaalaskuiltamissa järjestettiin sarjassaan ensimmäinen Nietos Photo Challenge -kuvakilpailu. Kisassa oli kaksi sarjaa, toinen avoin ja toinen kutsukilpailuna.

Kutsukilpailun pääpalkinnoksi Pyhä ja Nietos-lehti tarjosivat reippaan kannustimen, sillä iltamien yleisön valitsema voittaja kuittasi yhteensä tuhannen euron palkintoshekin.

 

Tällaisessa muodossa Suomessa ei ole aiemmin järjestetty kuvaajille kilpailua.  Kuvaajille - Elina Sirparannalle, Jan-Erik Blombergille, Rami Hanafille, Tero Revolle ja Ville-Petteri Määtälle - oli annettu tehtäväksi koostaa noin kolmen - viiden minuutin mittainen esitys, joka yhdistelee kuvia ja ääntä. Ainoa rajoitus oli, että kuvien täytyy liittyä jollakin tasolla laskemiseen.

Kuvakisan taso oli kova. Jokainen kuvaaja lähestyi esitystä tuoreilla näkökulmilla. Sirparannan puuterintäytteisissä kuvissa vilisi kansainvälisiä laskijoita Tanner Hallista alkaen, Blomberg yhdisteli laskijoita, muotikuvausta ja fiiliksiä, Hanafi kertoi lumilautailun maailmasta laajasti (raadilta pieni miinus pituudesta!), Repo viihdytti suksilla ja laudoilla, Määttä kertoi suomalaista new school -kuvausta uudistaneesta Nipwitz-kollektiivista.

 

Vanhan ylioppilastalon juhlasalin 600 penkkiä oli viimeistä sijaa myöten täynnä, ja takaosan pystykatsomokin oli kerääntynyt seinämäksi, kun avoimen sarjan jälkeen oli vuorossa kutsukilpailun teokset. Parikymmentä minuuttia upeita kuvaesityksiä teki voittajan valinnasta vaikean. En ainakaan itse olisi osannut ratkaista kuvaajien keskinäistä järjestystä.

Käsiäänestyksesä tulikin tiukka. Yhden äänen erolla Rami Hanafi vei voiton, Tero Repo sijoittui toiseksi.

 

Kuin missikisoissa konsanaan, on seuraavaksi vuorossa voittajan haastattelu.

Rami, mikä oli esityksesi teema?
"Mulla oli yksi perusajatus tähän projektiin. Ajattelin että hei, olen tehnyt tätä hommaa jo hyvän aikaa, eli about kymmenen vuotta. Ja mulla on ollut pirun hauskaa sitä tehdessä. Eli jos katsoja voisi tuntea edes hivenen siitä hyvästä fiiliksestä tätä katsoessaan, niin bueno. Sen isompaa teemaa mulla ei oikeastaan ollut. Sitä joutuu kelaamaan vähän, että mitä oikeastaan haluaa sanoa, ja miten. Oli mahtava nähdä noinkin erilaisia settejä näissä viidessa showssa."

Miltä suorastaan historiallinen voitto tuntuu?
"Mä arvostan sitä, että duunataan asioita omasta intohimosta. On se sitten minä kuvaamassa tai Vapaalaskuiltamien järjestäjät tekemässä tapahtumaa. Ja kun jonkun asian eteen on valuttanut sen perussetin verta, hikeä ja kyyneleitä, niin totta hitossa se tuntuu hyvältä kun joku muukin arvostaa. Eli sanoisin, että tollasen yli 1000-päisen yleisön eteen on mitä hienointa nousta sanomaan morot yleisölle, Terolle, Blumille ja seremoniamestarille."

Sinut tunnetaan ehkä parkin kuvaamisesta, mutta esitys painottuu vuorille. Taidat viihtyä nykyään enemmän hiihtohissien ulottumattomissa?
"Kortithan on jaettu meille kaikille aikoinaan. Ja niitä sitten yrittää haslaa parhaansa mukaan ja vetää pari jokeria hihasta, kun kukaan ei ole katsomassa. Tällä tavalla eteläsuomalaisena on tietysti aika hyvät lähtökohdat kuvata paippia, hyndiä ja urbaaneja settejä - tai ainakin huonot asetelmat lähteä mihinkään puuteri- ja vuorihommiin. Niinpä tuli aika lailla tehtyäkin aikoinaan tuollaista Kartano-Volvolla lähestyttävää laskuhommaa.

Mutta meininki on muuttunut aika radikaalisti. Nykyään voin käsi sydämellä sanoa miltä puuterin laskeminen oikeasti tuntuu. Eli aika lailla talvet on vietetty muualla jo vuosia, ja sitä kautta on tullut kuvattuakin kaikkea muuta. Saatan olla väärässä, mutta en muista kuvanneeni reilejä about viiteen vuoteen. On vaan ollut aika kuvata jotain muuta, ei siinä sen kummempaa."

Saavuit vastikään opintoreissulta Jenkeistä. Mitä kuuluu noin kuvakisan ulkopuolella?
"Muutin juuri takasin New Yorkista vaimon ja meidän semiaktiivisen 2-vuotiaan tyttären kanssa. Käytin yhden niistä jokereista, mitä siellä hihassa on tullut roudattua. NYC-ajatus ehti hioitua ajan saatossa jo melkein timantiksi, vuosi sitten lopulta aika oli oikea.

Nyt olen takaisin Suomessa ja Tampereella. Harrastuksiin kuuluvat laineiden liplatus kesäisin ja satunnaiset matkat ympäröivään satumaailmaan. Muuten homma pyörii hyvällä sykkeellä hiekkalaatikon ja Photarin väliä.
Tähän tilaan olen tullut pääosin kuvaamalla laskemista, journalismia ja mainoksia. Seuraavasta tilasta kuvauksessa ja noin fyysisestikin odottelen valaistusta. Mun laskujen mukaan niitä jokereita olisi vielä jäljellä.

Mun tarkempi bio löytyy View:n sivuilta www.viewmasters.fi/rami, mutta ei kai se ketään kiinnosta. Kuviahan tänne on tultu katsomaan."

 

Ramin esitys Minus One, olkaa hyvät:

 

Kutsukilpailun teokset löytyvät osoitteesta www.nietos.fi.

 

Avoimen sarjan teokset julkistetaan viimeistään ensi viikolla.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38189.0

Arttu Muukkonen